«Το metoo έχει προεκτάσεις στα παιδιά και σε άτομα με αναπηρία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ειδικότερα, η υφυπουργός ανέφερε πως το φαινόμενο προϋπήρχε αλλά εντάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ ανέφερε πως ανάρμοστες συμπεριφορές δεν γνωρίζουν ηλικία, φύλο, θρησκεία, χρώμα, πολιτικό πρόσημο.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ρητά πως θα πρέπει να οδηγούνται στην δικαιοσύνη όχι μόνο όσοι διαπράττουν τέτοια αδικήματα αλλά και όσοι καλύπτουν τέτοιες πράξεις, ενώ υπογράμμισε πως υπάρχει πλέον ο ορισμός για την παιδική κακοποίηση και στις δομές με παιδιά θα εργάζονται μόνο όσοι έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Παράλληλα, σημείωσε πως στις δομές υπάρχει κοινωνικός λειτουργός, υπεύθυνος παιδικής προστασίας που συλλέγει όλες τις πληροφορίες για μορφές κακοποίησης των παιδιών.

Αναφορικά με το «καυτό» ζήτημα της αναδοχής και της υιοθεσίας, τόνισε πως η διαδικασία είναι απλή, ψηφιακή ενιαία και διαφανής, ξεκαθαρίζοντας πως η αναδοχή γίνεται στους 6 μήνες και η υιοθεσία στους 9 μήνες.

Ακόμη, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως διευρύνονται τα ηλικιακά όρια από 30 έως 60 που ισχύει σήμερα, σε 25 έως 75, ώστε περισσότεροι συμπολίτες μας να εντάξουν στην οικογένεια τους ένα παιδί που χρειάζεται στήριξη.

Την ίδια στιγμή, γνωστοποίησε πως έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, πρόγραμμα εύρεσης κατοικιών σε ευάλωτους πολίτες, αρχής γενομένης από το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου και θα ωφεληθούν άτομα και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Τέλος, για τα άτομα με αυτισμό είπε πως θα μπορούν να ακολουθούν την εκπαίδευση και επιθυμία είναι η διάγνωση να γίνεται σύντομα δηλαδή στην ηλικία των τριών ή τεσσάρων ετών.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της 

Για το #metoo και το θέμα της εκδικητικής πορνογραφίας: «Με προβληματίζει ως γυναίκα, με προβληματίζει ως πολιτικό και με προβληματίζει ακόμα περισσότερο ως υφυπουργό Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων και αυτό γιατί δυστυχώς έχει πάρα πολλές προεκτάσεις και μια από αυτές αφορά και στα παιδιά. Δηλαδή υπάρχει και το κομμάτι της παιδικής κακοποίησης είτε είναι σεξουαλικής είτε είναι σωματικής είτε λεκτικής αλλά και βέβαια η κακοποίηση στα άτομα με αναπηρία όπου και εκεί έχουμε δει τον τελευταίο καιρό, και ειδικά μέσα στον εγκλεισμό της πανδημίας πολύ ακραίες καταστάσεις τις οποίες προσπαθούμε να καταδικάσουμε, να χειριστούμε, και να φέρουμε στη Δικαιοσύνη όσο πιο γρήγορα και άμεσα γίνεται. Είναι σίγουρα πράγματα τα οποία γινόντουσαν πολύ καιρό στην Ελλάδα τα οποία δυστυχώς όπως και στις υπόλοιπες χώρες εντάθηκαν μέσα στον εγκλεισμό της πανδημίας αλλά τα οποία φαίνεται πολύ περισσότερο από άλλους καιρούς σε συνδυασμό συζήτησης μεταξύ πολιτών και της κοινωνίας αλλά και των ενεργειών της πολιτείας ως προς το metoo, ως προς τη διευκόλυνση της πληροφορίας που πλέον υπάρχει ώστε να πάει στις αρμόδιες αρχές μέσα από τις πλατφόρμες, μέσα από τα συμβουλευτικά κέντρα, μέσα από τους ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, μέσα από ενέργειες που έχουμε κάνει όπως την οικονομική τους ενίσχυση. Υπενθυμίζω μια τροπολογία που περάσαμε πέρυσι ήταν ότι οι κακοποιημένες γυναίκες μπορούν πλέον να παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

