Το 2022 αναμένεται να ξεκινήσει πρόγραμμα εύρεσης κατοικιών σε αστέγους, αρχής γενομένης από το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

«Η κοινωνική προστασία, ένταξη και επανένταξη δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να αποτελούν προτεραιότητές μας, παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία.

Ειδικά για τους άστεγους συμπολίτες μας, ενισχύσαμε περαιτέρω το δίκτυ προστασίας με νέες υπηρεσίες και αγαθά και διευρύναμε τους δικαιούχους προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας. Φροντίζουμε καθημερινά για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους και την αξιοπρεπή διαβίωση, ειδικά των πλέον ευάλωτων», επισημαίνει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο protothema.gr για το νέο πρόγραμμα «Δημιουργία δικτύου κοινωνικά και οικονομικά προσιτής κατοικίας», που αναμένεται να ξεκινήσει το 2022.

Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα χρηματοδοτηθεί σε πρώτο στάδιο με 1,6 εκατ. ευρώ.

Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού απαιτείται συνεργασία μεταξύ κρατικών φορέων, φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και απλών πολιτών.

Κύριοι ωφελούμενοι, θα είναι άτομα και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα που κινδυνεύουν ή βιώνουν έλλειψη στέγης.

«Αποσκοπούμε στην αξιοποίηση κατοικιών μέσα στον αστικό ιστό, οι οποίες δεν κατοικούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συμβάλλουμε έτσι διπλά και στην ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας, αλλά και στην οικιστική αναβάθμιση των πόλεων εφόσον θα δίνει την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες κατοικιών να συντηρήσουν, να αποκαταστήσουν και να βελτιώσουν την ιδιοκτησία τους. Θέλουμε να ζωντανέψουμε ξανά τις γειτονιές. Γιατί δεν είναι λίγες οι κατοικίες που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε, αλλά και τη υγειονομικής που ακολούθησε, έμειναν παραμελημένες», λέει χαρακτηριστικά η υπουργός.


Στις δράσεις για τους αστέγους εντάσσεται και η απογραφή των αστέγων η οποία θα εφαρμοστεί καθολικά, το αργότερο το Μάρτιο του 2022.

«Η καταγραφή και παρακολούθηση αστέγων, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, δεν σταματάμε όμως εδώ. Προχωρούμε στη θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού σταθερής επικοινωνίας και συνεργασίας, μεταξύ των φορέων αυτοδιοίκησης και κεντρικής διοίκησης με σκοπό να απλοποιηθούν οι διαδικασίες παροχής υπηρεσιών.

Μέρος του μηχανισμού, είναι η λειτουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα δίνει τη δυνατότητα στους αρμόδιους φορείς να υποβάλουν και να διεκπεραιώνουν στεγαστικά αιτήματα, παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο (on line) τη διαθεσιμότητα σε κλίνες όλων των δομών φιλοξενίας αστέγων. Το έργο συνολικά βρίσκεται στη φάση της παραμετροποίησης.

Το επόμενο βήμα είναι η έκδοση του θεσμικού πλαισίου ώστε να ξεκινήσει η παραγωγική λειτουργία του. Αξιοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε και προχωρούμε στην υλοποίηση πολιτικών που σκοπό έχουν την προστασία κάθε συμπολίτη μας και βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων. Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο, κανέναν πίσω», υπογραμμίζει η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.