Στα parapolitika.gr μίλησε ο γραμματέας επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος, με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου.

Μιλώντας για όλα, εξέφρασε τη συγκίνησή του για το χαμό της Φώφης Γεννηματά, ενώ για την άνοδο που καταγράφει η παράταξη τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρει πως «η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού θα είναι θέμα χρόνου» αν ο χώρος «αρπάξει αυτήν την ευκαιρία» που του δίνεται με αφορμή τις διαδικασίες.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ανοιχτά τη στήριξή του στον Νίκο Ανδρουλάκη. Μιλώντας για το αφήγημα και το όραμά που βλέπει στον ίδιο με αφορμή την υποψηφιότητά του, ξεκαθαρίζει πως αποτελεί «μια επιλογή ποιοτικής και ιδεολογικής ανανέωσης, όχι ανακύκλωσης και επιστροφής σε εποχές διχασμών». Ομολογουμένως, η υποψηφιότητά του έχει προκαλέσει πληθώρα ερωτημάτων για το αν θα αφήσει την έδρα του στην Ευρωβουλή εφόσον εκλεχθεί πρόεδρος. Με αφορμή αυτό, κάνει σαφές πως το πρόβλημα του κόμματος «είναι η σχέση του με την κοινωνία, όχι η κοινοβουλευτική εικόνα«, φέρνοντας ως παράδειγμα τους Πορτογάλους και Ισπανούς σοσιαλιστές που δεν επέλεξαν κοινοβουλευτικούς υποψηφίους, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα, όσο και όταν χρειάζεται στην Ευρωβουλή για σοβαρά θέματα της πατρίδας.

Τέλος, το μήνυμά του για την διαδικασία αποτελεί πως το άνοιγμα του χώρου στην κοινωνία δημιούργησε στο παρελθόν «σπουδαίες υπερβάσεις για το καλό της κοινωνίας», αψηφώντας τις φήμες για μεταφερόμενους «ενδιάμεσους και κομματικούς στρατούς».

Αναλυτικά η συνέντευξή του 

Σχεδόν 40 ημέρες έχουν περάσει από το θάνατο της Φώφης Γεννηματά και ήσασταν από τους νέους που εμπιστεύτηκε και τοποθέτησε σε καίρια θέση. Πώς ήταν το να ζείτε δίπλα της;

Η Φώφη Γεννηματά έδινε ευκαιρίες διαρκώς σε νέα και παλαιότερα στελέχη, όπως γνωρίζετε. Χτίσαμε μια σχέση βαθιάς εκτίμησης και σεβασμού. Δουλεύαμε μερόνυχτα, χωρίς ωράριο, ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία. Της άρεσαν οι νέες ιδέες, η καινούρια αισθητική, οι δυνατότητες των νέων τεχνολογιών. Απολάμβανα τη συνεργασία μαζί της ακόμη και στα πιο δύσκολα. Πάντα ευγενική, πάντα με το χαμόγελο, πάντα ενθαρρυντική και «μητρική» με όλους μας. Ποιότητες σπάνιες για όσους έχουν εμπειρία από την πολιτική. Μου λείπει πολύ, όπως σε όλους όσοι την γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί της.

Ανοδική τροχιά καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής, σε ποσοστό πλέον που κυμαίνεται στο διψήφιο. Τι άλλαξε τους τελευταίους μήνες και έφερε αυτήν την «έκρηξη»;

Είναι πολλά μαζί. Η συγκίνηση από την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, ο ανταγωνισμός μεταξύ έξι υποψηφίων, η επαφή με τον κόσμο μας που είχε ατονήσει λόγω πανδημίας. Κυρίως όμως είναι η σταδιακή μεταστροφή των κοινωνικών προσδοκιών μετά από την εμπειρία των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η διάχυτη απογοήτευση που ανοίγει δρόμους για εμάς. Είναι η αποκατάσταση του ΠΑΣΟΚ σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, αλλά και η επιστροφη της σοσιαλδημοκρατίας πανευρωπαϊκά, που ευνοήθηκε από τον κρατικό παρεμβατισμό εξαιτίας της πανδημίας. Όλα αυτά τα ρυάκια «συναντιούνται» στην κάλπη της 5ης και 12ης Δεκέμβρη. Είναι στο χέρι μας να αρπαξουμε την ευκαιρία, να κοιτάξουμε μπροστά και να μείνουμε ενωμένοι. Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού μετά θα είναι θέμα χρόνου.

