Την στάση του έναντι της Ν.∆. και του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, διαµηνύοντας ότι δεν θα προσφέρει σανίδα σωτηρίας στον δικοµµατισµό.

 Ο κ. Ανδρουλάκης απευθύνει κάλεσµα επιστροφής στα στελέχη εκείνα που αντιστάθηκαν στη γαλάζια ή κόκκινη καρέκλα. Ο υποψήφιος πρόεδρος του κόµµατος απαντά στο τι θα κάνει στο θέµα της ονοµασίας, αναφέρεται στο έργο της Φώφης Γεννηµατά και παρουσιάζει τους στόχους του για την επόµενη ηµέρα.

Τι διαφορετικό θα κάνετε τόσο σε επίπεδο πολιτικής κατεύθυνσης όσο και λειτουργίας του κόµµατος σε σχέση µε τα όσα έπραττε η Φώφη Γεννηµατά;

Η Φώφη Γεννηµατά άφησε πίσω της µια πολύτιµη παρακαταθήκη ενότητας και προοπτικής για την παράταξη. Θα διαφυλάξουµε αυτή την παρακαταθήκη και θα αγωνιστούµε να κάνουµε το πολυπόθητο άλµα, για να ξαναγίνουµε πρωταγωνιστές των πολιτικών εξελίξεων. Τώρα, που η πανδηµία κατέδειξε πόσο ανεδαφικές είναι οι πολιτικές της λιτότητας και της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, έχουµε τη µοναδική ευκαιρία να γίνουµε οι βασικοί εκφραστές της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδηµοκρατίας στη χώρα µας. Οικοδοµώντας ένα θεσµικό κόµµα, οργανωµένο από τα κάτω προς τα επάνω, µε ουσιαστική ανανέωση του στελεχικού δυναµικού, του πολιτικού ήθους και των πρακτικών, καθώς και µε έναν προγραµµατικό λόγο που θα δίνει προοδευτικές πρακτικές απαντήσεις στα καθηµερινά προβλήµατα των πολιτών.

Εχει νόηµα η συζήτηση για εσάς περί ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝ.ΑΛ.; Θα επιστρέψετε στον ιστορικό σας τίτλο;

 

Είμαστε περήφανοι για τα σύμβολά μας, καθώς ο πράσινος ήλιος και το όνομα του ΠΑΣΟΚ είναι συνδεδεμένα, στη συνείδηση του ελληνικού λαού, με την πιο μακρά περίοδο ευημερίας

Με ενότητα και το βλέµµα µπροστά, η ∆ηµοκρατική Παράταξη θα γίνει ξανά κίνηµα λαού στις κάλπες της 5ης ∆εκέµβρη. Ενώνουµε τις δύο γενιές, αυτή που ίδρυσε και µεγάλωσε το ΠΑΣΟΚ και αυτή που το έχει ανάγκη για ένα µέλλον µε ελπίδα και προοπτική. Είµαστε περήφανοι για τα σύµβολά µας, καθώς ο πράσινος ήλιος και το όνοµα του ΠΑΣΟΚ είναι συνδεδεµένα, στη συνείδηση του ελληνικού λαού, µε την πιο µακρά περίοδο ευηµερίας και σταθερότητας που γνώρισε η χώρα µας. Κανείς δεν έφυγε εξαιτίας τους, αλλά πληγώθηκε από εγωισµούς, κυβερνητισµό και πολιτικές επιλογές. Στο Συνέδριό µας θα βρούµε έναν τρόπο και τα σύµβολά µας να τιµήσουµε και να αγκαλιάσουµε όλους όσοι εντάχθηκαν και θέλουν να ενώσουν τις προσδοκίες τους µαζί µας.

