Στα parapolitika.gr και τον Μάνο Ανθουλάκη μίλησε η Βουλευτής Β2’ Δυτικού Τομέα Αθήνας του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στη συνέντευξη που παρέθεσε μίλησε για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά που συγκλόνισε το πανελλήνιο, χαρακτηρίζοντάς την ως μία ανθρώπινη και ασυμβίβαστη γυναίκα, που χρέος της Παράταξης αποτελεί το να τιμήσει τον αγώνα της.

Αναφορικά με την στήριξή της στον υποψήφιο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδο, έκανε σαφές πως το όραμά του για ένα κόμμα «πατριωτικό - μεταρρυθμιστικό - προοδευτικό», που δεν θα το χαρακτηρίζει «η ασάφεια και ο μετεωρισμός» ήταν κομβικά για να συνταχθεί στο πλευρό του, επισημαίνοντας την αποτελεσματική λειτουργία του κόμματος όντας ο ίδιος βουλευτής σε σχέση με το πρόβλημα της ενδεχόμενης δυαρχίας εντός του χώρου για τους μη κοινοβουλευτικούς υποψηφίους.

Παράλληλα, σε ότι έχει να κάνει με τη δημοσκοπική άνοδο της «Δημοκρατικής Παράταξης» και την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, κατέστησε σαφές ότι το μυστικό για να γίνει ο χώρος ξανά Αξιωματική Αντιπολίτευση και να συνεχίσει μετέπειτα την ανοδική του πορεία αποτελεί «το να δοθεί ελπίδα και η προσδοκία σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που ανήκουν στον χώρο μας και επί χρόνια απέχουν απογοητευμένοι», προκειμένου να διεκδικήσουν «τον χώρο του Κέντρου, της λογικής και της ευθύνης και να μην συνεχιστεί το μονοπώλιο του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Τέλος, προέταξε την ενότητα του κόμματος την επομένη των εκλογών, απαντώντας πως «κανείς από τους έξι υποψηφίους δεν θέλει να είναι ένας νέος Ραγκούσης», αναφέροντας πως η μεγαλύτερη εγγύηση για την ενότητα είναι «να κάνουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μεγάλο ξανά και πρωταγωνιστή των εξελίξεων».

Aναλυτικά η συνέντευξή της


Οι εσωκομματικές εκλογές γίνονται υπό τη σκιά του αδόκητου χαμού της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά. Τι σήμαινε για εσάς, ως άνθρωπο και πολιτικό η μοναδική γυναίκα πρόεδρος Κοινοβουλευτικού κόμματος;

Χάσαμε την Φώφη Γεννηματά και αυτό είναι μια μεγάλη απώλεια για τον χώρο μας, για την Ελλάδα. Χάσαμε μια ξεχωριστή γυναίκα και μητέρα, μια δυναμική Πολιτικό, έναν άνθρωπο που έδωσε δύσκολες μάχες στη ζωή του. Άφησε πίσω της ένα τεράστιο κενό στο Πολιτικό Σύστημα.

Η Φώφη Γεννηματά θα είναι πάντα μαζί μας με το χαμόγελο και την νηφαλιότητα της. Θα την θυμόμαστε πάντα εμπνέοντάς μας πίστη σε ιδέες, προσήλωση σε αρχές και αξίες. Θα μας θυμίζει πως μπορείς να είσαι ασυμβίβαστος με τα πιστεύω σου και ταυτόχρονα να είσαι ζεστός, φιλικός, ανθρώπινος. Ακόμα και μέσα από τη μεγάλη μάχη που έδωσε για χρόνια με τον καρκίνο, μας δίδαξε δύναμη, θάρρος, μαχητικότητα.

Αγαπούσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ήταν η ζωή της. Πάλευε για την ενότητα και την ισχυροποίηση της Παράταξης. Αυτό ακριβώς είναι το χρέος μας τιμώντας τον αγώνα της. Να δημιουργήσουμε ενωμένοι ένα σύγχρονο, μεταρρυθμιστικό κόμμα που θα δυναμώσει και θα κάνει αισθητή την παρουσία του και πάλι στις πολιτικές εξελίξεις.

Δηλώσατε ανοιχτά τη στήριξή σας στον Ανδρέα Λοβέρδο. Τι όραμα σας γέννησε η υποψηφιότητά του για την επόμενη ημέρα;

Η επιλογή μου καθορίστηκε με βάση πολιτικά προτάγματα και βέβαια χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο νέος Πρόεδρός μας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για επιστροφή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οριοθέτησε με σαφήνεια τις διαφορές και επομένως την τακτική μας απέναντι στην Ν.Δ. και το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που άλλοι απέφυγαν δια της γενικολογίας και ειδικά για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προβάλει σαφείς, καθαρές θέσεις, όπως έπραξε στο θέμα του Ποινικού Κώδικα, ώστε να μην μας χαρακτηρίζει η ασάφεια και ο μετεωρισμός. Στοχεύει σε ένα κόμμα πατριωτικό- μεταρρυθμιστικό- προοδευτικό, που θα είναι μια σύγχρονη δύναμη του Κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς. Αυτές οι βασικές πολιτικές θέσεις και κατευθύνσεις, που μαζί και με την εμπειρία του, τη δυνατότητά του να δώσει σκληρές μάχες μέσα και έξω από την Βουλή, με έπεισαν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι η λύση για τη θέση του Προέδρου.

