Το απόγευμα της Τρίτης ο Γραμματέας της Κ.Ε του ΚΙΝΑΛ και υπηρεσιακός εκπρόσωπος τύπου της Χαριλάου Τρικούπη Μ. Χριστοδουλάκης εξέδωσε μια ανακοίνωση, με την οποία κατήγγειλε όσες εταιρίες δημοσκοπήσεων στρέφουν την προσοχή τους στο ενδεχόμενο συνεργασίας του κόμματος με τη Ν.Δ. Ακολούθως έκανε αναφορά και στη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση που έβγαλε, μάλλον μόνο του, ανέφερε: «Η σημερινή παρέμβαση μας δεν αφορά σε καμία περίπτωση τις αναφορές δημοσκοπικών εταιρειών στους 6 υποψηφίους για την Προεδρία του Κινήματος Αλλαγής. Αφορά αποκλειστικά και μόνο τις αναφορές τους στο Κίνημα Αλλαγής, στο ΠΑΣΟΚ και στην ευρύτερη Δημοκρατική Προοδευτική παράταξη. Εδώ και καιρό συγκεκριμένες δημοσκοπικές εταιρείες-που συνδέονται οικονομικά με κυβερνητικά προγράμματα και προγράμματα οργανισμών- επιχειρούν συστηματικά να παρουσιάσουν το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα τη Δημοκρατική Προοδευτική παράταξη, ως ιδεολογικό και προγραμματικό δορυφορικό σχήμα της ΝΔ. Με υποταγμένο σε αυτήν, στρατηγικό και πολιτικό λόγο. Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ ως ιστορικό, πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνικό ρεύμα, είναι και θα είναι οριοθετημένο απόλυτα απέναντι στη δεξιά. Οι ομόφωνες αποφάσεις του Συνεδρίου μας μετά την εισήγηση της αείμνηστης Προέδρου Φώφης Γεννηματά, συμπυκνώνονται στο τετράπτυχο πολιτική ενότητα, αυτόνομη πορεία, προοδευτική ταυτότητα, πρωταγωνιστικός ρόλος στις εξελίξεις. Αυτό σημαίνει ανοιχτό μέτωπο τόσο απέναντι στη ΝΔ, όσο και απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΔΕΚΑΝΙΚΙ ΚΑΝΕΝΟΣ».

Και εδώ αρχίζει το ρεπορτάζ: Με την ανακοίνωση αυτή λέγεται πως έγινε έξω φρενών ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες κατάλαβε πως επειδή οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πρώτο και αυτό δεν αρέσει στον Γραμματέα του ΚΙΝΑΛ και εκπρόσωπο τύπου του κόμματος κ. Ν. Χριστοδουλάκη, ο τελευταίος προέβη στην σχετική παρέμβαση για να δημιουργήσει την εντύπωση πως η "πρωτιά του" είναι αποτέλεσμα που βασιζεται στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της δεξιάς και όχι του ΚΙΝΑΛ. Ενδεχομένως αν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πρώτο τον Γ. Παπανδρέου η στάση του να ήταν εντελώς διαφορετική και να μην αισθανόταν την ανάγκη να κάνει μια αντίστοιχη δήλωση. Άλλωστε είναι γνωστό στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ πως ο Μ. Χριστοδουλάκης δινει αγώνα υπέρ της υποψηφιότητας του Γ. Παπανδρέου και ας παριστάνει τον "ουδέτερο" θεσμικό παράγοντα.

Γιατί όμως βγήκε αυτή η ανακοίνωση; Επειδή εμφανίζεται τρίτος ο Γ. Παπανδρέου στις δημοσκοπήσεις για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ ή επειδή έπρεπε να αποσιωπηθεί η επιρροή του Γ. Παπανδρέου υπέρ της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα άλλο μείζονος σημασία θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα και θα είναι στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης τα επόμενα 24ώρα;

Μήπως δηλαδή εφαρμόστηκε η περίφημη «προπαγάνδα του καθρέπτη», σύμφωνα με την οποία χρεώνεις προληπτικά την ενοχή στον αντιπαλο για ένα... έγκλημα που ο ίδιος σκοπεύεις να διαπράξεις, ώστε μετα να βγεις και από πάνω και απο υπόλογος για να γίνεις κατήγορος;

Διότι την ώρα που ο Γραμματέας της Κ.Ε του ΚΙΝΑΛ και "μυστικοεκπρόσωπος" του Γ. Παπανδρέου κ. Χριστοδουλάκης, με την ανακοίνωση του "δαιμονοποιούσε" ως "δεξιο-υποκίνητα" τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, στο εσωτερικό του κόμματος γινόντουσαν μαλλιά κουβάρια για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ αναφορικά με την αυστηροποίηση των ποινών για τα σεξουαλικα εγκλήματα.

Συγκριμένα, την ώρα που ο Μ. Χριστοδουλάκης εβγαζε την επίμαχη ανακοίνωση διεξαγόταν μια συνεδρίαση βουλευτών της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ, στην οποία για άγνωστο λόγο παρων ήταν και ο Χ. Πρωτόπαπας. Αντικείμενο αυτής της συσκεψης ήταν η στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα ως προς την αυστηροποίηση των τιμωριτικών μέτρων για τα σεξουαλικά εγκλήματα.

Τι συνέβη σε αυτή τη συνάντηση; Παραιτήθηκε από εισηγήτρια η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ν. Γιαννακοπούλου, η οποία στηρίζει τον Α. Λοβέρδο για αρχηγό, επειδή τόσο ο Χ. Πρωτόπαπας όσο και δυο ακόμη βουλευτές επιρροής του Γ. Παπανδρέου, οι Γ. Καμίνης και Γ. Μουλκιώτης, ήταν της άποψης πως στο συγκεκριμένο θέμα πρέπει να τοποθετηθούν κατά της κυβέρνησης και να συμπορευτουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είτε δηλαδή το κόμμα να ψηφίσει «παρών» είτε να «καταψηφίσει» τις κυβερνητικές ρυμθμίσεις.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, που ηταν υπέρ της αυστηροποιησης των ποινών, αρνήθηκε να «ταυτιστεί» με τη συγκεκριμένη γραμμή και έστειλε το απόγευμα της Τρίτης επιστολή και στο διευθυντή της Κ.Ο κ. Μάτζιο, με την οποία του γνωστοποιούσε πως δεν επιθυμεί να είναι αυτή η εισηγήτρια για λογαριασμό του ΚΙΝΑΛ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Και επειδή όλη η φασαρια που προκάλεσε ο Μ. Χριστοδουλάκης για τους τάχα μου υποστηρικτές του Α. Λοβέρδου που θέλουν συνεργασία με τη Ν.Δ το απόγευμα της Τετάρτης έγινε γνωστή και μια ακόμη είδηση που δείχνει πως άλλοι είναι αυτοί που με τη δημόσια παρουσία τους «κλείνουν» το μάτι σε αντιπαλους πολιτικούς χώρους.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και σήμερα επικεφαλής της ομάδας επικοινωνίας της υποψηφιότητας του για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ Φ.Σαχινίδης ανακοινώθηκε πως θα είναι την Πέμπτη κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει το Ινστιτούτο "ΈΝΑ" που έχει ιδρύσει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης με συνομιλητές δυο στενούς συνεργάτες του Α. Τσίπρα. Τον Δ. Λιάκο και το Γ. Χουλιαράκη.