Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις δράσεις που αναλαμβάνει η πολιτεία προκειμένου να σταθεί στο πλευρό των ευάλωτων συνανθρώπων μας.

«Είναι δύσκολες οι μέρες για όλους, και τώρα που είναι γιορτές, οι δράσεις για τους ευάλωτους συμπολίτες μας πρέπει να πολλαπλασιάζονται και η στοργή και η αγάπη που δέχονται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα για τη διάθεση διαμερισμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε ευάλωτους πολίτες.

«Να δώσουμε λύση»

«Ξεκινάμε ένα πρόγραμμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που ξεκινά από τη μεγάλη ανάγκη που έχουν οι οικονομικά ευάλωτοι συμπολίτες μας να βρουν μια στέγη οικονομικά προσιτή. Προσπαθούμε να δώσουμε μια λύση σε όλους τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να πληρώσουν ενοίκιο, αλλά και για όλα τα ακίνητα που βλέπουμε κλειστά και ερημωμένα στο κέντρο της πόλης. Θα καταγραφούν από τους δήμους τα ακίνητα αυτά που δε χρησιμοποιούνται για καιρό, μετά θα ανοίξει αυτή η λίστα στους ευάλωτους συμπολίτες μας με εισοδηματικά κριτήρια για να εγγραφούν, και θα εγγραφούν και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Μέσα στο 2022 περιμένουμε την καταγραφή των ακινήτων και των ιδιοκτητών», εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου.

«Πολλά είναι τα ακίνητα που έχουν εγκαταλειφθεί. Θα τα καταγράφει ο δήμος, ο ιδιοκτήτης λέει αν θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα και το κράτος κάνει επιδότηση ενοικίου ή δίνει και φορολογικά κίνητρα, όπως ενεργειακή αναβάθμιση, του εξασφαλίζει το ενοίκιο. Το κόστος της ανακατασκευής θα το διασφαλίσει το κράτος, με ένα “ταβάνι”. Εξασφαλίζει το κράτος τη χρηματοδότηση της οικοσκευής και της ενεργειακής και κατά τα άλλα αναβάθμισης», πρόσθεσε.

Προστασία των παιδιών

«Η αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης είναι προτεραιότητά μας. Μέσα στην πανδημία έχουμε περισσότερα περιστατικά. Έχουμε και την εθνική γραμμή 1107 ώστε 24 ώρες το 24ωρο κάποιος να μπορεί να καταγγείλει κάθε είδους παιδική κακοποίηση και να λαμβάνει υποστήριξη από τους ειδικούς. Παράλληλα, σε όλες τις δομές που εποπτεύουμε, βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατασκηνώσεις, ορφανοτροφεία, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης εργάζονται πλέον μόνο άνθρωποι με λευκό ποινικό μητρώο και υπάρχει ειδικός παιδικής προστασίας, ένας κοινωνικός λειτουργός, στον οποίο φτάνει η πληροφορία. Ο άνθρωπος αυτός θα παραπέμψει την καταγγελία, ώστε να μη χάνεται η πληροφορία», σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου σχετικά με τις δράσεις για την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης.

Αναδοχή και υιοθεσία

Για θέμα της αναδοχής και της υιοθεσίας στη χώρα μας, η κ. Μιχαηλίδου εξήγησε ότι «μέχρι στιγμής οι υιοθεσίες και αναδοχές στη χώρα μας ήταν η ατέρμονη προσπάθεια γονέων να βρουν ένα παιδί. Πρέπει πρώτα να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα και να βοηθήσουμε τις οικογένειες που χρόνια προσπαθούν να πάρουν ένα παιδί. Ξεκινήσαμε με 2.200 παιδιά, έχουμε βγάλει 750 παιδιά από τα ιδρύματα. Σήμερα υπάρχουν 1450 παιδιά, όλα καταγεγραμμένα, έχουμε φτιάξει ένα site paidi.gov.gr, ώστε να μπορεί ο κόσμος να βλέπει πόσα παιδιά είναι σε ιδρύματα».

«Πλέον η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και ψηφιακή. Μέσα σε έξι μήνες κάποιος μπορεί να είναι κατάλληλος για αναδοχή, και η κατάθεση εγγράφων γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ για την υιοθεσία η διαδικασία διαρκεί 9 μήνες. Αν κάποιος θέλει να υιοθετήσει παιδί κάτω από 6 ετών, στη σελίδα μας θα δει ότι δεν υπάρχουν. Αλλά υπάρχουν παιδιά για αναδοχή όλων των ηλικιών», πρόσθεσε.