Την ανησυχία της Μόσχας για τη νέα αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, και ειδικότερα για όσα προβλέπει για την Αλεξανδρούπολη, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και εκ των στενών συνεργατών του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 λίγα 24ωρα μετά τις συνομιλίες ΜητσοτάκηΠούτιν στο Σότσι, ο κ. Πεσκόφ συστήνει να επικρατήσει «ψυχραιμία και λογική» για τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο και αποκλείει παρέμβαση του Κρεμλίνου ώστε να υπάρξουν ευνοϊκότερες τιμές για την Ελλάδα στην προμήθεια φυσικού αερίου.

«Το πρόβλημα είναι πολύ απλό. Συγκεντρώνονται όλο και περισσότεροι στρατιώτες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο έδαφός σας. Μεταφέρονται εκατοντάδες, χιλιάδες μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού μέσω της Αλεξανδρούπολης και ούτω καθεξής. Ανοίγετε νέες εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ και την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ μας κατονομάζει ως εχθρό και το ΝΑΤΟ προετοιμάζει τον βασικό σκοπό της συμμαχίας που δεν είναι άλλος από το να αναχαιτίσει τη Ρωσία. Αυτό μας ανησυχεί, πρέπει να μας καταλάβετε» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του κ. Πεσκόφ σχετικά με την ελληνοαμερικανική συμφωνία.

Τι είπε για την ένταση στο Αιγαίο

Σε ό,τι αφορά την ένταση στο Αιγαίο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημειώνει ότι «το τελευταίο που θέλουμε να δούμε είναι να βρεθούμε κοντά σε μία σύρραξη» και προσθέτει ότι η Μόσχα δεν θέλει να αναβιώσουν στο μέλλον φαινόμενα όπως αυτά του καλοκαιριού του 2020.

Στην ερώτηση αν η Ελλάδα μπορεί να αναμένει πλήρη στήριξη της Ρωσίας «σε μία τέτοια απευκταία περίπτωση», ο κ. Πεσκόφ απάντησε ως εξής: «Αυτό που θέλουμε είναι να στηρίξουμε τη λύση. Και θα θέλαμε οι δύο πλευρές να πορευτούν λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα. Η κάθε λύση είναι αμφίδρομη και χρειάζεται αμοιβαία θέληση για να φτάσεις σε αυτή. Η Τουρκία επιμένει ότι η συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας και οι απαιτήσεις της Ελλάδας να κατοχυρώσει ένα διεθνώς αποδεκτό εύρος υφαλοκρηπίδας των κατοικημένων νησιών του Αιγαίου, και συγκεκριμένο εύρος ΑΟΖ, θα πλήξει καθοριστικά τα εθνικά τους συμφέροντα και θα τους στερήσει το δικαίωμά τους να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους της περιοχής. Οπότε εμείς ζητούμε και από τις δύο πλευρές ψυχραιμία και λογική κατά την επίλυση του προβλήματος».

Αναφερόμενος στον Ερντογάν, ο κ. Πεσκόφ είπε ότι «είναι ο τύπος ανθρώπου που ο πρόεδρος Πούτιν εκτιμάει» λόγω της αποφασιστικότητάς του. Τέλος, βαθμολογεί τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία με 7, ενώ αυτές με την Ελλάδα με 6, σημειώνοντας ότι υπάρχει χώρος για σημαντική βελτίωση.

«Όχι σε ειδική μεταχείριση της Ελλάδας στο φυσικό αέριο»

Επιπλέον, ο Πεσκόφ παρέπεμψε στη Gazprom για τις τιμές προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον έλληνα πρωθυπουργό στη Μόσχα, απέκλεισε με ένα κοφτό «όχι» οποιαδήποτε ειδική μεταχείριση της Ελλάδας στο θέμα.

Στο ερώτημα εάν η Ρωσία μπορεί να κάνει κάτι για να μειωθούν οι τιμές που πληρώνουν οι έλληνες καταναλωτές, ο κ. Πεσκόφ απάντησε: «Οχι, γιατί αυτές είναι αμοιβαίες συμφωνίες. (…)

«Είναι θέμα διμερούς συμφωνίας με την Gazprom. Υπογράφετε απλά ένα συμβόλαιο με την Gazprom το οποίο θα ισχύει για μια συγκεκριμένη περίοδο και αν η συμφωνία αυτή είναι μακροχρόνια θα συνεχίσετε να λαμβάνετε φυσικό αέριο με την προβλεπόμενη τιμή. Οχι με τιμές που μπορεί να πάνε από τα 500 δολάρια στα 1.100 μέσα σε μια νύχτα, αυτό μπορεί έτσι να διορθωθεί».