Στη μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. μπορεί τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο να τον έχουν οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος, ωστόσο η προεκλογική τους εκστρατεία δεν είναι μια μοναχική υπόθεση.

Στο πλευρό τους βρίσκονται δεκάδες άνθρωποι, στους οποίους έχουν αναθέσει συγκεκριμένα καθήκοντα, αρμοδιότητες και ευθύνες ενόψει της εσωκομματικής αναμέτρησης. Πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης τους, σε νευραλγικές θέσεις στα επιτελεία τους, έχοντας αναλάβει το δύσκολο έργο της προεκλογικής τους καμπάνιας, σχεδιάζουν υπό άκρα μυστικότητα τα επόμενα βήματά τους σε επικοινωνιακό και οργανωτικό επίπεδο. Είναι οι άνθρωποι των «μυστικών συσκέψεων» και οι εξ απορρήτων των υποψηφίων.

Γιώργος Παπανδρέου

Στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου τα πρόσωπα που έχουν το προνόμιο της εμπιστευτικής επαφής μαζί του είναι οι στενοί του συνεργάτες Στ. Μαλέλης, Π. Λάμψα, Γ. Ελενόπουλος, Ν. Καπρινιώτη, Ε. Χαλάτση, Τόνια Αντωνίου, Θόδωρος Μαργαρίτης, Μηνάς Αναστασάκης και Δ. Οικονόμου. Ηγετικό ρόλο σε επίπεδο συντονισμού και οργάνωσης διαδραματίζουν οι πρώην υπουργοί Δ. Ρέππας, Φ. Σαχινίδης, Γ. Πεταλωτής και Μ. Καρχιμάκης ενώ αυξημένες αρμοδιότητες, κυρίως στο κομμάτι των κινητοποιήσεων και της καθοδήγησης, έχουν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, και ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, Β. Κίτσιος.

Ανδρέας Λοβέρδος

Στην υποψηφιότητα του Α. Λοβέρδου το «βαρύ πυροβολικό» στο επιτελείο του αποτελείται από μάχιμους πολιτικούς, όπως είναι οι βουλευτές Ν. Γιαννακοπούλου, Χ. Κεφαλίδου και Δ. Κωνσταντόπουλος, η ευρωβουλευτής Ε. Καϊλή, καθώς και ο πρώην υπουργός Λ. Γρηγοράκος. Στον κύκλο των έμπιστων συνεργατών του, δηλαδή των προσώπων με τα οποία έχει καθημερινή επικοινωνία και συμμετέχουν στις κλειστές συσκέψεις του πολιτικού του γραφείου, βρίσκονται ο δικηγόρος Α. Καραχάλιος, στρατηγικός νους της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Β. Χρήστου, ο εκλογικός αναλυτής Γ. Τράπαλης, η επί του Τύπου Μ. Μηλίνη, ο εκπρόσωπος Τύπου Σπ. Καρανικόλας, ο Γ. Μίχος, ο Στ. Μιχαλάκος, ο Κ. Μποτόπουλος κ.ά.

Νίκος Ανδρουλάκης

Στην ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού του Ν. Ανδρουλάκη, τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι Στ. Ξεκαλάκης, Αν. Σπυρόπουλος, Βαγγ. Τσόγκας, Βασ. Πανάγου, Μάρα Κουκουδάκη, Π. Βλάχος, Γ. Γιάνναρος, Μ. Βελεγράκης, Ν. Βρυώνη, Γ. Καραμπιλιώτης, Ηρ. Δρούλιας, Γ. Φελώνης, Θ. Κονίδας, Γ. Σμέρος και Φ. Αναστασίου. Εξόχως «επιδραστική» στην καμπάνια του κ. Ανδρουλάκη είναι η συμμετοχή του βουλευτή Αρκαδίας και αντιπροέδρου της Βουλής Οδ. Κωνσταντινόπουλου, όπως και του πρώην υπουργού Π. Κουκουλόπουλου, ο οποίος έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της υποψηφιότητας του Ν. Ανδρουλάκη στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Παύλος Γερουλάνος

Μία ομάδα που αποτελείται από νέα και παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του Κινήματος Αλλαγής οργανώνει την καμπάνια του υποψήφιου προέδρου του κόμματος Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος έχει επιλέξει εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με περιοδείες σε βανάκι. Στο επιτελείο του σημαίνοντα ρόλο παίζουν ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κ. Πανταζής και ο Κ. Καραχάλιος.Επίσης, μαζί τους είναι οι Δ. Χαλκιώτης, Ντ. Λάζαρη, Ντ. Σπυροπούλου, Γ. Δαουλάρης, Χρ. Σωτηρόπουλος, Χρ. Πάντζαλης, Γ. Κουμεντάκος κ.ά.

Παύλος Χρηστίδης

Στο πλευρό του Παύλου Χρηστίδη βρίσκονται η πρώην βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Νίκη Φούντα, ο προερχόμενος από τη νεολαία του κόμματος Γ. Λαμπρόπουλος, ενώ εσχάτως στο επιτελείο του εντάχθηκε και ο Θ. Πατσέλος, πρώην στέλεχος του τομέα κΙνητοποιήσεων της Χαριλάου Τρικούπη, και οι Ν. Μπίλιος, Γ. Παπούλιας και Τ. Καλαφάτης.

Χάρης Καστανίδης

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης «τρέχει» μόνος του την προεκλογική του καμπάνια, καθώς αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο το όλο εγχείρημα και δεν θεωρεί φρόνιμο να μετατρέψει τη διαδικασία σε επικοινωνιακή φιέστα, με «σκηνοθετημένους» ρόλους. Υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν για λογαριασμό του τη μάχη της πειθούς, κυρίως πιστοί «σύντροφοί» του και ψηφοφόροι του, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, επαγγελματικών τάξεων, αλλά και νεολαίοι. Ωστόσο, το κύριο βάρος το έχουν το πολιτικό του γραφείο και η οικογένειά του.