Για το αν χρειαζόταν το τελευταίο περιστατικό revenge porn για να αλλάξει η διαδικασία

«Μακάρι με αυτό να αλλάξει όλη η κατάσταση αλλά το πρόβλημα είναι ότι τέτοιου τύπου ανάρμοστες συμπεριφορές, που πολλές φορές και εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να διανοηθούμε μέχρις ότου αποκαλυφθούνε, δεν γνωρίζουν ούτε πολιτικό πρόσημο ούτε θρησκεία ούτε ύψος ούτε οτιδήποτε δηλαδή δεν είναι ότι αυτός που τις κατακρίνει δεν θα τις κάνει ο ίδιος. Δηλαδή δυστυχώς υπάρχει μια ομοιογένεια μεταξύ αυτών των συμπεριφορών σε όλο το φάσμα δηλαδή γίνονται στην Αθήνα, γίνονται εκτός Αθηνών, γίνονται από ανθρώπους που έχουν οικογένεια –γίνεται και από ανθρώπους που δεν έχουν οικογένεια. Το θέμα είναι όλη η πληροφορία να βγαίνει προς τα έξω και να υπάρχει άμεση λογοδοσία. Εγώ το βλέπω πάρα πολύ έντονα από το λειτούργημά μου μέσα από τις παιδικές κακοποιήσεις, τον τελευταίο μήνα για παράδειγμα έχουμε γίνει γραφείο διαχείρισης κακοποιήσεων έτσι ώστε να πηγαίνουν στην Εισαγγελία όσο πιο γρήγορα και άμεσα γίνεται. Έχουμε τώρα μια καταγγελία για ένα ίδρυμα που φιλοξενεί παιδιά, άμεσα έγινε καταγγελία, πρέπει να δούμε τι γίνεται με τις χρηματοδοτήσεις του κράτους που άμεσα πρέπει να σταματήσουμε σε τέτοιου τύπου ιδρύματα. Είναι δυστυχώς μια συζήτηση η οποία τώρα φαίνεται οτι ευτυχώς άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και καθήκον μας ως πολιτεία, για να μην υπάρχει καμία υπόνοια υποκρισίας, είναι να τις διευθετήσουμε και να πάνε στη Δικαιοσύνη, να καταδικαστούν όσοι πρέπει να καταδικαστούν όσο πιο άμεσα γίνεται. Και δεν είναι μόνο όλοι όσοι διαπράττουν τέτοιου τύπου ειδεχθή εγκλήματα αλλά και όσοι συναινούν με την συγκάλυψη».

«Πλέον υπάρχει ο ορισμός και άρα η καταδίκη για το τι είναι παιδική κακοποίηση. Είναι η λεκτική, είναι η σωματική, είναι η ψυχολογική, είναι η παραμέληση, είναι η παραμέληση χορήγησης ιατρικής αγωγής. Σε όλες τις δομές που επιβλέπει το υπουργείο Εργασίας δηλαδή στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τις κατασκηνώσεις, στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, στα κέντρα φιλοξενίας παιδιών αυτά που παλιά λέγανε ορφανοτροφεία και σε άλλες χιλιάδες δομές αυτό που γίνεται πια είναι πρώτον κανείς δεν μπορεί να εργάζεται εκεί χωρίς να έχει λευκό ποινικό μητρώο για συγκεκριμένα αδικήματα. Δεν μπορείς να εργάζεσαι εκεί αν έχεις καταδικαστεί, έστω και αν έχεις κατηγορηθεί για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, αν έχεις κατηγορηθεί για παιδεραστία, αν έχεις κατηγορηθεί για εμπόριο ανθρώπων ή για εμπόριο ναρκωτικών. Μέχρι και πριν δυόμισι μήνες μπορούσες να εργάζεσαι στα ιδρύματα αυτά».

