Αν υπάρχει µια «γραµµή» στον ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές στο Κίνηµα Αλλαγής, είναι πως δεν υπάρχει γραµµή.

Με την έννοια ότι είναι εντελώς αντικρουόµενες οι απόψεις στην Κουµουνδούρου για το τι συµφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά µε το ποιος θα είναι ο διάδοχος της Φώφης Γεννηµατά. Οι προτιµήσεις διαφέρουν ανάλογα µε το σκεπτικό του κάθε στελέχους του κόµµατος, πολύ περισσότερο αν η ανάλυση γίνεται µε όρους αριθµητικούς ή στρατηγικούς. Την ίδια ώρα και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται -έως τώρα- να έχει διαλέξει κάποιον από τους τρεις βασικούς διεκδικητές της ηγεσίας.

Βεβαίως, το ενδιαφέρον στην Κουµουνδούρου αυξήθηκε κατακόρυφα µετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηµατά και την εµπλοκή του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα. ∆εν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας µετέθεσε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για τον Φεβρουάριο, προκειµένου να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τις εξελίξεις στο Κίνηµα Αλλαγής.

Πριν από αυτά τα δυο κοµβικά γεγονότα στο Κίνηµα Αλλαγής, υπήρχε µια διάχυτη άποψη σε πρόσωπα που σκέφτονται µε πιο εφήµερο τρόπο πως συµφέρει η εκλογή Λοβέρδου. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονταν πως, αν εκλεγόταν πρόεδρος του κόµµατος ο κ. Λοβέρδος, θα γινόταν διάσπαση και θα αποχωρούσαν όσοι στο Κίνηµα Αλλαγής διαφωνούν µε τη δεξιά στροφή και την πιθανή προσέγγιση µε τη Ν.∆.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιµούσαν πως θα µπορούσε να υπάρχει προσέγγιση µε τα στελέχη αυτά και, κατ’ επέκταση, µε τον κόσµο που θα τα ακολουθούσε. Κάπως έτσι, έλεγαν, θα µεγάλωνε η «πίτα» για τον ΣΥΡΙΖΑ και θα αυξανόταν η επιρροή του κόµµατος στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Στον αντίποδα, υπήρχαν στελέχη που έλεγαν ότι µια πιθανή εκλογή Λοβέρδου θα αδυνάτιζε πλήρως το αφήγηµα του ΣΥΡΙΖΑ, που πατάει πάνω και στον εκλογικό νόµο, περί «προοδευτικής διακυβέρνησης».

Τα στελέχη αυτά έλεγαν πως δεν θα µπορούσε να εκφωνήσει ο κ. Τσίπρας το σενάριο της κυβερνητικής συνεργασίας, αφού ο κ. Λοβέρδος έχει αποκλείσει κατηγορηµατικά -και προκαταβολικά- οποιαδήποτε τέτοια προοπτική. Για αυτό και τα στελέχη αυτά έλεγαν τότε πως θα ήταν προτιµότερη µια επανεκλογή της Φώφης Γεννηµατά, η οποία, παρότι δεν άφηνε προεκλογικά χαραµάδα συνεργασίας, δεν ήταν αρνητική σε µια κυβερνητική προοπτική συνεργασίας των προοδευτικών δυνάµεων.

Οι εισηγήσεις που δέχεται ο Τσίπρας

Η τράπουλα ανακατεύτηκε, όπως προαναφέραµε, µετά την εµπλοκή του Γιώργου Παπανδρέου. Σύµφωνα µε εισηγήσεις που έχει δεχτεί ο κ. Τσίπρας, ακόµα και αν υπάρχει ένα εφήµερο κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ, µε µείωση των ποσοστών του, συµφέρει µε όρους προοπτικής η εκλογή Παπανδρέου.

Mε την έννοια ότι είναι ο µόνος που µε ξεκάθαρο τρόπο µιλάει για την προοδευτική διακυβέρνηση, κάτι που βοηθάει και το αφήγηµα του ίδιου του κ. Τσίπρα. Παράλληλα, στελέχη µε αριστερή κουλτούρα, που ούτως ή άλλως διαφωνούσαν µε τη λογική των µεταγραφών, λένε ότι, ακόµα και αν εκλεγεί ο Λοβέρδος και αποχωρήσουν κάποια στελέχη, δεν θα ήταν σωστό για τον ΣΥΡΙΖΑ να µπει στη λογική των ατοµικών προσχωρήσεων.

Η άποψή τους είναι πως θα πρέπει να γίνεται απευθείας διάλογος µε την ηγεσία, µε επίσηµο τρόπο και στη βάση προγραµµατικών συγκλίσεων. Αλλα στελέχη, βεβαίως, σηµειώνουν ότι δεν συµφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή Παπανδρέου, καθώς µπορεί να υπάρξει αλλαγή των συσχετισµών και ένα σηµαντικό τµήµα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στο «σπίτι του». Συµπληρώνουν, δε, ότι ο κ. Παπανδρέου είναι ισχυρός και στο εξωτερικό και ότι θα αδυνατίσει, έτσι, η παρουσία Τσίπρα στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές.

Οι απόψεις, λοιπόν, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως διχασµένες τόσο για τον κ. Παπανδρέου όσο και για τον κ. Λοβέρδο αναφορικά µε το τι συµφέρει το κόµµα. Την ίδια ώρα, εντελώς αχαρτογράφητα είναι τα νερά για τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς δεν µπορούν να τον κατατάξουν ούτε πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε πιο κοντά στη Ν.∆. Εκτιµούν ότι µπορεί να παίξει ισότιµα τον κ. Τσίπρα στο γήπεδο της ηλικιακής ανανέωσης, όπως επίσης λένε πως είναι σηµαντικό για τον κ. Ανδρουλάκη το γεγονός ότι δεν κουβαλάει τα «βαρίδια του παρελθόντος», ούτε και, πολύ περισσότερο, «κυβερνητικά βαρίδια». Από την άλλη, επισηµαίνουν πως η απουσία του από το Κοινοβούλιο θα ενισχύσει ακόµα περισσότερο τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα ως του µόνου ισχυρού παίκτη της ευρύτερης Κεντροαριστεράς στη Βουλή.

Παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει επικοινωνία, ούτε καν πολιτική γνωριµία µε τον κ. Τσίπρα. Για αυτό και λένε ότι δεν µπορούν να κάνουν προβλέψεις και εκτιµήσεις για το τι µπορεί να σηµαίνει για τον ευρύτερο χώρο και τους συσχετισµούς µια πιθανή εκλογή του στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.