«Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εκλογές με περίεργο τρόπο, αν ήθελε πραγματικά εκλογές θα έπρεπε να το κάνει συνταγματικά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος.

Παράλληλα, εκτίμησε πως «ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως θα κερδίσει στις επόμενε εκλογές», ενώ είπε πως «μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν βοηθά την οικονομία της χώρας». Επιπλέον, ο κ. Κατσαφάδος τόνισε πως πρόθεση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη είναι «οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Αναφορικά με την πανδημία είπε πως και η Ελλάδα έχει πάρει σκληρές αποφάσεις όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών.

«Παγκόσμιο φαινόμενο»

Για την ακρίβεια σημείωσε πως «είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και πως στην χώρα έχουν ληφθεί μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί «δίχτυ ασφαλείας σε όλα τα νοικοκυριά ιδιαίτερα στα πιο ευάλωτα».

«Μειώθηκαν οι ροές»

Για το μεταναστευτικό ο κ. Κατσαφάδος εξήγησε πως έχουν μειωθεί οι ροές καθώς «μέλημα του λιμενικού είναι η φύλαξη των συνόρων της χώρας και της ΕΕ». Ανέφερε επίσης ότι «η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα το μεταναστευτικό».

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συμπλήρωσε ότι ζητούμενο είναι τα κόμματα που συμμετέχουν στο κοινοβούλιο να αρθρώνουν έναν ορθό πολιτικό λόγο.

«Το μεγαλύτερο άγχος του Τσίπρα»

Αναλυτικά, η συνέντευξη:

Αναφερόμενος στο αίτημα του κ. Τσίπρα για εκλογές, υποστήριξε: «Τις ζήτησε με ένα περίεργο τρόπο, θα μπορούσε να τις ζητήσει έτσι όπως είναι το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του.  Δεν έκανε κάτι τέτοιο απλά εν τη ρύμη του λόγου του και μέσα από αυτές τις αράδες που του είχανε γράψει οι επικοινωνιολόγοι του είπε ότι θα θέλαμε να κάνουμε εκλογές. Αν ήθελε πραγματικά να ζητήσει  εκλογές  υπήρχε άλλος δρόμος  ούτως ώστε να ψηφίζαμε για το αν έχει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση ή όχι και να προχωρήσουμε σε εκλογές. Αυτό το οποίο προσπάθησε να κάνει ο κ. Τσίπρας είναι μέσα στον πανικό του να προσπαθήσει να δείξει ότι αυτός έχει την πρωτοκαθεδρία και τα ηνία στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο άγχος του κ. Τσίπρα αυτή τη στιγμή είναι αν θα μπορέσει να διατηρήσει  αυτή τη θέση στο πολιτικό σκηνικό  και όχι αν θα οδηγηθούμε σε εκλογές και θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα κάτι  το οποίο δεν  το πιστεύει ούτε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς αν βοηθάει το ότι μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, είπε: «Αυτό δεν βοηθάει τη χώρα ούτε την κοινωνία ούτε την οικονομία ούτε τα δύσκολα τα οποία αντιμετωπίζουμε και έχουμε μπροστά μας. Από εκεί και πέρα όμως ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος από το βήμα της Βουλής επιδίωξη του, στόχος του, η θέλησή του είναι να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε  κανονικούς πολιτικούς κύκλους, να μπει η χώρα σε μια κανονικότητα πολιτική οπότε η πρόθεση του  Πρωθυπουργού είναι  οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας.   Εφόσον η πρόθεσή του είναι να γίνουν στο τέλος της τετραετίας και έχουμε μπροστά μας  17-18 μήνες μέχρι τότε καταλαβαίνετε ότι αυτή η κυβέρνηση  θα συνεχίσει αταλάντευτα το μεταρρυθμιστικό της έργο.  Είναι κάτι που μας κατηγορούσε η αντιπολίτευση ότι νομοθετούμε εν μέσω lockdown και πανδημίας, νομοθετούσαμε για να φέρουμε αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα και νομοθετούσαμε για να μπορέσουμε η χώρα μας να βρίσκεται σε καλύτερη θέση εκκίνησης σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες όταν θα μπούμε στην κανονικότητα. Οπότε η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσουν να κάνουν το έργο τους και θα γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους.

Αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους άνω των 60 ετών, τόνισε: «Και η χώρα μας παίρνει σκληρές αποφάσεις γύρω από τον εφιάλτη του κορονοϊού. Δεν ήταν επιλογή μας αλλά ανάγκη το να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους άνω των 60 για να προστατεύσουμε και αυτούς και το ΕΣΥ και την κοινωνία γενικότερα. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι όταν αναθεωρούμε τον σχεδιασμό μας και τα μέτρα μας απέναντι σε αυτό τον εφιάλτη που βιώνουμε όλοι μας είναι ήττα. Δεν είναι ήττα, αυτό κάνουν όλες οι χώρες του κόσμου με βάση τα υγειονομικά δεδομένα που έχουμε την κάθε στιγμή,  εκεί απάνω τοποθετούμαστε και εκεί σχεδιάζουμε το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε. Οπότε και η  δικιά  μας κυβέρνηση παίρνει μέτρα και σκληρά μέτρα  για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη μετάλλαξη Όμικρον».

Για τις αυξήσεις των τιμών, σημείωσε: «Παρατηρούνται πληθωριστικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, δεν είναι εσωτερικό όλο αυτό το κύμα ακρίβειας το οποίο έχει έρθει. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει βάλει  το θέμα ψηλά στην ατζέντα στις χώρες  μέλη της ΕΕ ούτως ώστε να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση και να μπορέσει να υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας όλων των χωρών της ΕΕ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός από το Σεπτέμβρη που είχε δει αυτό το κύμα ακρίβειας εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη μέτρα και βλέπετε ότι σχεδόν κάθε μήνα αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας και σε αυτό, προσπαθούμε να επιδοτήσουμε συνεχώς την ενέργεια ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο φθηνή για τα οικιακά τιμολόγια. Υπάρχει πρόβλημα  δεν το κρύβουμε και  εδώ είμαστε, έχουμε και άλλα όπλα στη φαρέτρα μας για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αυτό το δίχτυ προστασίας σε όλα τα νοικοκυριά και ιδίως τους πιο ευάλωτους». 

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η εσωτερική κρίση της Τουρκία θα εξαχθεί στο μεταναστευτικό, είπε: «Τους τελευταίους έξι μήνες από τα στοιχεία τα οποία έχουμε από μισό εκατομμύριο Αφγανοί μετανάστες οι οποίοι βρίσκονταν στα γεωγραφικά εδάφη της Τουρκίας έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο οπότε είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος καθημερινά δίνουν μια εξαιρετική μάχη στην προσπάθειά τους πρώτα να σώσουν τον άνθρωπο, και αυτό φαίνεται από τα στοιχεία όπου στα νερά του Αιγαίου ευτυχώς αλλά δυστυχώς έχουν χαθεί πολύ λιγότεροι άνθρωποι από οποιεσδήποτε άλλες παράνομες πύλες εισόδου της Ευρώπης και αυτό δείχνει ότι το πρώτο και κύριο μέλημα των στελεχών του Λιμενικού είναι να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή και μετά να  μπορέσουμε και να φυλάξουμε τα σύνορα μας με βάση όλους τους διεθνείς κανόνες και συνθήκες. Η προσπάθεια μας αυτή τυγχάνει πολύ σοβαρής αναγνώρισης γιατί πολύ συχνά στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έρχονται υπουργοί από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ από τη μια για να μας συγχαρούν για την προστασία των θαλασσίων συνόρων- που παράλληλα είναι και της ΕΕ- αλλά και για να εξάγουμε τεχνοτροπία, για να μπορέσουμε να τους δείξουμε  πως μπορούμε και καταφέρνουμε και έχουμε τέτοια αποτελέσματα. Το Λιμενικό θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του και δεν φοβόμαστε σε ότι έχει να κάνει το μεταναστευτικό και το προσφυγικό είμαστε εδώ για να το αντιμετωπίσουμε. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι μια πιο γενναία αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος συνολικά από την ΕΕ.  Έχω κάποιες ελπίδες, εν όψει της  ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Γαλλία γιατί είναι μια χώρα η οποία ενδιαφέρεται πάρα πολύ για αυτά τα θέματα αλλά βιώνει και παράλληλα το πρόβλημα και η ίδια. Επιτρέψτε μου να ελπίζω ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της Γαλλίας στην προεδρία της ΕΕ ίσως να  έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα και σε αυτό συνολικά».

