Μία εφ’όλης της ύλης συνέντευξης παραχώρησε στα parapolitika.gr και τον Μάνο Ανθουλάκη ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο κ. Κεγκέρογλου, μίλησε συγκινημένος για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, «του ανθρώπου και δευτερευόντως πολιτικού», όπου δε συμβιβάστηκε με την αδικία και κατόρθωσε να παραλάβει «ένα ημιθανές κόμμα» που έθεσε τα θεμέλια για μία «εκλογική εκτίναξη».

Παράλληλα, έστρεψε τα «πυρά του» προς κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι η παράταξη που έχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Ενδιαφέρον προκαλεί η θέση του αναφορικά με την υποψηφιότητά του και την απόσυρσή της μετά την ανακοίνωση της καθόδου του Γιώργου Παπανδρέου, όπου και επισήμανε ότι σκοπός της καθόδου του ήτανε «να καλύψει το κενό συμμετοχής και πολιτικής» που κατά τη γνώμη του άφηναν οι τρεις -έως τότε- υποψήφιοι (Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Καστανίδης). Ακόμη, κατέστησε σαφές ότι η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού άλλαξε τα δεδομένα, αποφασίζοντας να συνεχίσει από την θέση του γραμματέα της Κ.Ο. του κόμματος.

Τέλος, δήλωσε την αισιοδοξία του πως η συμμετοχή στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου μπορεί να ξεπεράσει αυτή του 2017, ενώ το μήνυμα με αφορμή τις διαδικασίες «είναι αυτό της Φώφης Γεννηματά: Ενότητα, Αυτόνομη Πορεία και σαφή Σοσιαλδημοκρατική Προοδευτική Ταυτότητα».

Αναλυτικά η συνέντευξη

Αποτελέσατε έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά την περίοδο της προεδρίας της στο Κίνημα Αλλαγής. Με το πανελλήνιο να είναι ακόμη σοκαρισμένο από το θάνατό της, πώς θα περιγράφατε τον άνθρωπο και πολιτικό που ζήσατε τόσες έντονες στιγμές δίπλα του;

Πράγματι, όλα αυτά τα χρόνια, από το 2015, συνεργάστηκα στενά και αρμονικά με την Πρόεδρο Φώφη Γεννηματά. H απώλεια της Φώφης Γεννηματά με συντάραξε πρωτίστως ως άνθρωπο και δευτερευόντως ως πολιτικό. Η Φώφη ήταν μια ευπρεπής, ανιδιοτελής και γενναία γυναίκα. Μια υπέροχη σύζυγος και μητέρα. Ένας άνθρωπος που πονούσε για τα προβλήματα των απλών ανθρώπων. Δε συμβιβαζόταν με την αδικία και την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης που κυρίως πλήττει τους ασθενέστερους πολίτες.

Ως πολιτικός, η Φώφη Γεννηματά παρέλαβε ένα ημιθανές κόμμα, βαθιά διχασμένο, που με το ζόρι θα έμπαινε στην Βουλή.

Από το 4,6% πετύχαμε να διπλασιάσαμε το ποσοστό μας στις τελευταίες εκλογές και θέσαμε τα θεμέλια για μια εκλογική εκτίναξη στις προσεχείς Βουλευτικές εκλογές, δεδομένης της ανικανότητας της Κυβέρνησης και της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στο θεσμικό του ρόλου ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Σε αυτό το επίτευγμα, καθοριστική ήταν η συμβολή της αειμνήστου Προέδρου μας που διαμόρφωσε τη στρατηγική μας για την ενότητα, την αυτόνομη πορεία και τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική μας ταυτότητα. Η απώλεια της αφήνει δυσαναπλήρωτο πολιτικό κενό. Οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε την πολύτιμη παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για την ενότητα και την προοπτική της παράταξης.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται δημοσκοπικά, τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών του κόμματός σας. Που οφείλεται αυτή η ανοδική τροχιά;

Καταγράφεται αυτή η δημοσκοπική άνοδος αλλά δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα που είναι σημαντικότερη και μεγαλύτερη. Η καθημερινή, συστηματική και σκληρή δουλειά μας τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στην κοινωνία έχει αρχίσει και «πιάνει τόπο». Η επανασύνδεσή μας με την κοινωνία και τις ανάγκες της έχει ξεκινήσει από το 2015. Οι πολίτες καθημερινά συνειδητοποιούν την προχειρότητα και την ανικανότητα της Κυβέρνησης καθώς και την έμπρακτη πρόθεσή της να στηρίξει τους λίγους και εκλεκτούς σε βάρος των πολλών και των ασθενέστερων. Την ίδια στιγμή βλέπουν την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει το θεσμικό του ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση. Η χώρα όμως χρειάζεται σχέδιο και λύσεις για την επόμενη δύσκολη μέρα, μετά την πανδημία. Σχέδιο, λύσεις και προοπτική που έχει μόνο το Κίνημα Αλλαγής.

Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν να αποσύρετε την υποψηφιότητά σας μετά την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου για την ηγεσία του χώρου;

Πρώτα θα σας πω γιατί έβαλα υποψηφιότητα. Η αρχική αποχώρηση της Προέδρου για λόγους υγείας, άλλαξε τα δεδομένα. Πάρα πολλοί πολίτες, φίλοι και σύντροφοι δεν εκφράζονταν από τις εναπομείνασες υποψηφιότητες και η συμμετοχή θα ήταν μικρότερη. Η υποψηφιότητά μου αυτό ακριβώς ήθελε να καλύψει, το κενό συμμετοχής και πολιτικής. Ο στόχος μου ήταν να προσθέσω αξία και δυναμική στη στρατηγική της αυτόνομης πορείας με σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα, μέσω της επανασύνδεσης με την κοινωνία. Την υποψηφιότητά μου ακολούθησαν άλλες δύο υποψηφιότητες και τελευταία αυτή του Προέδρου Γ. Παπανδρέου.

Είχα ερωτηθεί πριν και είχα δηλώσει με ειλικρίνεια και έγκαιρα ότι τυχόν υποψηφιότητα του Προέδρου Γιώργου Παπανδρέου θα άλλαζε και πάλι τα δεδομένα, όχι μόνο στο Κίνημα Αλλαγής αλλά και σε όλο το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Αξιολογώντας, λοιπόν, τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου και μετά από διαβούλευση με τους συνεργάτες μου με ένα επιπλέον κρίσιμο στοιχείο που αφορούσε την λειτουργία της Κ.Ο, αποφάσισα να συνεχίσω από τη θέση του Γραμματέα της Κ.Ο. την πολύ απαιτητική δουλειά του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο και να μη συμμετέχω ως υποψήφιος στις διαδικασίες ανάδειξης Προέδρου. Δήλωσα ότι προτεραιότητα μου είναι η ενότητα, η μαζική συμμετοχή και η απρόσκοπτη λειτουργία της Κ.Ο.

Θέλω, μέσα και από το δικό σας βήμα, να ευχαριστήσω και πάλι τους χιλιάδες πολίτες, συντρόφους και συντρόφισσες που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμά μου και σε λίγες μόνο ημέρες. Ειλικρινά με συγκίνησαν. Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να τιμώ την εμπιστοσύνη τους .

Η προσέλευση των εσωκομματικών εκλογών του 2017 μπορεί να επαναληφθεί, με αφορμή και την πληθώρα των υποψηφίων;

Το ζήτημα της ευρείας συμμετοχής των πολιτών στις επικείμενες διαδικασίες ανάδειξης Προέδρου είναι καθοριστικής σημασίας. Η αείμνηστος Πρόεδρος μας αλλά και όλοι μας στο Κίνημα Αλλαγής εργαστήκαμε μεθοδικά και σκληρά για να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί. Η προσέλευση των εκλογών του 2017 όχι μόνο πρέπει και μπορεί να επαναληφθεί αλλά μπορεί και να ξεπεραστεί. Στοίχημα είναι η ενεργοποίηση των πολιτών που μέχρι σήμερα ήταν αποστασιοποιημένοι ή είχαν κάνει άλλες πολιτικές επιλογές και τώρα συνειδητοποιούν τα αδιέξοδα Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, που για να μην γίνουν αδιέξοδα και για την χώρα, θα πρέπει η Δημοκρατική Παράταξη να ξαναγίνει μεγάλη. Η δική τους μαζική συμμετοχή θα συμβάλλει σημαντικά.

Τι μήνυμα θέλετε να δώσετε με αφορμή τις εκλογές; Έξι υποψηφιότητες μπορούν να προασπίσουν και να σφυρηλατήσουν την επομένη των εκλογών την ενότητα του χώρου;

Το μήνυμα είναι ένα, έχει πολλούς αποδέκτες και προκύπτει από την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννήματα για Ενότητα, Αυτόνομη Πορεία και σαφή Σοσιαλδημοκρατική Προοδευτική Ταυτότητα. Την επομένη των εκλογών, ο νικητής και οι υπόλοιποι συνυποψήφιοί του θα πρέπει να υπηρετήσουν και να διαφυλάξουν την παρακαταθήκη αυτή για το δυνάμωμα και την πρωταγωνιστική πορεία της Παράταξης.

Η σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατική Προοδευτική μας πρόταση μαζί με την Εθνική Στρατηγική που επιδιώκουμε δεν είναι μόνο επίκαιρες αλλά και αναγκαίες για να πορευτεί η Πατρίδα μας με ασφάλεια, Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κοινωνική Δικαιοσύνη