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν είχαμε τρόπο να γνωρίζουμε γιατί δεν ζητείτο ποτέ και μάλιστα λόγω προστασίας προσωπικών δεδομένων δεν θα μπορούσε ένα βρεφονηπιακός σταθμός για παράδειγμα να το ζητήσει από έναν εργαζόμενο. Τώρα το ζητάει και το καταχωρεί σε μητρώο που έχουμε ζητήσει να φτιάξει οπότε από τώρα μπορούμε να γνωρίζουμε. Δεν μπορούσα στην αρχή να πιστέψω ότι υπάρχει αυτό το κενό και όμως υπήρχε αλλά δεν υπήρχε καν η πληροφορία για να καταλάβω την έκταση του προβλήματος, και τώρα όταν τελειώσει η καταγραφή αυτή θα δούμε αν κάποιος ο οποίος δεν είχε λευκό ποινικό μητρώο θα απομακρυνθεί ως οφείλει, άρα υπήρχε, από τις δομές αυτές. Δυστυχώς αυτό είναι εντυπωσιακό μέσα από την τραγικότητά του. Και το άλλο που κάναμε είναι ότι μέσα σε όλες αυτές τις δομές πλέον υπάρχει ένας κοινωνικός λειτουργός υπεύθυνος παιδικής προστασίας ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για να συλλέγει όλη την πληροφορία από τα παιδιά, τους συγγενείς τους, τους φίλους τους, από κάποιον εξωτερικό παράγοντα που είδε κάποιου τύπου μορφής κακοποίηση και επειδή υπάρχει ο φόβος και ο κόσμος δεν πάει στην Εισαγγελία, στην Αστυνομία να καταγγείλει κάτι και ως ένα βαθμό είναι λογικό. Φοβάσαι να πας στην Αστυνομία με μεγάλη άνεση να καταγγείλεις ένα περιστατικό για το οποίο μπορεί να μην είσαι και τόσο σίγουρος οπότε τώρα για να μην χάνουμε 9 στις 10 πληροφορίες σε κάθε μια από αυτές τις δομές και θα ακολουθήσει αυτό και σε δομές του υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού θα υπάρχει ένας υπεύθυνος παιδικής προστασίας ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη συλλογή της πληροφορίας αυτής, την καταγραφή της σε ένα εθνικό μητρώο που έχουμε φτιάξει και βέβαια για τη μεταφορά της πληροφορίας στις αρμόδιες αρχές. Και βέβαια η εθνική γραμμή 1107 η οποία είναι ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα. Είναι στελεχωμένη με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς που μπορούν να κατευθύνουν συμβουλευτικά όλους όσους τη χρειαστούν και μετά βέβαια να κατευθύνουν στο επίπεδο που πρέπει να πάει η πληροφορία αυτή».

Για το θέμα της αναδοχής και της υιοθεσίας

«Όλη η ιστορία ξεκινάει από τα παιδιά, ξεκινάει από το να μην μεγαλώνουν, να μην χάνουν την παιδικότητά τους μέσα στα ιδρύματα αλλά σε μια οικογένεια, και έχουμε καταγεγραμμένες χιλιάδες, που κάνουν αιτήσεις έτσι ώστε να φέρουν τα παιδιά αυτά στην αγκαλιά τους. Στις υιοθεσίες και τις αναδοχές έχουμε αλλάξει πάρα πολλά πράγματα και αυτά αφορούν στις διαδικασία. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή, είναι όλη ψηφιακή, είναι όλη ενιαία και είναι όλη διαφανής. Δεν μπορεί πλέον ένα ίδρυμα στην καλύτερη των περιπτώσεων να αποφασίζει ποια οικογένεια του αρέσει γιατί τη βρίσκει πιο όμορφη, πιο πλούσια, πιο γλυκιά, πιο νέα και ποια οικογένεια δεν του αρέσει. Αυτό το ορίζει ο νόμος, η Βουλή θέλει τα κριτήρια για το ποιος μπορεί να γίνει θετός γονέας ή ανάδοχος και επίσης δεν μπορεί ένα ίδρυμα, αυτό που γινόταν στο παρελθόν, να δίνει ένα παιδί κάτω από το τραπέζι με κάποια χρηματική απολαβή, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται πλέον».

«Πλέον οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά, για την αναδοχή παίρνει μέχρι 6 μήνες, για τη υιοθεσία παίρνει μέχρι 9 μήνες για να τελειώσεις την αίτησή σου και να μπεις στο μητρώο του συνταιριάσματος. Δηλαδή μετά τους 6μήνες στην αναδοχή θα δεις ποιο παιδί μπορείς να πάρεις, μετά τους 9 μήνες στην υιοθεσία θα δεις ποιο παιδί μπορείς να πάρεις. Στους 6 ή 9 αυτούς μήνες κάνεις την κοινωνική έρευνα, κάνεις τα εκπαιδευτικά μαθήματα που ο νόμος όριζε ως προϋπόθεση του κράτους για να δώσει ένα παιδί να έχει κάνει ο γονέας εκπαιδευτικό μάθημα αλλά το ίδιο το κράτος που το όριζε ως προϋπόθεση δεν το είχε οργανώσει από το 2018. Τα οργανώσαμε αυτά και τρέχουν με μεγάλη επιτυχία μέσα στην πανδημία».

«Πολλά ιδρύματα δεν είχαν κοινωνικούς λειτουργούς με αποτέλεσμα είχαμε περιπτώσεις ανθρώπων στην Κρήτη που θέλαν να υιοθετήσουν ένα παιδί και επειδή έπρεπε να κάνουν κοινωνική έρευνα δεν υπήρχε κοινωνικός λειτουργός στην Κρήτη για παράδειγμα οπότε έπρεπε να αφήσουν τη δουλειά τους και το σπίτι τους για 3 μήνες, να έρθουν στην Αθήνα να κάνουν κοινωνική έρευνα για να κριθούν κατάλληλοι και να γυρίσουν στην Κρήτη και να πάρουν το παιδί όταν βρεθεί ένα κατάλληλο παιδί για αυτούς. Αυτό δεν γίνεται πια, σε όλες τις περιφέρειες υπάρχουν πια κοινωνικοί λειτουργοί έτσι ώστε να μην υπάρχει πέραν από την αγωνία και αυτό το τεράστιο έξτρα οικονομικό έξοδο. Έχουν γίνει πολλές διευκολύνσεις, έχει αλλάξει το ηλικιακό όριο για την αναδοχή είναι μέχρι τα 75 με 60 χρόνια διαφοράς από το παιδί. Έχουμε δώσει επίδομα αναδοχής 320€ κάθε μήνα για να δώσουμε ένα μικρό βοήθημα στους ανθρώπους που γίνονται ανάδοχοι. Όλη η πληροφορία για τα παιδιά υπάρχει online δηλαδή έχουμε φτιάξει ένα website paidi.gov.gr και έχουμε ένα κομμάτι εκεί που λέμε «υιοθεσία και αναδοχή με αριθμούς εκεί θα δει κάποιος ότι το υπουργειο Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων κάθε τρεις μήνες για να υπάρχει διαφάνεια και να μην κάθε ίδρυμα ότι του κατέβει μετράει και δείχνει πόσα παιδιά υπάρχουν στα ιδρύματα. Ξεκινήσαμε με 2.200 παιδιά και τώρα είμαστε στα 1.450, έχει γίνει πολύ δουλειά για να φύγουν 750 παιδιά από τα ιδρύματα σε ενάμιση χρόνο».

