Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Γερουλάνος περιγράφει στα parapolitika.gr το σχέδιό του για το ΠΑΣΟΚ και τις προτεραιότητές του για την επόμενη μέρα.

Ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρεται στη στάση που θα πρέπει να έχει το κόμμα του το βράδυ των εθνικών εκλογών, ασκώντας σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Παύλου Γερουλάνου

-Φτάνοντας στο τέλος αυτής της εσωκομματικής κούρσας, τι γεύση σας άφησε;

Η γεύση της ήταν μοναδική. Αυτή η επαφή με τους συμπολίτες μας στο δρόμο, στις πόλεις, στα χωριά, στα νησιά είναι ο λόγος ύπαρξης μας ως Παράταξη, αυτή μας έδινε και μας δίνει δύναμη. Πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσουμε να οργώνουμε τη χώρα ως κόμμα και μετά τις εκλογές, αυτό προτίθεμαι να κάνω αν εκλεγώ Πρόεδρος. Μόνο έτσι η δημοσκοπική άνθιση θα αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και θα δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής ανατροπής.

Μου άρεσε πάρα πολύ ότι κρατήσαμε όλοι οι υποψήφιοι το επίπεδό μας με ελάχιστες εξαιρέσεις. Την επόμενη μέρα η Παράταξη μας έχει ανάγκη όλους. Με στεναχώρησε πολύ μόνο το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας το οποίο, αν και έκανα ό,τι μπορούσα, δεν προχώρησε. Ακόμα και σε έναν μόνο παραπάνω απόδημο, ή κάτοικο απομονωμένου χωριού ή νησιού, ή πολίτη που φοβάται να έρθει στην κάλπη λόγω πανδημίας, να δίναμε δυνατότητα συμμετοχής θα ήταν κέρδος για την Παράταξη και τη Δημοκρατία. Το να βάλουμε ξανά την Παράταξη στην πρωτοπορία της συμμετοχής, των άμεσων δημοκρατικών διαδικασιών και της χρήσης νέων τεχνολογιών, αποτελεί βασική μου δέσμευση και επιθυμία.

- Πιστεύετε ότι οι πολίτες έγιναν σοφότεροι από το debate;

Νομίζω, ναι. Πρώτον, διότι πραγματοποιήθηκε. Είμαστε το μόνο κόμμα που «τολμάει» να κάνει εσωκομματικά debate στην Ελλάδα. Στη ΝΔ ακόμα περιμένουν το debate του 2015 και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν σκέφτονται όχι debate, ούτε καν την άμεση εκλογή Προέδρου, είναι εκτός συναγωνισμού. Και δεύτερον, μην το συζητάμε, ο διάλογος είναι μεγάλο κέρδος για όποιον τον πραγματοποιεί. Μπορεί ακόμα να μην έχουμε βρει τα πατήματά μας στα debate όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, αλλά το κόμμα μας βγήκε κερδισμένο αφού εκθέσαμε στους πολίτες τις ιδέες μας με ηρεμία και πολιτισμό. Η πολύ μεγαλύτερη τηλεθέαση σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017 το αποδεικνύει. Κρατάμε τα θετικά και προχωράμε.

-Έχει νόημα η συζήτηση για την επιστροφή στον ιστορικό σας τίτλο; Οικονομικά και νομικά είναι εφικτό να συμβεί πριν από τις εθνικές εκλογές;

Το ξέρετε πολύ καλά ότι πάρα πολλοί με κοίταζαν περίεργα για πολλά χρόνια, επειδή επέμενα να υπερασπίζομαι τα σύμβολα και το όνομα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όταν τα αλλάζαμε κάθε δύο χρόνια. Σήμερα, βλέπω έχει γίνει ξανά μόδα να μιλάμε για ΠΑΣΟΚ. Σας λέω λοιπόν και τώρα, με συνέπεια, αυτό που πάντα έλεγα: είναι λάθος να νομίζουμε ότι θα αλλάξουμε όνομα και θα λυθούν ως διά μαγείας όλα τα πιθανά προβλήματα.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία ουσιαστική πολιτική διεργασία που θα βασίζεται στις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ αλλά θα δίνει λύσεις στα σύγχρονα αιτήματα της εποχής μας. Δεν αντικαθίσταται η πολιτική διεργασία από την αλλαγή ονόματος. Οι θέσεις και το πολιτικό μας σχέδιο είναι αυτό που μας πήγαινε πάντα μπροστά. Όταν κάνουμε πρώτα τη δουλειά που έχουμε να κάνουμε, ας συζητήσουμε τότε και για τα σύμβολα. Όλα είναι εφικτά αν τα κάνεις με τη σωστή σειρά.

-Με ποιο τρόπο και με ποιες κινήσεις θα μπορέσει ο χώρος να κρατήσει ή και να ανεβάσει τα υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά που απολαμβάνει τις τελευταίες εβδομάδες;

Ο στόχος μας είναι να κυριαρχήσουμε πρώτα πολιτικά επι του ΣΥΡΙΖΑ και ύστερα εκλογικά επί της Ν.Δ. ια να το κάνουμε αυτό, χρειάζεται να δώσουμε ξανά προοπτική στους απογοητευμένους προοδευτικούς πολίτες.

