Το δικό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ημέρα «αποτελεί μία συμβολική αφορμή να αντικρίσουμε κατάματα ένα διαχρονικό πρόβλημα. Να αντιληφθούμε ότι αυτό συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες. Και να τις σπάσουμε μαζί με τη σιωπή που το τυλίγει. Γιατί το τραύμα κάθε γυναίκας είναι το τραύμα κάθε κοινωνίας, κάθε χώρας».

«Με το κίνημα #MeToo, πολλές γυναίκες βρήκαν το θάρρος να βγουν μπροστά και να καταγγείλουν τους θύτες τους. Αρκετές, ωστόσο, ακόμα διστάζουν. Τις καλούμε να βρουν και αυτές το κουράγιο. Να απευθυνθούν στις αρχές. Να μη σκύβουν το κεφάλι, υπομένοντας βίαιες πράξεις και συμπεριφορές. Θα έχουν τη στήριξή μας, όπως και ολόκληρης, πλέον, της ελληνικής κοινωνίας», επισήμανε.

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αρκούν τα ευχολόγια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μεταξύ αυτών, η ενεργοποίηση 73 ειδικών υπηρεσιών της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, η εκπαίδευση αστυνομικών, ενώ σήμερα γίνονται τα εγκαίνια ενός από τα έξι πιλοτικά τμήματα διαχείρισης τέτοιων περιστατικών στον Άλιμο.

Επίσης, τα θύματα έχουν 24ωρη πρόσβαση στη Γραμμή SOS 15900, ενώ παράλληλα λειτουργούν 43 συμβουλευτικά κέντρα και 19 Ξενώνες.

«Τέλος, εξοπλίζουμε τη Δικαιοσύνη με το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο ώστε να τιμωρεί τους θύτες και να δικαιώνει τα θύματα. Ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει πια αυτεπάγγελτη δίωξη και αυστηρότερες ποινές για το έγκλημα. Και είμαστε στην αρχή. Θα επιμείνουμε. Θα ενθαρρύνουμε. Θα δρούμε. Γιατί όσο κινδυνεύει η γυναίκα θα κινδυνεύει η Δημοκρατία και ο Πολιτισμός μας», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.