Ο ΕΦΚΑ είναι πολυτραυματίας είναι η μεγαλύτερη πληγή του ελληνικού Δημοσίου, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Secret», με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Είπε πως μόνο ο ΕΦΚΑ έχει το 48% των παραπόνων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ακόμα, ανέφερε πως στο ΕΦΚΑ θα προστεθούν στελέχη του ιδιωτικού τομέα με τριετή σύμβαση και τη δυνατότητα ανανέωσης μία φορά.

«Μέχρι τώρα για τις υψηλότερες διευθυντικές θέσεις μπορούσαν να βάλουν υποψηφιότητα στελέχη του ίδιου του ΕΦΚΑ ή του δημόσιου τομέα, αυτό το κρατάμε αλλά αλλάζουμε δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι προσθέτουμε και στελέχη του ιδιωτικού τομέα και το δεύτερο που κάνουμε είναι ότι θεσπίζουμε τριετία με τη δυνατότητα ανανέωσης άπαξ», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο υπουργός σημείωσε πως θα αποκτήσει ένα σύγχρονο μάνατζμεντ που θα φέρει καινοτόμα αντίληψη στον ΕΦΚΑ.

«Βάζουμε μια άλλη λογική, επιδιώκουμε να δούμε ανθρώπους οι οποίοι θα έχουν μια προσέγγιση σύγχρονου management, θα φέρουν μια καινοτόμα αντίληψη μέσα στον ΕΦΚΑ και για αυτό το λόγο θα υπάρχουν ειδικές απολαβές, όχι προκλητικές λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαιτερότητα των στιγμών αλλά τέτοιες οι οποίες θα επιτρέπουν την προσέλκυση ανθρώπων που θα θέλουν να πάρουν αυτό το ρίσκο των τριετών συμβολαίων προκειμένου να συμβάλουν με την πείρα τους και με το πάθος τους στην ανανέωση αυτού του οργανισμού», επισήμανε.


Κεφάλαιο συντάξεις

Τόνισε πως όσοι υπάλληλοι εκδίδουν περισσότερες συντάξεις θα λαμβάνουν πριμ παραγωγικότητας, ενώ θεσπίζεται ομάδα εσωτερικού ελέγχου.

«Η δημόσια διοίκηση νομίζω και στον ΕΦΚΑ που είναι μεγάλο το πρόβλημα ακόμη περισσότερο, οφείλει να κινείται με τη λογική της αξιολόγησης, των κινήτρων και των ελέγχων και των κυρώσεων και αυτό ειναι που κάνουμε και δεν μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις ιδιαίτερα σε μια τόσο προβληματική περίπτωση όσο είναι ο ΕΦΚΑ. Λέμε λοιπόν αν βγάζεις περισσότερες συντάξεις θα αμείβεσαι περισσότερο», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι όσοι αδιαφορούν στις καταγγελίες των πολιτών περνούν από Πειθαρχικό.

Επίσης, ο υπουργός υπογράμμισε πως εταιρία ειδικού σκοπού θα αξιοποιήσει την ακίνητη του ΕΦΚΑ προς όφελος των ασφαλισμένων.

Επανέλαβε πως θα γίνουν στοχευμένες προσλήψεις στον ΕΦΚΑ.

«Είχε προγραμματιστεί πριν πάω εγώ στο υπουργείο 3.000 computers, θα πάρουμε και άλλους τους επόμενους μήνες και πάμε και σε γρήγορες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχουν κάποιες λίστες επιλαχόντων ήδη οι οποίοι για διαφόρους λόγους δεν έχουν προσληφθεί οι οποίοι θα έχουν προτεραιότητα αλλά θα πάμε να πάρουμε πληροφορικάριους και οικονομολόγους γιατί αυτό χρειαζόμαστε. Επίσης έχει ξεκινήσει η διαδικασία, μέχρι το Φεβρουάριο πιστεύω θα ολοκληρωθεί, θα πάρουμε 100 οικονομολόγους νέους για να μας βοηθήσουν με συμβάσεις έργου δηλαδή θα πληρώνονται ανάλογα με το πόσες συντάξεις θα βγάζουν. Δηλαδή δεν πάμε σε μια λογική «άντε να κάνουμε προσλήψεις», πάμε εκεί που χρειαζόμαστε, εκεί που πονάει ο ΕΦΚΑ», είπε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις είπε ότι φέτος έχουμε μέχρι στιγμής την έκδοση 200.000 αποφάσεων .

Τέλος, τόνισε πως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα καταβληθεί εντός του Δεκεμβρίου, ενώ είπε πως έχει καταβληθεί το 94 με 95% των αναδρομικών.