Έχοντας ήδη παραδώσει τις σχετικές παραγγελίες της, δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου απίθανο το ενδεχόµενο η Ελλάδα να έχει στη διάθεσή της µέχρι το τέλος του 2021 κάποιες πρώτες παρτίδες του νέου αντι-ιικού φαρµακευτικού σκευάσµατος της αµερικανικής εταιρείας Merck κατά του νέου κοροναϊού, τονίζει σήµερα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Την ίδια στιγµή, το έτερο σκεύασµα, το νέο αντι-ιικό φάρµακο της επίσης αµερικανικής εταιρείας Pfizer, δεν αναµένεται πριν από τον Μάρτιο του 2022 στη χώρα µας. Τόσο η Merck (γνωστή στη χώρα µας ως MSD) όσο και η Pfizer έχουν επισηµάνει ότι, έως ότου τα επίπεδα παραγωγής είναι τέτοια που να µπορούν να καλύψουν µεγάλα τµήµατα του πληθυσµού, τα δύο φάρµακα πρέπει να χορηγούνται αποκλειστικά σε οµάδες υψηλού κινδύνου και πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών. Άλλωστε, ένα αποτελεσµατικό χάπι, το οποίο µπορεί να ληφθεί στο σπίτι µε τα πρώτα συµπτώµατα της COVID-19, είναι ένα κρίσιµο εργαλείο για την εξοµάλυνση της κρίσης που έχει προκαλέσει διεθνώς ο κοροναϊός, εφόσον φυσικά αυτό καταστεί ευρέως διαθέσιµο.

Βρετανικό το πρώτο «πράσινο φως»

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που έδωσε έγκριση για χορήγηση στο φάρµακο µολνουπιραβίρη (molnupiravir) της εταιρείας Merck, µε την εµπορική ονοµασία Lagevrio, το οποίο απευθύνεται σε ενήλικους ασθενείς µε COVID-19. Η εταιρεία υπέβαλε επίσης στις 30 Νοεµβρίου αίτηση προς την Υπηρεσία Φαρµάκων και Τροφίµων (FDA) των ΗΠΑ, προκειµένου να λάβει έγκριση για κατεπείγουσα χρήση του χαπιού της κατά του νέου κοροναϊού. Οι επιστήµονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Θάνος ∆ηµόπουλος, εξηγούν ότι η µολνουπιραβίρη χορηγήθηκε στη δόση των 800 mg δύο φορές την ηµέρα για πέντε ηµέρες, ενώ η θεραπεία ξεκίνησε εντός πέντε ηµερών από την έναρξη των συµπτωµάτων.

1_3


Όπως εξηγούν, η έγκριση εκ µέρους της αρµόδιας βρετανικής ρυθµιστικής Αρχής βασίστηκε σε δεδοµένα κλινικής µελέτης, η οποία έδειξε ότι οι ασθενείς µε COVID-19 που έλαβαν το συγκεκριµένο χάπι µολνουπιραβίρης της Merck είχαν σηµαντικά µειωµένη πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου. Συγκεκριµένα, µη νοσηλευόµενοι ασθενείς µε διάγνωση COVID-19 ήπιας προς µέτρια σοβαρότητας που έλαβαν µολνουπιραβίρη είχαν σχεδόν 50% µειωµένη πιθανότητα να νοσηλευτούν ή να καταλήξουν. Οι ασθενείς είχαν υποκείµενα νοσήµατα και, συνεπώς, διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο να εµφανίσουν βαριά νόσο COVID-19. Ισχυρή φαίνεται ότι είναι επίσης η αποτελεσµατικότητα αποτροπής της σοβαρής νόσου COVID-19 και των σχετικών θανάτων, την οποία έχει δείξει η κλινική µελέτη για το φάρµακο της Pfizer.

