Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο επόμενος ξένος ηγέτης που θα συναντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον Εμμανουέλ Μακρόν, τον οποίο είδε την Παρασκευή στο Παρίσι, στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε το ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ετοιμότητά της να συνδράμει ώστε να πετύχει η εκλογική διαδικασία στη Λιβύη, κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη Κορυφής των Παρισίων. Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί, τόσο διμερώς όσο και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης.

Το προοίμιο της επίσκεψης στην Αγγλία το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης από το Παρίσι, στην εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση της UNESCO. Μιλώντας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά σε διεθνές φόρουμ είπε πως «ένα μέρος της συλλογής παραμένει «εξόριστο» στο Λονδίνο, αυτή η διάσταση δεν θα μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως» και τόνισε πως «είναι απαραίτητο τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο να επανενωθούν με το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκεται στην Αθήνα».

Ανέφερε δε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα. Και τους ζητώ να το κάνουν. Άλλωστε, φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από αυτή για την επιστροφή του τμήματος που λείπει και την επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα, στoν τόπο που γεννήθηκαν, την Ελλάδα».

«Θα επρόκειτο για ένα καταπληκτικό μήνυμα εκ μέρους αυτού που ο Boris Johnson αποκαλεί “Παγκόσμια Βρετανία” (Global Britain) εάν υπάρξει κάποια μετακίνηση σε αυτό το θέμα και το κοιτάξουν μέσα από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα», δήλωσε το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, προσφέροντας μάλιστα και ένα είδους «αντάλλαγμα» έναντι της επιστροφής των Γλυπτών:

«Είμαι βέβαιος ότι εάν υπήρχε βούληση εκ μέρος της κυβέρνησης (του Ηνωμένου Βασιλείου) για αλλαγή στάσης θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μία διευθέτηση με το Βρετανικό Μουσείο για να δανείσουμε στο εξωτερικό πολιτιστικούς θησαυρούς οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πέρα από το ιστορικής σημασίας αυτό ζήτημα, ο πρωθυπουργός, με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, αλλά και τις σχέσεις Ελλάδας-Βρετανίας στη μετά-Brexit εποχή στην ατζέντα του, ταξιδεύει στο Λονδίνο αύριο, Τρίτη, όπου θα συναντήσει τον Μπόρις Τζόνσον και θα επιβεβαιώσουν τους στενούς, ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών.

Η πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη βρετανική πρωτεύουσα, έχει επιπλέον ένα τριπλό σκοπό. Ο πρώτος είναι φυσικά η σύσφιξη των διμερών σχέσεων, που επισφραγίστηκε από τη συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα οι ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας και Elizabeth Truss.

Το Μνημόνιο Κατανόησης για το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο, όπως ονομάζεται η διμερής συμφωνία, καλύπτει τομείς όπως η εξωτερική πολιτική και άμυνα, το εμπόριο και οι επενδύσεις, οι μορφωτικές σχέσεις και μια γενικότερη δέσμευση η συνεργασία των δύο χωρών να αναπτυχθεί περαιτέρω, ώστε όπως είπε ο κ. Δένδιας «να αποδειχθεί ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ελάττωση των σχέσεών του με την Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα, επιθυμεί την παροχή τεχνογνωσίας από το Ηνωμένο Βασίλειο σε ζητήματα όπως η υπεράκτια αιολική ενέργεια, στην οποία «ποντάρει» σημαντικά για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Στο ζήτημα της Τουρκίας, θα αναδείξει τόσο την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και την μοναδική οδό για την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για το Κυπριακό: Το πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει σε όλες του τις αποφάσεις και σε όλα του τα ψηφίσματα τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ως το μόνο πλαίσιο δίκαιης και βιώσιμης λύσης – μια Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Ο δεύτερος στόχος είναι φυσικά η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να παρουσιάζει σε διαχειριστές κεφαλαίων και επενδυτές στο Σίτι του Λονδίνου και σε βρετανικά ΜΜΕ το νέο, φιλικό προς το επιχειρείν περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για επενδύσεις στη χώρα μας.

Τρίτο σκέλος του ταξιδιού είναι η επαφή με την πολυπληθέστατη ελληνική ομογένεια της Μεγάλης Βρετανίας, με τους οποίους αναμένεται να συζητήσει ο πρωθυπουργός και να τους καλέσει παράλληλα να γραφτούν στη νέα πλατφόρμα που τους δίνει τη δυνατότητα να ψηφίσουν για πρώτη φορά από τον τόπο κατοικίας τους στις επόμενες εθνικές εκλογές.