«Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία είχε κλειστεί εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως στόχος είναι η αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ ανέφερε πως η επίσκεψη καθιστά τον πρωθυπουργό εκείνον που θα μεταφέρει μηνύματα Αμερικανών και Ευρωπαίων συμμάχων στον Ρώσο Πρόεδρο.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ζήτημα της ενέργειας, τόνισε ότι εκείνο που θέλουμε είναι να συνεχιστεί η απρόσκοπτη προμήθεια αερίου και η προμήθειά του σε χαμηλότερες τιμές.

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα απέναντι στην Τουρκία και στόχος της είναι να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ακόμη, για την νέα κυβέρνηση στη Γερμανία είπε πως οι σχέσεις των κρατών στις συμμαχίες τους δεν αλλάζουν επειδή υπάρχει μια νέα κυβέρνηση. Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως πίεση ασκείται στην Τουρκία προς όλες τις κατευθύνσεις ενώ ανέφερε πως η γειτονική χώρα δεν κάμπτεται απέναντι στις πιέσεις.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Με αφορμή τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ρωσίας στο Σότσι: «Η επίσκεψη τη Ρωσία είχε κλειστεί εδώ και πολύ καιρό, το θέμα είναι ότι δεν είναι πάντοτε τα πράγματα δεδομένα μέχρι και την τελευταία στιγμή και λόγω της πανδημίας και λόγω των γεωπολιτικών καταστάσεων. Το γεγονός ότι δεν άλλαξε τίποτα σε αυτή την επίσκεψη νομίζω ότι είναι από μόνο του σημαντικό. Είναι μέσα σε ένα πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής για την αναθέρμανση των σχέσεων μας με τη Ρωσία οι οποίες μετά τις αστοχίες της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και τα ρωσικά αντίμετρα και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις ουσιαστικά έχουν επέλθει σε μια κατάσταση χαμηλής πτήσης. Και το λεω αυτό γιατί και στον εμπορικό τομέα έχουμε δει μια σημαντική υποχώρηση των ελληνικών εξαγωγών και των διμερών εμπορικών σχέσεων αλλά και στο πολιτικό επίπεδο οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και ιδιαίτερα ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία ουσιαστικά δημιουργούν ένα επιπλέον πρόβλημα. Για αυτό στόχος μας από την αρχή ήταν να αναθερμάνουμε αυτές τις σχέσεις. Έγινε η αναφορά η οποία οφειλόταν απέναντι στη Ρωσία για τη συμμετοχή της στην επανάσταση του 1821, ήρθε εδώ ο Ρώσος πρωθυπουργός εκπροσωπώντας το Ρώσο πρόεδρο. Ήταν από τα πράγματα που νομίζω ότι βοηθήσανε σε αυτή την αναθέρμανση όπως βεβαίως ότι και από τη δικιά μας πλευρά καλλιεργήσαμε ένα κλίμα ενδιαφέροντος όλο αυτό το διάστημα που κορυφώθηκε με μια επίσκεψή μου στη Ρωσία επικεφαλής μιας αντιπροσωπίας όπου υπογράφαμε μια σειρά από συμφωνίες που χρόνιζαν, ξαναβάλαμε μπρος τις διαδικασίες τις μικτής διυπουργικής επιτροπής που είναι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε με τους ρώσους θεσμικά. Προσπαθήσαμε να δείξουμε ένα ενδιαφέρον προς τους έλληνες επιχειρηματίες, τους λιγοστούς πλέον που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Όλα αυτά οδηγούν τον Πρωθυπουργό σήμερα στο Σότσι σε μια επίσκεψη η οποία καθιστά τον Πρωθυπουργό επίσης σε άνθρωπο που θα μεταφέρει μηνύματα στον πρόεδρο Πούτιν».

Για τα μηνύματα που μεταφέρει ο Πρωθυπουργός στο Ρώσο Πρόεδρο

«Ο Πρωθυπουργός θα μεταφέρει μηνύματα τα οποία έχει παραλάβει τόσο από τους Αμερικανούς όσο και από τους Ευρωπαίους συμμάχους μας. Αυτό τον καθιστά και έναν αξιόπιστο συνομιλητή στα μάτια του Ρώσου προέδρου. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που μας προβληματίζει η μεταφορά του μηνύματος εφόσον γίνει με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει και μέσα σε ένα πλαίσιο που εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει δηλαδή το πλαίσιο ότι η Ρωσία αποτελεί βασικό συστατικό του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας. Άρα θέλουμε περισσότερο διάλογο με τη ρωσική πλευρά στα επίπεδα της ασφάλειας για τις εξελίξεις στην ήπειρο μας και κάτι τέτοιο το επιθυμούμε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο».

