Απευθείας ανταλλαγή πληροφοριών στους τομείς του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, προγράμματα συνεκπαίδευσης Ελλήνων και Αμερικανών αστυνομικών, συνεργασία στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και συναντίληψη στον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας, στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, περιγράφουν το πλαίσιο της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ και στα ζητήματα της ασφάλειας. Το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκου σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη και οι επαφές του με τους ανώτατους αξιωματούχους των αστυνομικών και εισαγγελικών υπηρεσιών, αναβαθμίζουν το επίπεδο τεχνογνωσίας θωρακίζοντας τη χώρα απέναντι σε οποιαδήποτε πίεση και κρίση εμφανιστεί στην περιοχή.

Πιέσεις στα σύνορα

Κομβικής σημασίας ήταν η συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του Αλεχάντρο Μαγιόρκας κατά την οποία ο κ. Θεοδωρικάκος περιέγραψε σε συνομιλητές του τις έντονες και αυξανόμενες πιέσεις στα ελληνικά σύνορα και σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκαν και τα πιθανά σενάρια εξαιτίας της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Όπως είπε: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε αντίστοιχα υψηλή ετοιμότητα με τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020, τότε που αντιμετώπισε με ενότητα και μεγάλη αποφασιστικότητα μία ασύμμετρη απειλή εργαλειοποίησης δυστυχισμένων ανθρώπων, μεταναστών που επιχείρησαν να μπουν μαζικά με παράνομο τρόπο στα εγχώρια εδάφη και άρα στην ΕΕ, με τον ίδιο τρόπο που το αντιμετωπίσαμε, - να μην έχει κανείς καμία αμφιβολία - με τον ίδιο τρόπο θα το αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε άλλη στιγμή χρειαστεί».

Επίσης, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό Αναπληρωτή Συντονιστή για την Αντιτρομοκρατία Timothy Pounds ενώ ακολούθως επισκέφτηκε το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και Σύμβουλο Διεθνών Σχέσεων Bruce Swartz.

Επαφές με την ομογένεια για την ψήφο αποδήμων

Μεγάλο μέρος των επαφών του ο κ. Θεοδωρικάκος το αφιέρωσε στους ομογενείς με τους οποίους συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη. Ο υπουργός τόνισε ότι οι Ελληνες του εξωτερικού είναι σημαντικοί και η πατρίδα τους έχει ανάγκη. Ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε ως κατάκτηση το νόμο για την ψήφο των αποδήμων, τον οποίο πρέπει να αγκαλιάσουν οι Έλληνες ομογενείς δίνοντας το δικό τους χρώμα με συμμετοχή τους στα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας, ψηφίζοντας στις επόμενες εθνικές εκλογές, όταν έρθει η ώρα να γίνουν. «Χρειαζόμαστε όσο ποτέ τις σκέψεις, τις ιδέες και την συντονισμένη προσπάθεια του παγκόσμιου Ελληνισμού, διότι ζούμε σε μια εποχή που περιέχει πολύ μεγάλες προκλήσεις και απειλές για την Ελλάδα και αν θέλουμε να τις ξεπεράσουμε με πολύ αποτελεσματικό τρόπο και να διασφαλίσουμε μια βιώσιμη προοπτική για την πατρίδα μας, οι Έλληνες πρέπει να είμαστε απολύτως ενωμένοι και να ενώσουμε τις προσπάθειές μας σε ολόκληρη τη γη για το καλό της πατρίδας μας» σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Ενα τέτοιο κάλεσμα θέλω να απευθύνω σ’ όλους τους Ελληνες, γνωρίζοντας ότι τα τελευταία δύο- τρία χρόνια η Ελλάδα προχωρά μπροστά με ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο, που γίνεται σε μια σειρά από τομείς, παρά τη δοκιμασία της πανδημίας. Η Ελλάδα αλλάζει και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να είναι μια ισχυρή χώρα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και σε μια ταραγμένη περιοχή, αποτελώντας πάντοτε πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και προόδου για τους πολίτες της αλλά και τους επισκέπτες της». Σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα, οι Έλληνες του εξωτερικού που διαθέτουν ΑΦΜ είναι περίπου 407.000 από αυτούς όμως οι περίπου 340.000 έχουν ενεργή φορολογική δήλωση και θα μπορούν να ψηφίσουν. Στο συγκεκριμένο αριθμό εκλογέων δεν συνυπολογίζονται και χιλιάδες νέοι που έφυγαν από την χώρα την τελευταία δεκαετία για σπουδές ή εργασία χωρίς να έχουν ΑΦΜ και θα μπορούν να ψηφίσουν αρκεί οι γονείς τους να είναι φορολογικά ενεργοί.