Στην εκπομπή Secret και τον Παναγιώτη Τζένο, στα Παραπολιτικά 90,1 Fm, μίλησε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθαρίζονται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να «μείνουμε ανοιχτοί για τις γιορτές». Ο ίδιος απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο γενικού lockdown. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι ο στόχος μας είναι να παραμείνουμε ανοιχτοί για τις γιορτές. Κανένας μας δεν αντέχει κλειστές εορτές. Γενικό lockdown δεν θα υπάρξει, δεν μπορεί να υπάρξει για πολλούς και διαφόρους λόγους», είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με την υπόθεση Novartis ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «5 χρόνια η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει καταφέρει να αποφανθεί εάν πρέπει να βάλει στο αρχείο τη υπόθεση Αβραμόπουλου και Γεωργιάδη ή αν πρέπει να μας οδηγήσει σε κύρια ανάκριση».

Αναφορικά με τις συζητήσεις για τα επιπλέον μέτρα

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Σήμερα έχουμε την πρώτη μέρα εφαρμογής κάποιων επιπλέον μέτρων δεν έχει νόημα σήμερα να συζητάμε για το ποια άλλα μέτρα μπορεί να πάρουμε. Τώρα ξεκινάει η εφαρμογή αυτών των μέτρων και θα χρειαστούμε μια με δύο εβδομάδες για να μετρήσουμε το αποτέλεσμα τους. Μέχρι να μετρήσουμε τι νόημα έχει η συζήτηση για άλλα μέτρα. Δεν υπάρχει καμία διαρροή, τα μέτρα είναι αυτά που ξέρετε και ισχύουν από σήμερα.

Ερωτηθεις ποιος είναι ο στόχος των νέων μέτρων

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν τιμωρούμε κανέναν ούτε θέλουμε να κάνουμε σε κανέναν κακό, ανάλογα του κινδύνου που έχει κάποιος για να καταλήξει σε ΜΕΘ ή στο νοσοκομείο και άρα να προκαλέσει επιπλέον πίεση στο σύστημα υγείας ρυθμίζεται η κοινωνική του κινητικότητα. Δεν τη ρυθμίζουμε εμείς, τη ρυθμίζει ο ίδιος για τον εαυτό του. Το κριτήριο δεν είναι έχει εμβολιαστεί ή δεν έχεις εμβολιαστεί γιατί σε αγαπάμε ή δεν σε αγαπάμε, το κριτήριο είναι αν έχεις εμβολιαστεί ή δεν έχεις εμβολιαστεί γιατί αν έχεις εμβολιαστεί κινδυνεύεις Χ αν δεν έχεις εμβολιαστεί κινδυνεύεις 20Χ. Άρα όχι για να τιμωρήσουμε κανέναν αλλά γιατί πρέπει να μειώσουμε την πίεση στο σύστημα υγείας για να μην έχουμε ξανά καραντίνα παίρνουμε αυτά τα μέτρα.

Αναφορικά με τους αρνητές

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι από αυτό το περίπου 35% των ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί ένα 10% δεν πρόκειται να εμβολιαστεί ο κόσμος να χαλάσει. Αυτοί είναι αρνητές, με αυτούς δεν μπορεί να έχεις κανονική συζήτηση γιατί τα επιχειρήματα αυτά δεν απαντώνται δια της λογικής. Εγώ δεν μπορω να αντιμετωπίσω επιχειρήματα ότι ο Μπιλ Γκειτς θα μας βάλει το τσιπάκι ή ότι είναι παγκόσμια συνωμοσία ή ότι θα χαλάσει το κάρμα μου ή ότι είναι αμαρτία από Θεό δεν μπορώ να τα αντιμετωπίσω με λογικά επιχειρήματα αυτά, αυτά τα αφήνω στο πλάι. Το υπόλοιπο 20% είναι άνθρωποι που για διαφόρους λόγους φοβούνται, σε αυτό το 20% στοχεύουμε.

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Οι περισσότεροι νεκροί στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες είναι διότι εμείς έχουμε το πρόβλημα να έχουμε μικρότερα ποσοστά εμβολιασμένων στους άνω των 60. Τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες έχει αρχίσει μια κινητικότητα (στο εμβολιασμό), όχι τόσο μεγάλη σε αυτούς, περισσότερο από τους νέους προέρχεται η κινητικότητα παρά από τους μεγάλους. Υπάρχει βέβαια μεγάλη προσέλευση για την τρίτη δόση το οποίο είναι καλό αλλά καινούργιοι εμβολιασμοί σε αυτή την ηλικία είναι σχετικά λίγοι και αυτό είναι λάθος.