Η στάση του κόµµατός σας θα είναι ίδια το βράδυ των εκλογών, ανεξάρτητα από το αν θα είναι πρώτο κόµµα η Ν.∆. ή ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχει αυτοδυναµία;

Ο κ. Μητσοτάκης αντλεί την πολιτική του ισχύ από τον φόβο των πολιτών µην επανέλθει στην εξουσία ο κ. Τσίπρας. ∆εν έχω καµία απολύτως πρόθεση να προσφέρω σανίδα σωτηρίας στον δικοµµατισµό, που κρατά τη χώρα καθηλωµένη. Μαζί µε κάθε πολίτη που πιστεύει σε εµάς θα χτίσουµε ένα κόµµα αξιόµαχο, που θα διεκδικήσει µεγαλύτερο µερίδιο της εµπιστοσύνης της κοινωνίας. Εάν η ∆ηµοκρατική Παράταξη βγει ενισχυµένη εκλογικά και πολιτικά στις επόµενες εκλογές, θα έχουµε τη δυνατότητα να πιέσουµε για πολιτικές που θα ανασυγκροτήσουν τη λαβωµένη από τις κρίσεις ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τα ταλαιπωρηµένα µεσαία και κατώτερα στρώµατά της. Είµαστε εδώ για τα δύσκολα, όχι για να µοιράσουµε υπουργεία και καρέκλες. Η κοινωνία είναι µπροστά από τα κόµµατα και ζητά από εµάς ειλικρίνεια, αξιοπιστία και σοβαρότητα. Η εποχή της δηµαγωγίας και των µεγάλων υποσχέσεων πέρασε.

Στο κόµµα σας χωράνε πολιτικά στελέχη που είχαν φύγει ή ήταν ανενεργά τα προηγούµενα χρόνια;

Μια παράταξη είναι µεγάλη όταν έχει τη δυνατότητα να ενσωµατώνει και να αξιοποιεί δηµιουργικά τη γνώση, την εµπειρία των παλιών, αλλά και την όρεξη των νεότερων. Μιλώ διαρκώς για ανανέωση πολιτική, όχι γενεακή, ακριβώς για να τονίσω την ποιοτική της διάσταση. Και προφανώς αυτό περιλαµβάνει προσωπικότητες που πρόσφεραν στον χώρο, συνέχισαν να είναι χρήσιµοι στην πατρίδα, αλλά αντιστάθηκαν στον πειρασµό της γαλάζιας ή κόκκινης καρέκλας. Αντιθέτως, µε όσα στελέχη µας διέγραψαν τόσο εύκολα την ιστορία τους για αξιώµατα στη Νέα ∆ηµοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ οι δρόμοι μας έχουν χωρίσει ανεπιστρεπτί.

Βάζετε, σε πρώτη φάση, κάποιον ρεαλιστικό στόχο για το κόµµα σας; Είναι εφικτό, για παράδειγµα, να διπλασιάσετε τα ποσοστά σας;

∆εν θα µπω σε πλειοδοσία µελλοντικών ποσοστών. Αντιλαµβάνοµαι την πολιτική διαφορετικά. Εχω σχέδιο για το πώς θα µεγαλώσουµε, θα γίνουµε υπολογίσιµη δύναµη µε νέες κοινωνικές συµµαχίες, ώστε να έχουµε τη δυνατότητα να ανατρέψουµε τους πολιτικούς συσχετισµούς. Το κοινωνικό και πολιτικό έδαφος στην Ευρώπη και την Ελλάδα είναι γόνιµο για τα σοσιαλδηµοκρατικά κόµµατα. Οι ιδέες και πολιτικές του ΠΑΣΟΚ δικαιώνονται. Ερχεται και η σειρά µας, αρκεί να µείνουµε ενωµένοι και να αφήσουµε πίσω όσα δίχασαν την παράταξή µας.

Εχετε αποφασίσει στην περίπτωση που εκλεγείτε ποιος/α θα σας εκπροσωπεί στη Βουλή έως τις εθνικές εκλογές;

Προτεραιότητά µου είναι το κόµµα να είναι ετοιµοπόλεµο σε όλα τα µέτωπα. Στη Χαριλάου Τρικούπη, στη Βουλή, στην κοινωνία. Και θα κάνω ό,τι χρειαστεί, µε θεσµικό και συλλογικό τρόπο, για να αξιοποιηθούν στελέχη µε αξιοπιστία και κύρος. Θα είµαι στην πρώτη γραµµή για να ξανακάνουµε την Παράταξη µεγάλη.