«Η ακρίβεια δεν είναι προϊόν αστοχίας της κυβερνητικής πολιτικής», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Ειδικότερα, είπε πως τα μέτρα της κυβέρνησης είναι στοχευμένα προκειμένου ν’απορροφήσει ένα μέρος της επίπτωσης, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ προανήγγειλε ρύθμιση για άδειες ειδικού σκοπού –την επόμενη εβδομάδα- για τους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν από κοροναϊό.

Παράλληλα, ανέφερε πως η ρύθμιση θα είναι εναρμονισμένη για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ υπογράμμισε πως η τηλεργασία στο δημόσιο είναι έως 50%, σύμφωνα με το πλάνο της υπηρεσίες που έχει καθορίσει το μέγιστο αριθμό των τηλεργαζομένων.

Αναφορικά με τα κρούσματα κοροναϊού στο Δημόσιο, επισήμανε πως δεν δημιουργούν σημαντικές δυσλειτουργίες, ενώ υπογράμμισε πως πρόβλημα υπάρχει στα σχολεία και για αυτό θα προσληφθούν 500 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων.

Ακόμη, τόνισε πως από τη Δευτέρα θα εφαρμοστεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ σε σχέση με το ενδεχόμενο απολύσεων υγειονομικών εάν δεν εμβολιαστούν έως το τέλος Μαρτίου, απάντησε πως ορισμένα επαγγέλματα μπορούν να συνδεθούν με ορισμένες υγειονομικές απαιτήσεις όπως ο εμβολιασμός για τον covid.

Τέλος, ανέφερε πως η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι υπό εξέταση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Αναφορικά με το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Το βασικότερο σε όλη αυτή τη συζήτηση για την ακρίβεια η οποία είναι μια πραγματική συζήτηση, δεν είναι ότι δεν υπάρχει, υπάρχει αυτό το θέμα, είναι η προσπάθεια απόδοσης ευθύνης στην κυβέρνηση. Η ακρίβεια δεν ειναι προϊόν μιας αστοχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Ο κόσμος εκτός από το πρόβλημά του που είναι ότι έχουν ακριβύνει κυρίως τα καύσιμα, το φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό, αυτά όλα έχουν μια μεταφορά κόστους στο super market όμως επίσης ο κόσμος παρακολουθεί και καταλαβαίνει αν αυτό είναι αποτέλεσμα κάποιου είδους κυβερνητικής αστοχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ή όχι.

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Τα μέτρα τα οποία παίρνει η κυβέρνηση είναι στοχευμένα στο να απορροφήσουν ένα μέρος της επίπτωσης που αφορά τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Για αυτό είναι άστοχο το σποτ ή υπό μια έννοια είναι εύστοχο δηλαδή ακριβώς επειδή η πολιτική της κυβέρνησης έχει αντιμετωπίσει τα τις επιπτώσεις στα ασθενέστερα

νοικοκυριά πλέον μένει ως σημείο αναφοράς ο κάτοχος της Mercedes.

Αναφορικά με τις άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς που νοσούν τα παιδιά τους από covid

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Πρόκειται να υπάρξει μια ρύθμιση για τις άδειες ειδικούς σκοπού, δουλεύουμε για αυτό. Θα υπάρξει μια συνολική απάντηση και θα είναι η προσπάθειά μας να είναι η απάντηση αυτή εναρμονισμένη και για τον ιδιωτικό και για το δημόσιο τομέα . Το λεω αυτό γιατί είναι διαφορετικά τα υπουργεία τα οποία έχουν την ευθύνη για τα ζητήματα αυτά. Στην περίπτωση τη δική μας χρειαζόμαστε νομοθεσία και επειδή αυτή την εβδομάδα δεν υπήρχε χώρος στη Βουλή για νομοθεσία την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσουμε τη διάταξη και νομίζω ότι θα έχει λυθει μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα έπρεπε να προνοήσει το υπουργειο όσον αφορά τις άδειες ειδικού σκοπού λόγω του ανοίγματος των σχολείων