Για το πως θα διατεθούν κατοικίες στους ευάλωτους πολίτες και το  Ταμείο Ανάκαμψης 

«Αποσκοπούμε στην αξιοποίηση κατοικιών μέσα στον αστικό ιστό Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι οποίες δεν κατοικούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχουμε εντάξει ένα πρόγραμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης αρχικά 1,6 εκατομμυρίων που θα αυξηθεί το κονδύλι αυτό τα επόμενα χρόνια έτσι ώστε αρχικά οι υπηρεσίες των δήμων να καταγράψουν τα ακίνητα τα οποία παραμένουν ακατοίκητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά να βγάλουμε πρόσκληση στους ιδιοκτήτες τους να εντάξουν το ακίνητό τους σε μια δεξαμενή ενοικιαζόμενων κατοικιών που θα προορίζονται για κοινωνικά ευάλωτους πολίτες».

Ποιο θα είναι το κίνητρο;

«Για αρχή το βάζεις διότι το ακίνητο αυτό είναι για πάρα πολύ καιρό είναι ακατοίκητο οπότε δεν έχει κάποια άλλη εναλλακτική και έρχεται το κράτος να δώσει και επιδότηση επισκευών και επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων αυτών, να δώσει και εγγύηση ενοικίου αλλά και εγγύησης καλής χρήσης και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις όπως η μείωση ή η απαλλαγή από φόρο ενοικίασης με βάση τα χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια του ανθρωπου ο οποίος θα το νοικιάσει».

Για τα άτομα με αυτισμό

«Μέχρι πριν δέκα χρόνια νομίζαμε ότι ο αυτισμός αφορά 4 στις 10 χιλιάδες οικογένειες δηλαδή νομίζαμε ότι αφορά ελαχίστους πλέον αφορά 1 στους 50. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ύψιστη δυνατή λειτουργικότητα και στήριξη του ατόμου αυτού. Είναι σημαντικό να μπορούν να ακολουθούν τα παιδιά αυτά την τυπική εκπαίδευση και όπου δεν μπορούν να υπάρχουν δομές ημερήσιας φροντίδας όπου να αυξάνουν τις δεξιότητές τους. Εμείς θέλουμε αρχικά να γίνεται η διάγνωση όσο πιο γρήγορα γίνεται. Το σημαντικό είναι η διάγνωση να γίνεται πριν την ηλικία των 4 ιδανικά πριν και την ηλικία των 3 ακόμα γιατί αν γίνει η διάγνωση νωρίς τότε γίνεται και η παρέμβαση με εργοθεραπείες , με λογοθεραπείες νωρίς και το παιδί μπορεί να είναι όσο πιο λειτουργικό γίνεται για να το βοηθήσει στην υπόλοιπη ζωή του. Στο πρόγραμμα Κυψέλη που είναι το πρόγραμμα που έχουμε φτιάξει για όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας, εντάσσουμε και την πρώιμη διάγνωση. Δηλαδή από Σεπτέμβριο του ’22 σε όλους τους σταθμούς της χώρας θα υπάρχουν τεστ που μπορούν και κάνουν μια ανίχνευση τυχόν αναπηριών και διαταραχών όπως ο αυτισμός έτσι ώστε να ενημερώνονται οι οικογένειες όσο πιο γρήγορα γίνεται, να γίνεται η παρέμβαση εκεί που οι επιστήμονες λένε η νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου του παιδιού είναι στο υψηλότερο σημείο της πριν την ηλικία των 4 και έτσι να μπορούν οι ειδικοί να παρεμβαίνουν με τις θεραπείες τους για να είναι τα παιδιά όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Δηλαδή οριζόντια ανίχνευση σε όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς μας σταθμούς έτσι ώστε να γίνονται οι παραπομπές και να μην μένει κανένα παιδί πίσω».

Ακούστε τη συνέντευξή της