Έρευνα του Ιατρικού Πανεπιστημίου Ινσμπρουκ της Αυστρίας για την αστυνομία και την πανδημία παρουσιάζουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας στον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτζο ο οποίος πριν μερικές μέρες υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία μεταδίδουν τον ιό άρα επιβάλλεται να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους» 

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό BMJ που εκδίδεται από το συνδικάτο της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης (BMA) μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η αστυνομία είναι –ελλείψει βελτιωμένου εξοπλισμού πρόληψης των λοιμώξεων– μια οντότητα που συνιστά σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία.

«Η αλληλεπίδραση με έναν αστυνομικό, δηλαδή κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου ταυτότητας, ενέχει σημαντικά αυξημένο κίνδυνο συνάντησης με άτομο που έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2» τονίζουν οι συντάκτες της έρευνας.

«Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας, οι υπάλληλοι επιβολής του νόμου είναι πιο πιθανόν να εκτεθούν σε μολυσματικά υλικά και συνεπώς να υπόκεινται σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του ιού και να αποτελούν απειλή για την υγεία» αναφέρουν ακόμα.

Μάλιστα στην έρευνα υπάρχουν και στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι: «Πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Υόρκης (NYPD) και το 20% των υπαλλήλων του αστυνομικού τμήματος του Ντιτρόιτ είτε είχαν μολυνθεί είτε τεθεί σε καραντίνα έως τις 27 Μαρτίου 2020. Από τους 2.200 αξιωματικούς στο Ντιτρόιτ, 398 μπήκαν σε καραντίνα την προηγούμενη μέρα και συνολικά 25 (ή 1–2 %) όλων των υπαλλήλων βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό.

Στην ίδια μελέτη υπάρχει και το συμπέρασμα ότι «ως τοπικά περιορισμένη κοινότητα η αστυνομία πρέπει επομένως να θεωρείται ότι διακινδυνεύει τον εαυτό της. Με βάση τα δεδομένα 1.381 περιπτώσεων που αποδείχθηκαν στο Ντιτρόιτ, όπως δημοσιεύθηκαν στις 29 Μαρτίου 2020, η επιδημία εντός της τοπικής αστυνομίας είναι τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερη από ό,τι στον γενικό πληθυσμό του Ντιτρόιτ».

Να αναφέρουμε ωστόσο ότι ο υπουργός επικρατείας διευκρίνισε ότι αυτό που ήθελε να πει είναι ότι οι αστυνομικοί «δεν συμμετέχουν σε αλυσίδες διασποράς του ιού που να δικαιολογούν την επιβολή οποιασδήποτε υποχρεωτικότητας. Κανένα δεδομένο από τις καθημερινές ιχνηλατήσεις που πραγματοποιούν με επιστημονική μεθοδολογία επί 20 μήνες οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν οδηγεί σε τέτοιο συμπέρασμα».