Με την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 158 -έναντι 142- ψηφίστηκε πριν από λίγη ώρα στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2022,  έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση της Ολομέλειας, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί έπειτα από ένταση με τον υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα της Βουλής μετά τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται πως στον προϋπολογισμό προβλέπεται ανάπτυξη 6,9% για το 2021 και 4,5% για το 2022, αν και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε νωρίτερα πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί συνολικά για το 2021 πάνω από 7%.

Το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης το 2022 αναμένεται να παρουσιάσει έλλειμμα 7,4 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης ελλείμματος περίπου 6,7 δισ. ευρώ που είχε αποτυπωθεί στο προσχέδιο. Συνολικά τα έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν σε σχέση με το προσχέδιο κατά 617 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες κατά 1,3 δισ. ευρώ.

Νέα μέτρα στήριξης

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κλείνοντας την συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό εξήγγειλε τρία άμεσα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών έναντι της ενεργειακής κρίσης καθώς και την αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Αυτά είναι:

1. Πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια του ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο. Και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

2. Αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% τον μήνα Δεκέμβριο.

3. Κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από Αύγουστο έως Δεκέμβριο.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ακόμη ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία. Στο ίδιο πλαίσιο, o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξήγγειλε πέντε νέα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η μετάθεση της έναρξης αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής στο τέλος Ιουνίου.