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Πρέπει να βλέπουμε την εξέλιξη των κρουσμάτων, η πρόβλεψη δεν αρκεί γιατί είναι διαφορετικό το ζήτημα της αναγκαιότητας ρύθμισης εάν τα κρούσματα είναι πολύ χαμηλά και διαφορετική η ρύθμιση. Το λεω αυτό γιατί ναι από τη μια μεριά υπάρχει η αναγκαιότητα αυτή δηλαδή να δώσουμε αυτές τις άδειες, από την άλλη μεριά καταλαβαίνετε ότι το ζήτημα της έκτασης των αδειών αυτών είναι πολύ σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία και της οικονομίας και των δημόσιων υπηρεσιών. Πρέπει να γίνουν σταθμίσεις, δεν είναι αυτόματο. ...Πρέπει να μπορούμε να διατηρήσουμε τη λειτουργία των υπηρεσιών δεν μπορεί να καταρρεύσει το σύμπαν.

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Να κάνουν υπομονή τρεις μέρες για να δούμε ποια είναι η εικόνα για να πάρουμε αποφάσεις στηριγμένες στην εικόνα. Να δούμε την κατάσταση, να μετρήσουμε αριθμούς, να δούμε τη νοσηρότητα.

ΔΗΜ: Αυτοί οι οποίοι ήδη είναι σε καραντίνα λόγω των παιδιών τους με αυτούς τι θα γίνει;

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η διευθέτηση προφανώς κάπως γίνεται και τώρα γιατί αντί να πάρουν την άδεια ειδικού σκοπού μπορούν να πάρουν μια κανονική άδεια επομένως αυτό ρυθμίζεται αλλά τώρα εδώ μιλάμε για μια ευμενή ρύθμισή για τους εργαζομένους ειδική. Υπάρχει ένα πλαίσιο τώρα μιλάμε για να διαμορφώσουμε ένα ευμενέστερο πλαίσιο.

Αναφορικά με την τηλεργασία στο δημόσιο

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η τηλεργασία στο δημόσιο σύμφωνα με τη ρύθμιση είναι έως 50% σύμφωνα με το πλάνο της υπηρεσίας που έχει καθορίσει το μέγιστο αριθμό τηλεργαζομένων θέσεων. Όταν θα συναντήσετε τον επόμενο Συριζαίο που θα κάνετε συζήτηση μαζί του θα του κάνετε δύο ερωτήσεις. Η πρώτη ερώτηση είναι «τι φωνάζεις για την τηλεργασία που έχεις καταψηφίσει το νόμο για την τηλεργασία». Και

δεύτερον, είναι δυνατόν να υπάρχει οριζόντια προσέγγιση στην τηλεργασία; Γίνεται αυτό; Όλες οι υπηρεσίες έχουν τις ίδιες θέσεις τηλεργασίας; Όλες οι θέσεις μπορούν να τηλεργαστούν; Θα του κάνετε αυτές τις δύο ερωτήσεις για να καταλαβαίνουμε όλοι τι είναι αυτά που ακούμε από το ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με τα κρούσματα από κορονοϊό στο Δημόσιο

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν έχουμε εικόνα δυσλειτουργίας. Δεν έχουμε αναφορά δυσλειτουργίας από τις υπηρεσίες δηλαδή οι υπηρεσίες εν πολλοίς λειτουργούν. Εκείνο το οποίο εμφανίστηκε ως ζήτημα με οξύτητα ήταν το θέμα του Παιδείας διότι εκεί επειδή έχουμε μια σημαντική αύξηση νοσούντων ειδικά στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση εκεί έχουμε ένα σημαντικό ζήτημα αναπλήρωσης. Για αυτό το λόγο έχουμε πάρει αμέσως μέτρα για αυτό και συμφωνήσαμε με την υπουργό Παιδείας ότι θα εγκρίνουμε αυτές τις 500 θέσεις αναπληρωτών τις πρώτες, άλλες 3.000 θέσεις με τις τρίμηνες συμβάσεις προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε τα κενά που εμφανίζονται στην εκπαίδευση εξαιτίας των νοσηλειών.

Αναφορικά με το πρόστιμο των 100€ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Θα εφαρμοστεί το πρόστιμο, το λεω με κατηγορηματικό τρόπο και χωρίς επιφύλαξη. Θα εισπραχθούν όπως όλα τα πρόστιμα.