Και ηγεσία με προοπτική σημαίνει 4+1 πράγματα:

Πρώτον, πολιτική σκέψη και σχέδιο. Πολιτική σκέψη εκφράζει το σχέδιο για την Αναγέννηση της παράταξης και της χώρας, μέσα από την αποσυγκέντρωση της εξουσίας, που εκπροσωπώ με την υποψηφιότητά μου.

Δεύτερον, γνώση της αγοράς. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τι σημαίνει να έχεις τον δικαστικό κλητήρα έξω από την πόρτα σου, ξέρω τι σημαίνει μεταχρονολογημένη επιταγή, και ξέρω πόσο κόπο και ποιες κινήσεις χρειάζονται για να επαναφέρεις μία επιχείρηση στα όρια της χρεοκοπίας, όπως ήταν η δική μου όταν την ανέλαβα, χωρίς να απολύσεις ούτε έναν εργαζόμενο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για δίκαιη ανάπτυξη χωρίς γνώση της αγοράς.

Τρίτον, ικανότητα διοίκησης. Όταν ανέλαβα το τιμόνι του Υπουργείου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού, με ομαδική δουλειά κρατήσαμε όρθιο τον ελληνικό τουρισμό μέσα στην κρίση, κάναμε πλεονασματικές την Εθνική Λυρική Σκηνή και την ΕΡΤ μέσα σε λίγους μήνες.

Τέταρτον, πεποίθηση ενότητας για να την εμπνεύσει. Έχω την άνεση να μιλάω και να συνεργάζομαι με όλους στην παράταξη, γιατί ποτέ δεν προσωποποίησα πολιτικές μάχες, παρέμεινα πιστός σε αυτά που πιστεύω για το ΠΑΣΟΚ και την Παράταξη και όλοι γνωρίζουν ποιος είμαι. Δεν υποκρίνομαι.

Και πέμπτον, αξιοπιστία. Αυτά που λέω για αρχές και αξίες, τα κάνω πρώτος πράξη. Δεν δίστασα να κάνω τομές, να τα βάλω με τα μεγάλα συμφέροντα και να υποβάλλω την παραίτηση μου, όταν έγιναν οι κλοπές στο Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας. Δεν ζω από την πολιτική, ζω για την πολιτική.

-Αν εκλεγείτε πρόεδρος, ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις που θα κάνετε;

Προτεραιότητα μου είναι η επανασύνδεση της παράταξης με τη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Είμαστε στην πλευρά των πολλών, και όχι των λίγων και εκλεκτών. Με τον κόσμο που εργάζεται, τον κόσμο του πολιτισμού, τους νέους ακαδημαϊκούς, τους αγρότες, τους επιστήμονες, τους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βλέπουν την περιουσία τους να βάλλεται, τους νέους που θέλουν να κάνουν οικογένεια και ψάχνουν ένα περιβάλλον ασφάλειας. Πρέπει να γυρίσουμε όλη τη χώρα και να δώσουμε φωνή σε αυτούς τους ανθρώπους, αφού προηγουμένως έχουμε διαμορφώσει ως κόμμα τις προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να τους απορροφήσουμε και να τους εκφράσουμε. Το κόμμα μας πρέπει να μπει στη νέα εποχή, να υιοθετήσει όλα τα εργαλεία που θα το κάνουν ένα σύγχρονο κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Θέλουμε να διεκδικήσουμε ξανά την εξουσία, με τη βάση που εκπροσωπούσαμε πάντα, όχι για να την οικειοποιηθούμε, αλλά για να την μοιράσουμε ξανά στην κοινωνία. Προτεραιότητές μας: η καταπολέμηση της φτώχιας με ριζικές τομές και δίκαιη ανάπτυξη, μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, ουσιαστική στήριξη της υγείας ώστε να είναι αντίστοιχη της ποιότητας των επιστημόνων μας, και της παιδείας, για να εξασφαλίσουμε τα καλύτερα στις επόμενες γενιές των Ελλήνων και να προσφέρουμε διά βίου επιλογές, προστασία των εργαζομένων, δίκαιη φορολόγηση του πλούτου.

-Το κόμμα σας, κύριε Γερουλάνε, τι στάση πρέπει να κρατήσει το βράδυ των εθνικών εκλογών στην περίπτωση που δεν έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση; Κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει να θέσει την ίδια προγραμματική ατζέντα προς διάλογο είτε είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η δική μου πρόταση στηρίζεται στην αποσυγκέντρωση της εξουσίας, για να αποφύγουμε μία νέα χρεοκοπία. Πρέπει να ανατρέψουμε το πολιτικό σύστημα όπως το ξέρουμε, όπου η εξουσία και επακόλουθα ο πλούτος μαζεύονται στα χέρια των λίγων, και να την μεταφέρουμε σε συνεργασίες θεσμών της κοινωνίας. Αυτή είναι η ατζέντα που θα υποστηρίξω σε όλους τους συνομιλητές. Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, είναι δύο κόμματα βαθύτατα αγκιστρωμένα στην εξουσία. Με νόμους για δήθεν “επιτελικό” κράτος που εγκλωβίζει όλες τις εξουσίες στο Μαξίμου, όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία, και με ευθύ καπέλωμα των θεσμών της χώρας μας, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα προχωρήσουμε ποτέ στην απαραίτητη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

-Στην περίπτωση που δεν είστε στον δεύτερο γύρο, έχετε αποφασίσει τι στάση θα κρατήσετε;

Η εμπειρία μου στην πολιτική με έχει μάθει να περιμένω να μιλήσει η κάλπη, και να μην προτρέχω.