Στην εσωκομματική μάχη είστε στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη. Τι μπορούν να περιμένουν οι ψηφοφόροι σας αλλά και οι Έλληνες πολίτες εφόσον εκλεχθεί πρόεδρος;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή όλα τα χαρακτηριστικά που έχει ανάγκη το κίνημα. Είναι επιλογή προοπτικής γιατί είναι νέος χωρίς να του λείπει η εμπειρία, είναι προοδευτικός ευρωπαϊστής, άφθαρτος σε κυβερνητικά πόστα, έχει υπηρετήσει το ΠΑΣΟΚ, έχει μετρήσιμο έργο στην Ευρωβουλή με αποτύπωμα για την πατρίδα. Κυρίως όμως είναι ο μόνος που μπορεί να ενώσει τη γενιά που ίδρυσε και μεγάλωσε το ΠΑΣΟΚ με τη γενιά της κρίσης που χρειάζεται ένα νέο ΠΑΣΟΚ για να μπορέσει να ζήσει καλύτερα, με αξιοπρέπεια και ανοιχτούς ορίζοντες. Είναι μια επιλογή ποιοτικής και ιδεολογικής ανανέωσης, όχι ανακύκλωσης και επιστροφής σε εποχές διχασμών. Γι’ αυτό και θα δημιουργήσουμε ένα κόμμα αξιόμαχο, αξιόπιστο, που θα αυτοοργανωθεί, θα ενσωματώσει τον παλμό της κοινωνίας στα όργανα και στα δίκτυά του και θα απαντήσει σε όλες τις προκλήσεις της νέας εποχής. Γι’ αυτό και έχει σημασία να στηριχθεί από τα μέλη μας που έμειναν στα δύσκολα, αλλά και προοδευτικούς πολίτες που βλέπουν ένα παράθυρο ελπίδας για τη δημοκρατική παράταξη στο μέλλον.

«Καυτό» θέμα αποτελεί η έδρα του κ. Ανδρουλάκη στην Ευρωβουλή. Πώς θα καταστεί δυνατό να διοικηθεί η κοινοβουλευτική ομάδα της «Δημοκρατικής Παράταξης», με εξωκοινοβουλευτικό πρόεδρο;

Το πρόβλημα του Κινήματός μας είναι η σχέση του με την κοινωνία, όχι η κοινοβουλευτική του εικόνα. Εκεί πρέπει να δοθεί η μάχη και γι’ αυτό ο Νικος Ανδρουλάκης θα είναι παρών στο γραφείο στη Βουλή, στο κόμμα, αλλά και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να ξυπνήσουμε τον κοιμώμενο γίγαντα της δημοκρατικής παράταξης. Η κοινοβουλευτική ομάδα, εξάλλου, θα εκπροσωπηθεί με πρόσωπο που θα εκφράζει την ανανέωση και την ενότητα, που χαρακτηρίζουν την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη. Ας μην παρουσιάζουμε λοιπόν το πλεονέκτημα ως μειονέκτημα. Δείτε, πχ, τις επιλογές που έκαναν οι Πορτογάλοι και Ισπανοί σοσιαλιστές. Επέλεξαν δύο ηγέτες που δεν ήταν βουλευτές, αλλά επειδή είχαν κοινωνικό αποτύπωμα έκαναν ξανά το κόμμα τους κυβερνητική δύναμη. Δεν επέλεξαν «μια από τα ίδια», όπως οι Γάλλοι σοσιαλιστές, που έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Επίσης, δεν είναι αμελητέα ποσότητα ο ηγέτης του Κινήματός μας να είναι παρών στην Ευρωβουλή 1-2 μέρες το μήνα για ζητήματα εθνικής σημασίας, όπως η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, τα ελληνοτουρκικά, η κλιματική κρίση. Χρειαζόμαστε ισχυρή παρουσία εντός και εκτός συνόρων. Και φυσικά να μπει και ένα «φρένο» στην παρουσία του κ. Τσίπρα στην σοσιαλιστική οικογένεια.

Απέχουμε «μία ανάσα» από την 5η Δεκεμβρίου, με την συμμετοχή να φημολογείται πως θα ξεπεράσει τους 211.000 ψηφοφόρους του 2017. Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε με αφορμή την κορύφωση των διαδικασιών;

Να πάρουν την παράταξη στα χέρια τους. Να έρθουν μαζικά να ψηφίσουν, με προσοχή και ασφάλεια λόγω της πανδημίας, αψηφώντας τις φήμες για ενδιάμεσους και μεταφερόμενους κομματικούς στρατούς. Να περιφρουρήσουν την προοδευτική ταυτότητα, την αυτονομία και την προοπτική του Κινήματός μας, επιλέγοντας να κοιτάξουν μπροστά, με λογική αλλά και αίσθηση της ιστορίας μας. Όσες φορές ανοιχτήκαμε στο μέλλον, κάναμε σπουδαίες υπερβάσεις για το καλό της κοινωνίας. Ας γίνουμε λοιπόν ξανά σημείο αναφοράς στην καρδιά και το νου κάθε προοδευτικού πολίτη, για το σήμερα και το αύριο, για μια κοινωνία δίκαιη και μια πατρίδα αξιοβίωτη.