Για τις επιδιώξεις στο θέμα της ενέργειας

«Αυτό που περιμένουμε είναι ότι θέλουμε να έχουμε απρόσκοπτη παροχή αερίου από την πλευρά της Ρωσίας. Η Ρωσία για εμάς είναι βασικός προμηθευτής περίπου το 40-45% του αερίου που καταναλώνουμε προέρχεται από τη Ρωσία άρα θέλουμε να έρχεται χωρίς κανένα πρόβλημα ιδιαίτερα σε μια περίοδο υψηλής ζήτησης και υψηλών τιμών του αερίου. Και το δεύτερο είναι να υπάρχει ένα μήνυμα στην τιμή με την οποία το αγοράζουμε που να μπορούμε να λέμε ότι έχουμε μια πιο φιλική για τα ελληνικά νοικοκυριά τιμές. Αυτό είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί ιδιαίτερα αφότου η ΕΕ επέβαλε τον κανόνα στην αγορά του φυσικού αερίου και έτσι δεν υπάρχουν προρυθμισμένες τιμές. Το μέγεθος της διαφοράς αν γίνει αυτή η συμφωνία, του «δώρου» που θα μπορούσαμε να πάρουμε μπορεί να ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και δεν ξέρω κατά πόσο είναι διατεθειμένη η Ρωσία αυτή τη στιγμή να κάνει ένα τόσο μεγάλο δώρο προς την ελληνική πλευρά».

Για πιθανό ρήγμα στις σχέσεις της Ελλάδας με άλλα κράτη μετά από τις συμφωνίες τους με την Τουρκία

«Δεν νομίζω ότι σε αυτές τις χώρες η συζήτηση έχει γίνει Ελλάδα ή Τουρκία. Η Τουρκία είχε παραδοσιακές σχέσεις με αυτές τις χώρες, ιδιαίτερα με τις χώρες του Κόλπου, αυτές οι σχέσεις διερρήχθησαν με κάποιες από αυτές, είναι δύσκολο να τις οικοδομήσει πίσω αλλά νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας αυτό το οποίο θα γίνει είναι ότι θα δούμε κάποια βελτίωση. Η Ελλάδα έχει σχέσεις με τις χώρες αυτές, τις έφτιαξε και τις εμβάθυνε τα τελευταία χρόνια και είναι σημαντικό ότι το έχουμε πετύχει. Είναι αυτοτελές, δεν μπαίνει στη ζυγαριά μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας , είναι μια σχέση την οποία έχει οικοδομήσει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Για το αν πιστεύει ότι η εσωτερική κρίση της Τουρκίας θα εξαχθεί στο Αιγαίο και στην Κύπρο

«Εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα και βεβαίως να είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα. Όλα αυτά ισχύουν στην περίπτωση της ελληνικής κυβέρνησης και είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα».

Για τη νέα γερμανική κυβέρνηση και τις σχέσεις της με την Τουρκία

«Η στάση των κρατών στις παραδοσιακές τους σχέσεις και συμμαχίες δεν αλλάζουν επειδή άλλαξε μια κυβέρνηση, πόσο δε μάλλον αυτό είναι πιο έντονο στην περίπτωση της Γερμανίας. Από την άλλη περιμένουμε να δούμε αν οι προεκλογικές εξαγγελίες ιδιαίτερα των Πρασίνων θα γίνουνε πράξη γιατί στέλνουν μια πολύ δυνατή φωνή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για μια σειρά από θέματα τα οποία θα κριθούν αν θα μπορέσουν αυτό να το μετουσιώσουν σε πολιτική.

Θα μπορεί να αποτελέσει αυτό, αν όντως εφαρμοστεί, ένα μοχλό πίεσης για την Τουρκία;

«Πίεση ασκείται προς την πλευρά της Τουρκίας από όλες τις κατευθύνσεις, έχει αποφασίσει να παίζει ένα παιχνίδι αντίστασης απέναντι στις πιέσεις. Το βλέπουμε στο υψηλότατο βαθμό στο γεγονός ότι έχουνε επιβληθεί οι κυρώσεις για τους S-400 με αποτέλεσμα η Τουρκία να έχει χάσει περίπου στα 2 δις από τα λεφτά που είχε ξοδέψει ήδη για το πρόγραμμα των F-35 άρα δεν φαίνεται ότι η Τουρκία απέναντι στις πιέσεις κάμπτεται εύκολα οπότε κρατάμε και μικρό καλάθι απέναντι στις πιέσεις πόσο μπορούν να φανούν αποτελεσματικές».

Ακούστε τη συνέντευξή του