Το χάπι, το οποίο θα μπορεί να ληφθεί στο σπίτι με τα πρώτα συμπτώματα, θα αποτελέσει σημαντικό «όπλο» στο μέτωπο κατά της πανδημίας

 

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τα στοιχεία που έδωσε στη δηµοσιότητα η ίδια η εταιρεία, ο κίνδυνος για σοβαρή νοσηλεία και θάνατο µειώνεται κατά 89%, όταν το φάρµακο χορηγηθεί µέσα σε τρεις ηµέρες από την εκδήλωση των πρώτων συµπτωµάτων στον ασθενή. Στην εν λόγω κλινική δοκιµή, µάλιστα, συµµετείχαν 1.219 ενήλικοι, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί µε COVID-19 στη Βόρεια και τη Νότια Αµερική, την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Το 45% εξ αυτών ήταν από τις ΗΠΑ. ∆εν κατεγράφη κανένας θάνατος µεταξύ των ασθενών που έλαβαν το χάπι. Αντιθέτως, πέθαναν 10 από τους ασθενείς που έλαβαν το placebo, δηλαδή το εικονικό φάρµακο. Το χάπι της Pfizer θα κυκλοφορήσει στην αγορά µε την εµπορική ονοµασία Paxlovid, αφού λάβει την έγκριση του FDA των ΗΠΑ, αλλά και του EMA. «Τα αποτελέσµατα πραγµατικά ξεπερνούν και τα πιο τρελά µας όνειρα», σχολίασε η Αναλίεσα Αντερσον, στέλεχος της Pfizer, που έχει αναλάβει επικεφαλής στο πρόγραµµα ανάπτυξης του φαρµάκου. Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα ότι το Paxlovid «θα έχει µεγάλο αντίκτυπο στη µάχη κατά της COVID-19 και θα συµβάλει στο να πάρουµε πίσω τις ζωές µας, να επιστρέψουµε στην κανονικότητα και να δούµε το τέλος της πανδηµίας». Σε δικές του αναρτήσεις στα social media, ο διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας, Αλµπερτ Μπουρλά, ανέφερε πρόσφατα ότι το συγκεκριµένο σκεύασµα της Pfizer «φαίνεται πως έχει τις προϋποθέσεις να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, σώζοντας ανθρώπινες ζωές, µειώνοντας τη σοβαρότητα της νόσησης από COVID-19 και αποτρέποντας έως και εννέα στις δέκα νοσηλείες».

Γιατί υπάρχει περιορισμός σε αυτά τα φάρμακα 

Πάντως, ο κ. Πλεύρης έχει εξηγήσει πρόσφατα ότι σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να λαµβάνει αυτά τα φάρµακα ο οποιοσδήποτε και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:

  • Η προµήθειά τους είναι πολύ δύσκολη, γιατί, αρχικά, δεν θα υπάρχει επάρκεια για το ευρύ κοινό.
  • Eίναι πολύ ακριβές θεραπείες. Αξίζει να σηµειωθεί, τέλος, ότι οι πρώτες παρτίδες του χαπιού της Merck, τις οποίες αναµένει η χώρα µας να λάβει µέχρι το τέλος του 2021, θα φτάνουν ίσως ακόµα και τις 30.000 σειρές θεραπείας, δηλαδή θα αντιστοιχούν ακόµα και σε 6.000 ασθενείς.
ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Το αντι-ιικό φαρµακευτικό σκεύασµα της Merck αναµένεται στην Ελλάδα εντός των επόµενων ηµερών


«Κανένα πρόβλημα αποτελεσματικότητας»

Τα «Π» απευθύνθηκαν στον Ηλία Μόσιαλο, στον οποίο υπέβαλαν την εξής εύλογη απορία: Το στέλεχος «Ο» του νέου κοροναϊού δεν απειλεί να προκαλέσει πρόβληµα αποτελεσµατικότητας στα νέα αντι-ιικά φάρµακα των δύο εταιρειών;

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE) και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισµούς για τα θέµατα του νέου κοροναϊού ήταν κατηγορηµατικός: «Οχι, κανένα πρόβληµα αποτελεσµατικότητας δεν πρόκειται να προκαλέσει το στέλεχος “Ο” στα αντι-ιικά φάρµακα κατά της λοίµωξης COVID-19. Κι αυτό είναι σίγουρο, καθώς τα φάρµακα δεν στοχεύουν την πρωτεΐνη-ακίδα του νέου κοροναϊού, όπου εντοπίζεται η πλειονότητα των κρίσιµων µεταλλάξεων. Λειτουργούν εντελώς διαφορετικά. Όµως, να έχουµε υπόψη µας ότι, εάν τα εµβόλια αντιµετωπίσουν πρόβληµα αποτελεσµατικότητας έναντι του στελέχους “Ο”, τότε είναι απολύτως βέβαιο ότι ανάλογο πρόβληµα θα εµφανίσουν επίσης τα µονοκλωνικά αντισώµατα».