Αναφορικά με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ελληνικού Λιμενικού και αμερικανικής ακτοφυλακής, ο κ. Κατσαφάδος υποστήριξε: «Ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ακτοφυλακής των ΗΠΑ και του ελληνικού Λιμενικού αναγνωρίζει την ποιότητα και το υψηλό έργο το οποίο κάνει το Λιμενικό Σώμα. Δεν έρχεται να συνεργαστεί η αμερικανική ακτοφυλακή   με Σώματα άλλων χωρών τα οποία δεν έχουν κάποια στοιχειώδη στάνταρ  και δεν πληρούν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Από εκεί και πέρα λόγω αυτης της αναγνώρισης και της πολύ καλής δουλειάς που κάνει το Λιμενικό Σώμα υπογράφηκε αυτό το μνημόνιο συνεργασίας το οποίο έχει να κάνει με μεθόδους, με εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και σε μια ακόμα πιο στενή συνεργασία γιατί οι αμερικάνοι και στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα πλέον έχουν πολύ ισχυρά συμφέροντα. Θέλουν να βλέπουν ότι η χώρα στην οποία βρίσκονται  αυτά τα συμφέροντα έχουν το απαιτούμενο προσωπικό και τη δυνατότητα να μπορούν να τα προφυλάσσουν και να τα προστατεύουν».

Για τα κυκλώματα διακινητών, είπε: «Προφανώς αν θέλουμε να δώσουμε μια λυση στο προσφυγικό και μεταναστευτικό θα πρέπει να δράσουμε στην πηγή που είναι όλα αυτά τα κυκλώματα δουλεμπόρων οι οποίοι  εκμεταλλεύονται τις ανθρώπινες ψυχές. Σε ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα υπάρχει στενή συνεργασία διάφορων κρατικών υπηρεσιών σε ότι εχει να κάνει με την αντιμετώπιση αυτών των κυκλωμάτων και να μπορέσουμε να βρούμε τους εγκεφάλους τους αν έχουν κάποια σχέση με την Ελλάδα.  Παρόλα αυτά είναι  αρκετοί οι δουλέμποροι τους οποίους έχει συλλάβει το Λιμενικό Σώμα  και τους έχει οδηγήσει στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει μετατόπιση δυνάμεων στην Κεντροαριστερά, σημείωσε: «Για αυτό περιμένουμε να δείξει ο χρόνος. Αυτό το οποίο είναι ζητούμενο για  εμάς και νομίζω για όλο το πολιτικό σύστημα είναι τα κόμματα τα οποία συμμετέχουν στο ελληνικό κοινοβούλιο να αρθρώνουν ένα ρεαλιστικό πολιτικό λόγο και να μην οδηγούμαστε σε ακραίες μορφές λαϊκισμού. Θέλω να ελπίζω ότι το ΚΙΝΑΛ θα προσπαθήσει να υπηρετήσει αυτό το σκοπό, τώρα αν θα μπορέσει να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο κομμάτι της Κεντροαριστεράς αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να απασχολεί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι σε ότι έχει να κάνει με το χώρο της ΝΔ δεν είναι κάτι το οποίο μας ενδιαφέρει τόσο πολύ, αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει  είναι να μπορούμε να έχουμε όλες αυτές τις απαραίτητες και εποικοδομητικές σχέσεις με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Να υπάρχει μια σχέση διαλόγου, μια σχέση προτάσεων ούτως ώστε και να μπορούμε να διορθώνουμε την πολιτική μας όπου αυτή δεν είναι σωστή αλλά και να υιοθετούμε διάφορες προτάσεις που θα είναι προς το καλό της πατρίδας».