Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοίνωσε από το προσυνέδριο των Ιωαννίνων την αναβολή του Συνεδρίου της Ν.Δ. λόγω της νέας επέλασης του covid, ωστόσο, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ των «Π» το τελευταίο χρονικό διάστημα, κίνησε τις διαδικασίες για αλλαγή σκυτάλης στη θέση του γραμματέα του κόμματος, προτείνοντας τη διαδοχή του Γιώργου Στεργίου από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Παύλο Μαρινάκη.

Η εκλογή του θα πραγματοποιηθεί, όπως διεμήνυσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από την υφιστάμενη σύνθεση της Πολιτικής Επιτροπής στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί υβριδικά στις 10 Δεκεμβρίου, σε ξενοδοχείο της περιοχής του Μεταξουργείου.

Ως εκ τούτου, ο νέος γραμματέας θα είναι εκείνος που θα «τρέξει» το πλέγμα των δράσεων για την πραγματοποίηση της κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας της «γαλάζιας» παράταξης, που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα -και κορονοϊού επιτρέποντος- έχει προγραμματιστεί για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, με στόχο να αποτελέσει ένα γεγονός με ισχυρά μηνύματα και με το σύνολο των συνέδρων να δίνει το «παρών».

Εκεί θα εκλεγεί η νέα Πολιτική Επιτροπή, ενώ στη συνέχεια θα δρομολογηθούν και οι υπόλοιποι μετασχηματισμοί στο οργανόγραμμα της Πειραιώς, οι οποίοι θα εισέλθουν σε φάση επεξεργασίας και προετοιμασίας από τον νέο γραμματέα και τους συνεργάτες του.

Αιτολογώντας την απόφασή του για δρομολόγηση της ανάληψης από τον Παύλο Μαρινάκη της θέσης του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν εσωτερικές διεργασίες που δεν μπορούν να μείνουν στάσιμες, καθώς το εγχείρημα της διατήρησης του κόμματος σε εγρήγορση, ενώ ταυτόχρονα κυβερνά τη χώρα, δεν είναι απλή υπόθεση, πόσω μάλλον εν μέσω πανδημίας.

Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2023, στο τέλος της τετραετίας, η επιδίωξή του είναι να βρίσκεται ο κομματικός μηχανισμός σε κατάσταση μόνιμης ετοιμότητας για τις κάλπες, καθώς ήδη έχει ξεπεραστεί κατά πέντε μήνες το μισό της κυβερνητικής θητείας.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα και τις ενέργειες που θα λάβουν χώρα τις αμέσως επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ερχόμενης Παρασκευής, θα παρουσιάσει τον προγραμματισμό του κόμματος για τους κρίσιμους μήνες που ακολουθούν, ενώ από την πλευρά του ο νέος γραμματέας θα εκθέσει τις νέες προτεραιότητες της ατζέντας του για τη λειτουργία των κομματικών δομών και την εμπλοκή τους στην κυβερνητική καθημερινότητα.

Το όνομα του Παύλου Μαρινάκη για τον ρόλο του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος είχε πέσει εδώ και καιρό στο τραπέζι του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού το προφίλ του ταυτίζεται απόλυτα με την εικόνα του σύγχρονου πολιτικού οργανισμού, την οποία επιδιώκει να καλλιεργεί για τη Ν.Δ. ο πρωθυπουργός από το 2016 και μετά, καθώς και με τα βασικά συστατικά της διακυβέρνησής του.

Παράλληλα, ο 33χρονος επικεφαλής της «γαλάζιας» Νεολαίας εξυπηρετεί τον διαρκή στόχο του ανοίγματος στους νέους, στους κόλπους των οποίων το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να παρουσιάζει κενά δημοφιλίας.

Οι πλέον φανατικοί υπέρμαχοι της περίπτωσης Μαρινάκη ήταν ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, και ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. και πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, οι οποίοι έθεσαν για πρώτη φορά υπόψη του Κυριάκου Μητσοτάκη το θέμα της ανάγκης να υπάρξει εξέλιξη στην κορυφή της πυραμίδας του στελεχικού δυναμικού του κόμματος, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που κρίθηκε απαραίτητο να «ζωντανέψει» εκ νέου η Πειραιώς.

Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησαν και στην υπόδειξη συγκεκριμένου προσώπου, το οποίο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις κεντρικές αυτές στοχεύσεις, με τον πρωθυπουργό να αποδέχεται την εισήγηση για τον Παύλο Μαρινάκη. Σημειώνεται ότι οι Δημητριάδης και Μπρατάκος είχαν άμεση επαφή με τον νέο γραμματέα όλα αυτά τα χρόνια, αφού ενεπλάκησαν ενεργά στις κορυφαίες εκδηλώσεις και δραστηριότητες της ΟΝΝΕΔ.

«Είναι λογικό όταν η Ν.Δ. είναι κυβέρνηση η κομματική καθημερινότητα να περνάει σε δεύτερη μοίρα, ειδικά τώρα, εν μέσω της μάχης με την πανδημία. Ωστόσο, με δεδομένο ότι απομένουν λιγότερα από δύο χρόνια για την ολοκλήρωση της τετραετίας, άπαντες αναγνωρίζουν την ανάγκη επανενεργοποίησης του μηχανισμού με φρέσκα πρόσωπα και μυαλά», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι γνωρίζοντες τα σχετικά παρασκήνια.