Άνεμος αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη πεντάδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Eνωσης με την υψηλότερη ανάπτυξη για το 2021, με ποσοστό που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 8%, πνέει το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ημερομηνία-κλειδί είναι η 6η Δεκεμβρίου, όταν η ΕΛ.ΣΤΑΤ. προγραμματίζει να ανακοινώσει το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου (το δεύτερο τρίμηνο ήταν 16,2%), με τις προσδοκίες για σημαντική άνοδο να είναι μεγάλες, λόγω και του ισχυρού τουριστικού ρεύματος που σημειώθηκε στη χώρα ακριβώς αυτούς τους τρεις μήνες.

Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, μιλώντας στα «Π», επεσήμανε τόσο την επιμήκυνση της φετινής τουριστικής περιόδου, που ακόμα και τον Οκτώβριο, όπως τονίζει, πήγε πολύ καλά σε αρκετές νησιωτικές περιοχές, καθώς και σε αστικά κέντρα, αλλά και στοιχεία όπως η αύξηση κατά 9,7% στον γενικό δείκτη βιομηχανικής παραγωγής του Σεπτεμβρίου, που ανακοινώθηκε προχθές.

Η ισχυρή ανάπτυξη δίνει το περιθώριο στην κυβέρνηση για ορισμένες κινήσεις, που ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα σε ποια κατεύθυνση θα κινούνται, με το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» να έχει επί του παρόντος αποκλειστεί. Υπάρχουν, εξάλλου, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, αστάθμητοι παράγοντες, όπως η διαμόρφωση των διεθνών τιμών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το προσεχές διάστημα ή άλλες ανατιμήσεις που θα απαιτήσουν νέες παρεμβάσεις από την Πολιτεία.

Σχέδιο για ΦΑΠ

Ηδη, πάντως, από το βήμα της ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί ότι θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «τα περισσότερα νοικοκυριά το 2022 θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από ό,τι το 2021».

Από το βήμα του συνεδρίου της Ν.Δ. στις 5 Δεκεμβρίου, όταν πλέον θα γνωρίζει και τα στοιχεία του γ’ τριμήνου, ενδέχεται να κάνει ο πρωθυπουργός και ορισμένες ανακοινώσεις για νέα μέτρα ελάφρυνσης.

Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, όπως τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, δικαιώνει και τις επιλογές της κυβέρνησης στη διάρκεια της δύσκολης περιόδου της πανδημίας: Τον τρόπο που στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, τον τρόπο με τον οποίο άνοιξε και λειτούργησε φέτος ο τουρισμός, το πώς «άπλωσε» χρονικά τα μέτρα στήριξης, όταν μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να δοθούν τα χρήματα εμπροσθοβαρώς και, παράλληλα, υποστήριζε ότι το πέρας των μέτρων στήριξης θα συνδυαστεί με εκτόξευση της ανεργίας, κάτι που, όπως επίσης τονίζουν, δεν έγινε.

«Η ανάπτυξη το 2021 στην Ελλάδα θα είναι σίγουρα πάνω από 7%», εκτιμά μιλώντας στα «Π» κορυφαίο στέλεχος διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Είναι μια άνοδος του ΑΕΠ που οφείλεται κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης και στα δισεκατομμύρια που έριξε η κυβέρνηση στην αγορά, όπως έγινε και σε πολλά ακόμα ευρωπαϊκά κράτη», επισημαίνει το ίδιο στέλεχος, το οποίο αναφέρθηκε θετικά και στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει ο ίδιος να «προμοτάρει» επενδυτικά τη χώρα διεθνώς.

Το πλέγμα

Προ ημερών, εξάλλου, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης με τον εκδότη Στιβ Φορμπς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε το πλέγμα των ρυθμίσεων που δημιουργούν ένα πιο ευνοϊκό και φιλικό για το επιχειρείν περιβάλλον στη χώρα μας, όπως και για τις επενδύσεις, δίνοντας και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Οταν ήρθαμε στην εξουσία, η τιμή της μετοχής ήταν στο 1 ευρώ και τώρα ολοκληρώσαμε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,35 δισ. ευρώ με την τιμή μετοχής στα 9 ευρώ. Αν, λοιπόν, είχατε επενδύσει στη ΔΕΗ, θα είχατε “βγάλει” εννέα φορές τα χρήματά σας μέσα σε δυόμισι χρόνια.

Και ακόμη οι επενδυτές σπεύδουν να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου», επεσήμανε. Αλλά και ο εκδότης του γνωστού περιοδικού «Forbes» έδωσε με τη σειρά του το στίγμα για το πώς η διεθνής επενδυτική κοινότητα αρχίζει να βλέπει με διαφορετικό μάτι τη χώρα μας.

«Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι, ακόμα και με την κρίση του Covid, οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την πιστοληπτική σας ικανότητα. Αυτό είναι σημάδι ότι οι αγορές και η χρηματοπιστωτική κοινότητα έχει εντυπωσιαστεί με αυτό που κάνετε, με το γεγονός δηλαδή ότι δίνετε κίνητρα με τόσο υπεύθυνο τρόπο. Αλλά και με το πρόγραμμα που αναφέρατε, με το οποίο θέλετε να προσελκύσετε στην Ελλάδα ανθρώπους που θα μεταφέρουν στη χώρα τη φορολογική τους έδρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.