Αναφορικά με το σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ για τον εμβολιασμό

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πρώτον εγώ ανέβασα το σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο ότι είχε τη φωνή μου μέσα, δεν ήθελα να φανεί δηλαδή ότι θα εμπόδιζα ένα σποτ υπέρ του εμβολίου να παίξει γιατί έτυε να μου κάνει επίθεση παρόλο που αισθητικά θεωρώ ότι η φωνή μου δεν ταίριαζε καθόλου στο σποτ αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα. Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει που του πάνε τα τέσσερα δηλαδή όταν κάνεις σποτ και κατηγορείς μάλιστα και την κυβέρνηση δια του υπουργού ανάπτυξης ότι δεν κάνουν αυτά που πρέπει για τους εμβολιασμούς, και σε λιγότερο από 24 ώρες ο κ. Πολάκης κάνει την ανάρτηση που όλοι ξέρουμε και παραμένει μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και δεν έχει τολμήσει ένας από το ΣΥΡΙΖΑ να τον καταδικάσει δημόσια για αυτό ε! από εκεί και πέρα είναι κωμωδία δεν είναι κόμμα. Ασφαλώς και αυτό δεν βοηθάει την προσπάθεια, οτιδήποτε θολώνει το μήνυμα δεν βοηθάει. Το ερώτημα είναι γιατί το κάνει ο κ. Τσίπρας. Πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να έχει επαφή και με το χώρο των ανεμβολίαστων. Είναι το 40% του πληθυσμού θέλει να τους χαϊδέψει. Έχει βάλει τον Πολάκη να ψαρεύει από εκεί και τον Ξανθό να ψαρεύει από εδώ.

Αναφορικά με τη πρόταση για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους Αστυνομικούς

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Προχθές ήμουνα στην εκπομπή του Χατζηνικολάου με τον κ. Ζαχαριάδη και είπε ότι ο κ. Τσίπρας προτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των αστυνομικών. Τον ρώτησα με ποιες ποινές αν δεν εμβολιαστούν και είπε στον αέρα να μειώνεται ο μισθός τους στο 75% ή στο 50%, και λεω «άρα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να φέρουμε στη Βουλή μια τροπολογία που να έχουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό στους αστυνομικούς με ποινή αν δεν εμβολιαστούν υστέρηση μισθού». Δεν έχει περάσει ενάμιση λεπτό, προφανώς του στείλαν μήνυμα στο κινητό, και λεει όχι την αποσύρω την πρόταση, δεν εννοούσα αυτό, δική μου άποψη, δεν εννοούσα αυτό, παρερμηνεύτηκα. Μιλάμε για κωμωδία! Οι άνθρωποι προτείνουν υποχρεωτικότητα χωρίς ποινές. Η πρόταση του κ. Τσίπρα είναι κωμωδία, πατάει ταυτόχρονα και στις δύο βάρκες. Ο κ. Σκέρτσος είπε κάτι απλά πραγματικό ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους μελέτη.

Αναφορικά με την συζήτηση που υπάρχει να πληρώνουν το κόστος της νοσηλείας οι ανεμβολίαστοι

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για τέτοιου είδους λύσεις και εγώ δεν θα μπορούσα να τις υποστηρίξω. Εγώ ως υπουργός Υγείας είμαι υπέρ της καθολικής πρόσβασης στο σύστημα υγείας, είμαι ο υπουργός που ψήφισε το νόμο ώστε να μπορούν και οι ανασφάλιστοι να μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορώ να σκεφτώ ότι ένας άνθρωπος που χρήζει ιατρικής βοήθειας να του τη στερήσεις γιατί δεν έχει λεφτά και να τον αφήσεις να πεθάνει. Δεν είναι στην κουλτούρα μου, δεν μπορώ να το υποστηρίξω.

Ερωτηθείς αν η νέα επιτροπή για τη δημόσια υγεία θα αντικαταστήσει την επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν έχω καταλάβει κάτι τέτοιο. Η επιτροπή που συστήθηκε με τον κ. Τσίοδρα είναι η τρέχουσα επιτροπή που υπάρχει πάντα στο υπουργείο Υγείας , έχει πενταετή θητεία. H επιτροπή η άλλη είναι ad hoc για την πανδημία, είναι δύο διαφορετικά εργαλεία.

Αναφορικά το θέμα της ακρίβειας

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η Eurostat ανακοίνωσε προχθές τις χώρες και τον πληθωρισμό ανά χώρα στην ΕΕ, η Ελλάδα έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό. Σε ετήσια βάση θα έχουμε κατά την πρόβλεψη πληθωρισμό 0,1. Από αυτό το 0,1 το 83% είναι η ενέργεια. Άρα η αγορά μας λειτουργεί ικανοποιητικά, αυξήσεις προφανώς υπάρχουν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι καθώς πέρυσι ήμασταν σε αρνητικό πληθωρισμό. Παντού ανεβαίνουν οι τιμές εδώ ανεβαίνουν λιγότερο άρα η αγορά λειτουργεί και για την ενέργεια που είναι το μεγάλο μας πρόβλημα έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα από την κυβέρνηση.

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το πρώτο εξάμηνο του ’21 το διαθέσιμο εισόδημα του μέσου νοικοκυριού αυξήθηκε κατά 7,7%. Αυτό σημαίνει ότι σε ετήσια βάση δεν θα χάσουν λεφτά.

Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα τελειώσει το κύμα των ανατιμήσεων

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κανονικά θα έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει η αντίστροφη πορεία και σε αρκετά αγαθά έχει αρχίσει η αντίστροφη πορεία όμως στην ενέργεια συμβαίνουν απρόβλεπτα γεγονότα πχ είδατε ότι το φυσικό αέριο είχε πέσει και πήγαινε διαρκώς προς τα κάτω μόλις μπλόκαρε το δικαστήριο της Γερμανίας την έγκριση του Nord Stream 2 η Ρωσία διπλασίασε τις τιμές. Πώς να το προβλέψω αυτό;

ΔΗΜ: Το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν συνεχιστεί αυτή η διαδικασία.

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα ληφθούν επιπλέον υποστηρικτικά μέτρα και στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Προσωπικά πιστεύω ότι η Ευρώπη έχει κάνει ένα μεγάλο λάθος βρίσκεται σε μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, λάθος δεν πρέπει να εκβιάζεται ενεργειακά η Ευρώπη και πιστεύω ότι η κίνηση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να γίνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κάνω δημόσια έκκληση στο ΣΥΡΙΖΑ αν μπορούν να τοποθετηθούν σε αυτό. Όταν κάποιος λεει ότι είναι υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προφανώς δεν εννοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των φίλων του και των μελών του κόμματός του αλλά εννοεί όλων και ιδιαιτέρως των αντιπάλων του. Εγώ και ο κ. Αβραμόπουλος είμαστε δύο πρόσωπα που το θεμελιώδες ανθρώπινό μας δικαίωμα στη Δικαιοσύνη έχει παραβιαστεί απροκάλυπτα; Όχι μόνο για το τεκμήριο της αθωότητας, προφανώς το τεκμήριο της αθωότητας αλλά αυτό πες μες την πολιτική διαμάχη έχει πάει περίπατο αλλά χθες και σήμερα πρέπει εγώ να υφίσταμαι έναν εκ νέου διασυρμό από το Documento και από τη Δημοκρατία για τη Novartis γιατί κάποιος εισαγγελέας έχει ασκήσει μια δίωξη στον κ. Φρουζή για δύο γιατρούς. Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο κ. Φρουζής έχει πάει για δύο παρόμοιες δίκες για άλλους γιατρούς και έχει αθωωθεί και πρωτοδίκως και εφεσιακώς αλλά αυτό το αφήνω, ο Φρουζής θα παει στα δικαστήρια και θα αποδείξει την αθωότητά του όπως εκείνος νομίζει. Αυτή είναι μια εισαγγελική πρόταση και η εισαγγελική πρόταση στο δυτικό κόσμο δεν είναι τεκμήριο ενοχής ποτέ γιατί η δουλειά των εισαγγελέων είναι κατά βάση να κατηγορούν. Πάω όμως στο κομμάτι που αφορά τους πολιτικούς, σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδος μια προκαταρκτική έρευνα μπορεί να διαρκέσει έως 6 μήνες και μπορεί να παραταθεί για σπουδαίο λόγο για εύλογο χρονικό διάστημα. Γιατί η προκαταρκτική έρευνα είναι να δούμε αν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για να πας στην κύρια ανάκριση. Εγώ και ο κ. Αβραμόπουλος ελεγχόμαστε 5 χρόνια. Εγώ δεν ζητάω διακριτική διαχείριση επειδή είμαι υπουργός ή βουλευτής, δεν μ’ αρέσει η διακριτική μεταχείριση δεν έχω ζητήσει ποτέ στη ζωή μου σε τίποτα άλλο να μην έχω διακριτική μεταχείριση άλλο να έχω δυσμενή μεταχείριση. Διότι 5 χρόνια η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει καταφέρει να αποφανθεί εάν πρέπει να βάλει στο αρχείο τη υπόθεση Αβραμόπουλου και Γεωργιάδη ή αν πρέπει να μας οδηγήσει σε κύρια ανάκριση.

ΔΗΜ: Άρα λέτε ότι είστε όμηρος της δικαιοσύνης;

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Προφανώς, με την αδράνεια των εισαγγελέων μπορεί ο Φιλιππάκης και ο Βαξεβάνης να κάνουν αυτά τα πρωτοσέλιδα και ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτές τις ανακοινώσεις.

Ερωτηθείς αν θα στραφεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Έχω πει ότι 1η Ιανουαρίου έχω ήδη γράψει την αγωγή μου κατά της ελληνικής Δικαιοσύνης, θα είμαι ο πρώτος εν ενεργεία υπουργός κράτους μέλους της ΕΕ που θα στραφεί κατά της Δικαιοσύνης της χώρας του. Το θεωρώ τεράστιο εξευτελισμό και για την ελληνική δημοκρατία και για την ελληνική Δικαιοσύνη δεν μου μένει όμως άλλος τρόπος να αμυνθώ έναντι της πρωτοφανούς αδράνειας και ανικανότητας. Εδώ υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύουν να καθυστερήσει τόσο πολύ. Εγώ δεν λέω τι να αποφασίσει οι κ. Εισαγγελείς ας αποφασίσουν ότι θέλουν αλλά ας αποφασίσουν. Δηλαδή πρέπει να υφίσταμαι εγώ και η οικογένειά μου τα πρωτοσέλιδα του Μπαξεβάνη και του Φιλιππάκη γιατί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν δύο γαιδάρων άχυρα!