Υπάρχει κάτι ακόμα. Η εκλογή του Ανδρέα Λοβέρδου σημαίνει ότι Πρόεδρος Κόμματος και Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι το ίδιο πρόσωπο και αυτό αποτελεί στοιχειώδη προϋπόθεση αποτελεσματικής λειτουργίας και παρέμβασης του κόμματος. Δεν έχω ακούσει από μη κοινοβουλευτικούς υποψήφιους, που πέραν του ότι η απουσία τους από την Βουλή αποτελεί από μόνο του πρόβλημα, ποιος με βάση την πρότασή τους θα είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οφείλουν να το απαντήσουν αυτό, γιατί η ύπαρξη συνθηκών δυαρχίας δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Ο καθένας το καταλαβαίνει αυτό.

Ο κ. Λοβέρδος μίλησε για «επιστροφή στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.». Σε συνδυασμό με τις αναφορές του για υπερδιπλασιασμό του εκλογικού ποσοστού και δεδομένων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, αυτό το project θα μπορέσει να επαναφέρει τη «χαμένη αίγλη» του χώρου, δημιουργώντας κυβερνητική προοπτική;

Η επίκληση ανόδου των δυνάμεων της Παράταξης δεν αποτελεί από μόνη της και διασφάλιση ανόδου. Το θέμα δεν είναι να μιλάς γενικά για αύξηση δυνάμεων, αυτό το κάνουν όλοι οι υποψήφιοι. Το θέμα είναι να μιλάς με ποιο αφήγημα, ποιες θέσεις, ποια τακτική μπορείς να το πετύχεις και αυτό το κάνει μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Ελπίζω ότι τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου και του debate, θα ακούσουμε θέσεις από όλους και δεν καταλαβαίνω την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μην συμμετέχει. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε τον χώρο του Κέντρου, της λογικής και της ευθύνης και να μην συνεχιστεί το μονοπώλιο του από το Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως επίσης και να δώσουμε ελπίδα, προσδοκία σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που ανήκουν στον χώρο μας και επί χρόνια απέχουν απογοητευμένοι. Αυτό είναι το «μυστικό» για να στοχεύσουμε στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε πρώτη φάση και να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία.

Είναι ξεκάθαρες οι αποστάσεις που έχει πάρει ο χώρος στο θέμα της συγκυβέρνησης , τόσο με ΝΔ όσο και με ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, έχουν ακουστεί αναφορές στο εσωτερικό του κόμματος περί «προοδευτικής διακυβέρνησης». Πώς λαμβάνετε υπόψη αυτά τα σενάρια;

Το πρόβλημα δεν βρίσκεται σε λέξεις και όρους. Το πρόβλημα είναι η γενικότητα και απροσδιοριστία όρων και συνθημάτων χωρίς αποσαφήνιση της πολιτικής και των συνεργασιών, κάτι επικίνδυνο στην Πολιτική. Πολύ περισσότερο, που αυτό τον όρο χρησιμοποιεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με ό,τι αυτό σημαίνει. Δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης. Η Ν.Δ. διεκδικεί την αυτοδυναμία και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. χάνοντας δυνάμεις προσπαθεί δια θολών μηνυμάτων και προτάσεων να διεισδύσει στο χώρο μας, πέραν του ότι είναι και «αμφίβολης προοδευτικότητας». Αυτό που δεν κατανοώ είναι, γιατί, ενώ όλοι οι υποψήφιοι έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με την Ν.Δ., κάποιοι από αυτούς έχουν τόση δυσκολία να αποσαφηνίσουν την θέση τους στο θέμα της πιθανής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, με εξαίρεση τον Ανδρέα Λοβέρδο! Ας ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους. Όσοι κατέβουν να ψηφίσουν πρέπει να τα ξέρουν όλα.

Οι έξι υποψήφιοι εκφράζουν όλες τις τάσεις της «Δημοκρατικής Παράταξης», αλλά και συνολικά το ίδιο το κόμμα. Μετά τις εκλογές, μπορεί να προασπιστεί η ενότητα, δεδομένων των έξι συμμετοχών;

Είμαι αισιόδοξη ότι η ενότητα δεν κινδυνεύει. Κανένας από τους έξι δεν θέλει να είναι ένας νέος Ραγκούσης. Θα ήταν ασφαλώς χρήσιμο να γίνει κάτι απλό. Να υπογράψουν μια κοινή δήλωση και οι έξι ότι θα πορευτούν μαζί και μετά τις 13/12, οπότε και θα έχει εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος. Αυτή την πρόταση κατέθεσα και στην συνεδρίαση της Κεντρική Πολιτικής Επιτροπής που "είδε" τα θέματα των εσωκομματικών εκλογών. Από εκεί και πέρα, η μεγαλύτερη εγγύηση για ενότητα είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες ενεργοί πολίτες, που θα ψηφίσουν και έχουν τη θέληση και τη προσδοκία να κάνουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μεγάλο ξανά και πρωταγωνιστή των εξελίξεων.