Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ για «κακοποίηση» των λέξεων «πρόοδος» και «προοδευτικός», σε συζήτηση που είχε σχετικά με την «προοδευτική διακυβέρνηση».

Αναλυτικότερα,  ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως το: «ΚΚΕ έχει τη δική του θέση σε μια κυβέρνηση της εργατικής λαϊκής πλειοψηφίας»,  σημειώνοντας ότι η διαμόρφωση μιας τέτοιας πλειοψηφίας περνάει μέσα από τον πολλαπλασιασμό σε όλη τη χώρα εστιών αντίστασης και αγώνα των εργαζομένων όπως οι πρόσφατες απεργίες στο λιμάνι του Πειραιά, στην efood που είχαν και νικηφόρα αποτελέσματα.

Κακοποίηση των λέξεων «πρόοδος» και «προοδευτικός

Στο πλαίσιο αυτό ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ για κακοποίηση των λέξεων «πρόοδος» και «προοδευτικός» ερωτηθείς σχετικά με την συζήτηση για την «προοδευτική διακυβέρνηση».

«Δεν είναι πρόοδος τα μνημόνια και τα αντεργατικά μέτρα, το να παίρνονται πίσω δικαιώματα δεκαετιών, όπως το 8ωρο ή η ανυπαρξία ενός δημοσίου συστήματος υγείας, παιδείας κλπ. Δεν είναι «πρόοδος» να μετατρέπεται η Ελλάδα σε αμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο υπογράφοντας συμφωνίες, που εμπλέκουν τον λαό και τη χώρα στα αμερικοΝΑΤΟϊκά σχέδια, ούτε να προσδοκάς προοδευτικές αλλαγές συμφωνώντας με τις κατευθύνσεις και την ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ των μονοπωλίων» επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο γραμματέας του ΚΚΕ.

«Η πραγματική πρόοδος, άρα και η εξουσία και διακυβέρνηση που θα την ενσαρκώνει, πάνω απ’ όλα σημαίνει να συμβαδίζουν η ζωή και τα δικαιώματα των λαών με την πρόοδο της επιστήμης, της τεχνολογίας, των δυνατοτήτων της εποχής. Η πρόοδος βρίσκεται στην αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση της πάλης, με στόχο την εργατική, λαϊκή εξουσία – διακυβέρνηση» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος

Ερωτηθείς «κάτω από ποιες συνθήκες και υπό ποιες προϋποθέσεις το ΚΚΕ θα δεχόταν να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας» ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε: «όταν διαμορφωθούν οι συνθήκες για μια κυβέρνηση, όργανο της εργατικής λαϊκής πλειοψηφίας κι εξουσίας, τότε το ΚΚΕ θα έχει οπωσδήποτε τη δική του θέση σ’ αυτήν. Και για να προλάβω και την ερώτηση ότι αυτό είναι ίσως κάτι μακρινό, να πω ότι η προσπάθεια διαμόρφωσης των προϋποθέσεων, που είναι μια πορεία μάχης, ευθύνης, συγκρούσεων, μπορεί να συνοδεύεται με νίκες και κατακτήσεις για τον λαό με στήριγμά του τον ενωμένο μαζικό του αγώνα. Χώρια που «όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος».

Επικαλέστηκε τα όσα κέρδισαν με τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην COSCO, την e-food, σε άλλους χώρους δουλειάς, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, «ας σκεφτεί ο καθένας και η καθεμιά τι θα μπορούσαμε να εμποδίσουμε ή να πετύχουμε, αν πολλαπλασιάζονταν σε όλη την Ελλάδα αυτές οι εστίες αντίστασης κι αγώνα, γνωρίζοντας βέβαια ότι στον καπιταλισμό δεν μπορούν να υπάρξουν μόνιμα και διαρκή «κεκτημένα».

Και συνέχισε: «Αυτός όμως είναι κι ο δρόμος, μέσα από τον οποίο μπορεί να ωριμάζει ένα μεγάλο δυνατό εργατικό – λαϊκό κίνημα, που θα συγκρούεται με το κεφάλαιο και την εξουσία του, ικανό να ανατρέψει το σημερινό κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αλλάζουν μεν οι κυβερνήσεις, δεν αλλάζει όμως το ποιος κάνει κουμάντο» .

Αριστερός μαϊντανός

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας όταν δέχθηκε την ερώτηση για το αν το ΚΚΕ δικαιώνεται από τις εξελίξεις στην Πορτογαλία καθώς είχε ασκήσει αυστηρή κριτική στην επιλογή του ΚΚ Πορτογαλίας να στηρίξει τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση είπε ότι: «Οι πολιτικές διεργασίες στην Πορτογαλία καταρρίπτουν -ξανά- τον μύθο των «προοδευτικών κυβερνήσεων», που ενώ είναι ταγμένες «μέχρι το κόκκαλο» στην υπεράσπιση των συμφερόντων των λίγων, την ίδια ώρα ισχυρίζονται πως θα λαμβάνουν και μέτρα στήριξης των πολλών. Αυτή η λογική χρεοκόπησε παντού. Δεν έφερε κανένα ουσιώδες όφελος στον λαό, αλλά έδωσε τη δυνατότητα να «σερβίρεται» η αντιλαϊκή στρατηγική μαζί με κάποιο «αριστερό μαϊντανό».

Τέλος , μεταξύ άλλων, είπε ότι το πολιτικό δίδαγμα που ισχύει και στην Πορτογαλία και αλλού είναι ότι «οι λαοί μπορούν να μετρούν βήματα, να αποτρέπουν τα χειρότερα, να πετυχαίνουν κατακτήσεις, αλλά και να ανοίγουν τον δρόμο για μια πραγματική πολιτική αλλαγή υπέρ τους, μόνο σε σύγκρουση με όσους «τσακίζουν» καθημερινά τη ζωή και τα δικαιώματά του, με διαρκή, καθημερινό αγώνα, πρωτοστατώντας στην χειραφέτηση των αδικημένων».