Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό θα απευθύνει, αύριο Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη ραγδαία επιδείνωση της πανδημίας.

Με την επιστροφή του από το Λονδίνο, πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, με αιχμή του δόρατος την έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων και την αύξηση στους διασωληνωμένους, που πιέζει ασφυκτικά το Σύστημα Υγείας.

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή για την εξέλιξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα απευθύνει δραματική έκκληση προς τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ούτως ώστε να οικοδομηθεί ακόμη γρηγορότερα το «τείχος ανοσίας».

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα ληφθούν οριζόντια μέτρα για την αναχαίτιση της μετάδοσης του κοροναϊού, ωστόσο όλα δείχουν ότι τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ήλθαν για να μείνουν, και θα παραμείνουν μέχρι και τα Χριστούγεννα. 

«Όχι» σε καθολικό lockdown

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα αλλά θα σταθεί στην ανάγκη τήρησης όλων όσων έχουν ανακοινωθεί προκειμένου να προστατευτούμε από την πανδημία. 

Στο πλαίσιο αυτό θα καλέσει όλους όσους έκαναν τη δεύτερη δόση και έχει παρέλθει το εξάμηνο να σπεύσουν και για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Στο πεδίο των νέων μέτρων ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή «Good Morning Britain» του τηλεοπτικού δικτύου ITV, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να ακολουθήσει το μοντέλο της Αυστρίας, όπου επιβάλλεται ολικό lockdown για τους ανεμβολίαστους.

Μήνυμα – απάντηση από Τσίπρα

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους και προαναγγέλλει ότι αυτή τη φορά θα απαντήσει στο διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κατηγορήσει προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη ότι έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας, δεν παίρνει τις δύσκολες αποφάσεις υπο το φόβο του πολιτικού κόστους και στη δική παραίνεση για εμβολιασμό δεν αποκλείεται να μιλήσει για επέκταση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένους κλάδους εργαζομένων.

«Τη στιγμή που για άλλη μια φορά καταγράφονταν 80 απώλειες στη χώρα, αυτός να υπόσχεται ένα covidfree καλοκαίρι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδειχθεί στον κεντρικό αρνητή της πραγματικότητας. Η κυβέρνηση απορρίπτει τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα ακόμη κι όταν αυτά τα εισηγούνται κάποια από τα μέλη της επιτροπής.», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις των επιστημόνων

Εν τω μεταξύ, όλο και πιο σκληρό πρόσωπο, δείχνει μέρα με τη μέρα ο κοροναϊός, με τους δείκτες της πανδημίας να επιδεινώνονται και τα νοσοκομεία να βρίσκονται στα πρόθυρα εμφράγματος.

Ασθενείς διασωληνώνονται σε απλά δωμάτια με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται και οι μη covid κλινικές, ενώ η κλιμάκωση των νεκρών το τελευταίο τετραήμερο σοκάρει με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 302:

13/11 – 70 νεκροί

14/11 – 80 νεκροί

15/11 – 72 νεκροί

16/11 – 80 νεκροί

Την ίδια ώρα τα προγνωστικά των επιστημόνων κάνουν λόγο για αριθμούς σοκ που θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες σε κρούσματα και νεκρούς.

«Μέχρι και 92 νεκροί την ημέρα έως 17 Δεκεμβρίου», προειδοποίησε ο καθηγητής περιβαλλοντικής και υγειονομικής μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως σημείωσε, «βρισκόμαστε σε φάση μείωσης της αυξητικής ταχύτητας εμφάνισης νέων κρουσμάτων κοροναϊού».

Ο καθηγητής προέβλεψε μία πρόσκαιρη επιβράδυνση του κύματος για λίγες ημέρες και μια εκ νέου επιτάχυνση στη συνέχεια, τονίζοντας πως η κορύφωση του κύματος αναμένεται στις 3-4 Δεκεμβρίου, με περίπου 7.300 κρούσματα ημερησίως. Το γεγονός αυτό βέβαια μεταφράζεται και σε αύξηση νεκρών και διασωληνώσεων κατά περίπου 90 και 700 αντίστοιχα.