Ερωτηθείς γιατί δεν μπήκαν εισοδηματικά κριτήρια για την επιβολή του προστίμου

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Γιατί τότε το πρόστιμο δεν θα το εισπράτταμε ποτέ, γιατί προφανώς τότε προκειμένου να επιβληθεί το πρόστιμο θα έπρεπε να υπάρχει μια κρίση επί του εισοδήματος άρα να υπάρχουν πρόσθετες αιτιολογίες που αφορούν στο γιατί διαφοροποιείται και με ποιο τρόπο διαφοροποιείται το πρόστιμο ανάλογα με το εισόδημα άρα αντί να έχω μια οριζόντια επιβολή ενός προστίμου το οποίο έχει στόχο την παρακίνηση και τη συμμόρφωση σε σχέση με την εμβολιασμό θα πήγαινα σε μια διαδικασία αιτιολογημένης ειδικά και εμπεριστατωμένης απόφασης σε σχέση με το εισόδημα και την επιβολή του προστίμου. Άρα στην πραγματικότητα αυτό που λεει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να βάλουμε μια διαδικασία από την οποία δεν θα επιβληθεί ποτέ στην πραγματικότητα το πρόστιμο.

Ερωτηθεις αν θα πρέπει να απολυθούν οι υγειονομικοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις 31 Μαρτίου

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Αυτό είναι προφανώς μια απόφαση του υπουργού Υγείας. Από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών λέμε πρώτον ότι θεωρώ απολύτως θεμιτή, αν το αποφασίσει ο υπουργός Υγείας, την επιβολή μιας υποχρεώσεως υγειονομικού χαρακτήρα σε αυτούς που ασκούν υγειονομικά καθήκοντα. Αυτό δεν είναι πρωτοφανέρωτο στην έννομή μας τάξη, δεν είναι κάτι καινούργιο παραδείγματος χάρη αν θέλει

κάποιος να πιάσει δουλειά σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος υπάρχουν υγειονομικά προαπαιτούμενα άρα ορισμένα επαγγέλματα τα οποία είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος, πρωτίστως και κυρίως δε τα επαγγέλματα των υγειονομικών μπορούν να συνδεθούν με ορισμένες υγειονομικές απαιτήσεις μια τέτοια υγειονομική απαίτηση θα μπορούσε να είναι ο εμβολιασμός covid. Μπορεί αυτό να είναι μια προϋπόθεση αν κάποιος θέλει να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες. Ισχύει στην έννομη μας τάξη να επιβάλλουμε τέτοιου είδους προϋποθέσεις για ορισμένα επαγγέλματα, αυτό είναι μια απόφαση του υπουργείου Υγείας και το υπουργειο Εσωτερικών θα μεριμνήσει ώστε σε περίπτωση που υπάρξει αυτή η απόφαση να μην υπάρξει οποιαδήποτε διαταραχή στην παροχή υγείας προς τους νοσηλευομένους από ένα τέτοιο μέτρο. Ήδη έχουμε μεριμνήσει γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι από το Σεπτέμβριο σε αναστολή άρα το σύστημα υγείας δεν δέχεται τις υπηρεσίες τους από τον Σεπτέμβριο επομένως έχει λειτουργήσει και έχει ανταπεξέλθει το σύστημα υγείας χωρίς τη συνδρομή τους και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το ακούσουμε λίγο. Ότι σε μια χρονική στιγμή που πιέζεται το σύστημα υγείας οι ανθρωποι αυτοί δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο σύστημα υγείας και επομένως κάπως κατάφερε το σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει χωρίς την παρουσία τους, και οφείλω να πω ότι κατάφερε να ανταπεξέλθει χάρη στην παρουσία άλλων γιατί ήρθαν άλλοι και πήραν τη θέση τους.

Ερωτηθείς αν είναι υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας στους άνω των 50 ετών

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Αυτά είναι ζητήματα που εξετάζονται, εξαρτώνται πάρα πολύ από την εξέλιξη και την πορεία της πανδημίας.

Ακούστε τη συνέντευξή του