Για παρατυπίες στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ, κάνει λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου με επιστολή του προς την ΕΔΕΚΑΠ. 

Στην επιστολή υποστηρίζει ότι ύστερα από διασταύρωση καταγγελιών προέκυψε ότι στο 20% των εκλογικών τμημάτων βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια.

Ο Γ. Παπανδρέου ζητεί από την επιτροπή να διερευνήσει εις βάθος τις εν λόγω καταγγελίες, «ώστε, εκτός των άλλων, να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής», όπως αναφέρει.

Τι απαντούν συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη

Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη επισημαίνουν ότι «προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ανακοινώνεται σήμερα Πέμπτη ότι υπάρχει θέμα με 165 εκλογικά τμήματα τη στιγμή που η ΕΔΕΚΑΠ, της οποίας η πλειοψηφία πρόσκειται που ανήκει στον Γιώργο Παπανδρέου, ενέκρινε ομόφωνα το τελικό αποτέλεσμα, όπως αυτό κοινοποιήθηκε επίσημα από το Κίνημα Αλλαγής την Τρίτη». Και πρόσθετουν: «Καταρρίπτει κάτι που αποφασίστηκε ομόφωνα από ένα όργανο που έχει η πλειοψηφία». «Σε μια κρίσιμη στιγμή όπου 270.000 πολίτες εναποθέτουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες πάνω μας, απαιτείται ευθύνη απ’ όλους».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αυτός ο αριθμός των 2.700 ψηφοδελτίων που καταγγέλλει ο Παπανδρέου δεν υπάρχει, εξηγώντας πως την περασμένη Κυριακή, τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω αναβάθμισης που έκανε η Wind έπεσε το σήμα στα tablets. Καθώς υπήραν ουρές δεν μπορούσε να γίνει διαπίστευση στα tablets και αποφασίστηκε να υπάρξει στο τέλος διασταύρωση ώστε να διαπιστώσουν ποιοι είναι εκτός λίστας ώστε να μην απολέσουν το δικαίωμα της ψήφου και αυτή την Κυριακή.

Αυτή την ώρα η ΕΔΕΚΑΠ έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση ενόψει των εκλογών της Κυριακής, οπότε και αναμένεται να συζητηθεί το θέμα.

Ολόκληρη η επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου

«Μου γνωστοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό μου στην ΕΔΕΚΑΠ ότι κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή σας καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής.

Άμεσα, ζήτησα από την οργανωτική μου ομάδα τον ενδελεχή έλεγχο των τελικών αποτελεσμάτων.

Κατόπιν διασταύρωσης των επίσημων στοιχείων της εταιρίας OTS, που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους στα tablet της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη, προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν - διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο.

Δεδομένου ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας και ότι την Κυριακή επίκειται ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ζητώ από την Επιτροπή σας, ως το πλέον αρμόδιο καταστατικό όργανο, να διερευνηθούν εις βάθος οι εν λόγω καταγγελίες, ώστε, εκτός των άλλων, να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής».