Ο Νίκος Ανδρουλάκης εδώ και αρκετές εβδομάδες ταλανιζόταν για το ποιος θα τον εκπροσωπεί στη Βουλή, στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Πολύ περισσότερο θεωρείτο σημαντική η επιλογή που θα έκανε δεδομένου ότι για τους εσωκομματικούς αντιπάλους του αυτό ήταν (και) το πιο αδύναμο στοιχείο του. Εντέλει, οι ψηφοφόροι δεν επηρεάστηκαν από αυτή την... αδυναμία και τον εξέλεξαν πρόεδρο με 70%.

Ο ισχυρός άνεμος ανανέωσης που φύσηξε στα πανιά της Χαριλάου Τρικούπη ώθησε τον κ. Ανδρουλάκη να επιλέξει έναν βουλευτή από τις νεότερες γενιές, τον Μιχάλη Κατρίνη, προκειμένου να καταδείξει ότι το μήνυμα της κάλπης ήταν συνολικό και όχι μόνο προς το δικό του πρόσωπο. Κάπως έτσι, ο γεννημένος το 1975 Κατρίνης έγινε διά βοής ο νέος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και «αντ’ αυτού» του κ. Ανδρουλάκη.

Ο Μιχάλης Κατρίνης ήταν από τα φοιτητικά του χρόνια στην Οδοντιατρική Αθήνας ενταγμένος στα ΠΑΣΟΚικά δρώμενα μέσα από τη Νεολαία του κόμματος. Μάλιστα, πήρε το βάπτισμα του πυρός προς το τέλος της δεκαετίας του ’90, λίγο μετά τις ιδιαίτερα έντονες και φορτισμένες διεργασίες του 1996 για τη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η ένταξη του κ. Κατρίνη νη στα υψηλά κλιμάκια της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ έγινε το 2000, όταν εξελέγη αναπληρωματικό μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου, ως στέλεχος της ομάδας του Στέλιου Τσιλίκη και της πλευράς των «εκσυγχρονιστών». Το 2004 φιλοδοξούσε να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του γραμματέα, ωστόσο, επειδή δεν τον βοηθούσαν οι συσχετισμοί, πρότεινε την αποχώρηση της ομάδας που τον υποστήριζε από το Συνέδριο της Νεολαίας.

Το 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ηλείας και μάλιστα είχε έντονη κόντρα τότε με τον συνυποψήφιό του και πρώην βουλευτή Τάκη Αντωνακόπουλο. Στη σκληρή εσωκομματική σύγκρουση που ακολούθησε τις εκλογές του 2007 μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κ. Κατρίνης ταλαντεύτηκε. Τις πρώτες ημέρες φάνηκε να στηρίζει την υποψηφιότητα Βενιζέλου, ωστόσο στο τέλος πήγε με τον κ. Παπανδρέου. Παράλληλα, εκείνο το διάστημα είχε αναπτύξει καλές σχέσεις και με την πρώην επίτροπο και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου.

Επανεξελέγη βουλευτής το 2009 και σταδιακά άρχισε να προσεγγίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Δεν εξελέγη βουλευτής το 2012, ωστόσο με εισήγηση Βενιζέλου ο κ. Κατρίνης έγινε πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ επί κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.

Στην εσωκομματική μάχη του 2017 στήριξε την υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά και μάλιστα η τελευταία μετά τις εκλογές του 2019, όταν εξελέγη βουλευτής Ηλείας, τον έχρισε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Ο γεννημένος στο Πελόπιο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας είναι παντρεμένος με την οδοντίατρο Ιωάννα Αδάμου και έχουν δύο παιδιά. Κουμπάρα τους είναι η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη.