Συνολικά 1.908 παράνομοι μετανάστες, των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε, πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία βάσει της Κοινής Δήλωσης του 2016, αλλά η Άγκυρα αρνείται να τους δεχτεί, όπως αποκαλύπτει στα «Π» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η επέκταση του φράκτη στον Έβρο προχωράει, είτε η Ε.Ε χρηματοδοτήσει το έργο είτε όχι.

Πόσοι αλλοδαποί βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα περιμένοντας να κριθεί η αίτηση ασύλου που έχουν κάνει;

Στη χώρα μας διαβιούν σε δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» 33.720 άτομα. Συνολικά, εκκρεμούν 45.000 αποφάσεις, που αναμένεται να εκκαθαριστούν εντός του 2022. Πρέπει να σας πω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μάς κληροδότησε 202.000 εκκρεμότητες. Χάρη σε τολμηρές νομοθετικές πρωτοβουλίες σχετικά με την απόδοση ασύλου και την πλήρη αναμόρφωση της διοικητικής πυραμίδας της, πλέον διαθέτουμε μία από τις πιο αποτελεσματικές Υπηρεσίες Ασύλου στην Ευρώπη. Δώσαμε έμφαση στην ψηφιακή τεχνολογία και στις νέες δομές. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν πλέον κράτη στην Ευρώπη που θέλουν να ακολουθήσουν τα βήματά μας. Η χώρα μας ακολουθεί μια δίκαιη, αλλά αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, που παρέχει διεθνή προστασία σε όσους πραγματικά το δικαιούνται και τη δυνατότητα επιστροφής σε όσους απορρίπτεται το αίτημά τους. Η δημιουργία των νέων, κλειστών, ελεγχόμενων δομών στα σημεία εισόδου της πατρίδας μας επιτρέπει να προσφέρουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε όσους δικαιούνται διεθνή προστασία, αλλά και τους αναγκαίους όρους κράτησης και περιορισμού σε παράνομους μετανάστες.

mitarakis
Τι θα γίνει με όσους έχει απορριφθεί η αίτησή τους, αλλά η Τουρκία αρνείται να τους δεχθεί πίσω, κατά παράβαση των συμφωνηθέντων;

Είναι σαφές ότι αναμένουμε από την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της, όπως απορρέουν από την Κοινή Δήλωση της Ε.Ε. με τη γείτονα χώρα και περιλαμβάνουν την πρόληψη παράνομων αναχωρήσεων, καθώς και την επανεκκίνηση επιστροφών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία χωρίς καμία καθυστέρηση. Εχουμε, θυμίζω, καταθέσει αίτημα για επιστροφές 1.908 παράτυπα εισελθόντων στη χώρα μας μεταναστών, το οποίο παραμένει αναπάντητο. Παράλληλα, όμως, διανοίγουμε -μέσω διπλωματικών πρωτοβουλιών- νέες διαδρομές επιστροφών, που μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν ή παρέμεναν ανενεργές. Τη Δευτέρα πραγματοποιήσαμε αναγκαστική απέλαση 19 ατόμων προς το Μπαγκλαντές. Σε συνεργασία με τη Frontex, ήταν η πρώτη απέλαση που πραγματοποιήθηκε προς αυτήν τη χώρα από το 2016. Αλλωστε, το 1ο εντεκάμηνο του 2021 10.623 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ στη χώρα μας αφίχθησαν 8.031 άτομα. Το ισοζύγιο αναχωρήσεων - αφίξεων παραμένει σταθερά θετικό. Έπειτα από πολλά χρόνια, κ. Παπαχλιμίντζο, φεύγουν από τη χώρα μας περισσότεροι από όσους έρχονται.

«Δεν λύνονται τα προβλήματα υψώνοντας φράκτες», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Θα ήθελα το δικό σας σχόλιο για τη δήλωση αυτή και τον σχεδιασμό σας για τη χρηματοδότηση και κατασκευή νέου φράκτη στον Έβρο.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται εμφανής προσπάθεια «εργαλειοποίησης» του ανθρώπινου πόνου, με στόχο γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη. Το βιώσαμε ως Ε.Ε. το 2020 στον Εβρο και τα νησιά μας και το 2021 στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Γεγονότα που αναπόφευκτα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τη μεταναστευτική κρίση. Η χώρα μας έχει, συνεπώς, μια διττή υποχρέωση. Μια υποχρέωση συνταγματικής φύσεως προς τους πολίτες της, τους οποίους και καλείται να προστατεύσει απέναντι σε όποιον επιβουλεύεται τα εθνικά συμφέροντα. Αλλά και μια θεσμική υποχρέωση προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να φυλάξει αποτελεσματικά τα ανατολικά σύνορα της ηπείρου, που είναι ταυτόχρονα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Και σε αυτό το ελάχιστο χρέος μας δεν θα κάνουμε εκπτώσεις. Προχωράμε, λοιπόν, στην επέκταση του φράκτη του Έβρου κατά 26 χιλιόμετρα και ενισχύουμε την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας έναντι των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών. Έχουμε υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν δεν εγκριθεί, θα αξιοποιήσουμε εθνικά κονδύλια. Όντως, το Μεταναστευτικό δεν λύνεται μόνο «υψώνοντας φράκτες». Θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει μια συνολική πολιτική πρόληψης των αιτίων της μετανάστευσης και ισχυρή αλληλεγγύη ανάµεσα στα κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ∆εν µπορούµε να σηκώσουµε εµείς ένα δυσανάλογο βάρος, όπως την περίοδο 2015-19.

Η χώρα μας ακολουθεί μια δίκαιη, αλλά αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, που παρέχει διεθνή προστασία σε όσους πραγματικά το δικαιούνται και τη δυνατότητα επιστροφής σε όσους απορρίπτεται το αίτημά τους


Εγκαινιάσατε προ ηµερών την πρώτη ελεγχόµενη δοµή στην ηπειρωτική χώρα, στη Μαλακάσα. Πόσες ακόµα αντίστοιχες δοµές θα δηµιουργηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και πόσες στα νησιά;

Η ολοκλήρωση του εθνικού συστήµατος αποτέλεσε πρωταρχικό στόχο της Εθνικής Στρατηγικής για το Μεταναστευτικό. Πρόκειται για µια προληπτική και ταυτοχρόνως ενεργητική θωράκιση της χώρας µας απέναντι στο απρόβλεπτο των µεταναστευτικών ροών. Σήµερα, έχουµε καταφέρει να θέσουµε σε λειτουργία τις νέες, κλειστές, ελεγχόµενες δοµές σε Σάµο, Κω, Λέρο. ∆οµές που αποτέλεσαν εστίες εγκωµίων από διεθνή Μέσα και οργανισµούς για τις εµφανώς βελτιωµένες συνθήκες διαβίωσης που προσφέρουν, σε σύγκριση µε τη Μόρια ή το Βαθύ, που είχαν καταστήσει τη χώρα στόχο συστηµατικών επιθέσεων. Πριν από λίγες ηµέρες, υπεγράφη η σχετική σύµβαση µε την ανάδοχο εταιρεία που θα ολοκληρώσει µέσα στο 2022 την κατασκευή των νέων ΚΕ∆ σε Λέσβο και Χίο, καθώς και την αναβάθµιση του ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου. Στη Μαλακάσα εγκαινιάσαµε την πρώτη ελεγχόµενη δοµή της ηπειρωτικής Ελλάδας. Μια δοµή εναρµονισµένη µε τα ευρωπαϊκά πρότυπα του EASO, µε σύστηµα ελέγχου εισόδου/εξόδου, περίφραξη και οικίσκους που θα προσφέρουν σε διαµένοντες και εργαζοµένους της δοµής αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Μια δοµή που θα εγγυηθεί το αίσθηµα ασφαλείας σε διαµένοντες, εργαζοµένους και τοπική κοινωνία. Μια δοµή, κυρίως, που θα αποτελέσει το πρότυπο για τη µετατροπή σταδιακά όλων των υφιστάµενων δοµών της ενδοχώρας σε ελεγχόµενες.

Δεν έχουμε απέναντί μας τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες, αλλά τους λαθροδιακινητές και όσους εμμέσως ή αμέσως τους βοηθούν


Υπάρχει πληθώρα καταγγελιών για τα λεγόµενα «pushbacks», τις απωθήσεις σκαφών µε πρόσφυγες και µετανάστες στο Ανατολικό Αιγαίο. Είναι όλες αβάσιµες;

Η Ελλάδα φυλάσσει αποτελεσµατικά τα σύνορά της, σε πλήρη συµµόρφωση µε το διεθνές και ευρωπαϊκό κεκτηµένο. Εδώ και χρόνια, στο Αιγαίο έχουµε σώσει χιλιάδες ζωές και θα συνεχίσουµε. Ο αριθµός των 28 µόλις αγνοούµενων και νεκρών µεταναστών το 2021 αποτελεί ιστορικό χαµηλό σε σύγκριση µε τα πέντε προηγούµενα χρόνια, και ιδίως το 2016, όταν οι απώλειες ήταν 436. Την ίδια στιγµή, η χώρα µας καταπολεµά τα κυκλώµατα λαθροδιακίνησης, που βγάζουν πολλά χρήµατα από τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία. Το έχω πει και θα το ξαναπώ. ∆εν έχουµε απέναντί µας τους πρόσφυγες ή τους µετανάστες, αλλά τους λαθροδιακινητές και όσους εµµέσως ή αµέσως τους βοηθούν. Είναι γνωστό ότι οι όποιες καταγγελίες αποτέλεσαν ήδη αντικείµενο ελέγχου από την Εθνική Αρχή ∆ιαφάνειας, στην οποία η κυβέρνηση έχει παραπέµψει υποθέσεις, µε τα αποτελέσµατα, µέχρι στιγµής, να µη δείχνουν κάποια παράβαση του ∆ιεθνούς και Ευρωπαϊκού ∆ικαίου. Αντιθέτως, όταν ζητήσαµε επισήµως τα στοιχεία της έρευνας από συγκεκριµένο µέσο ενηµέρωσης, ουδέποτε µας εστάλησαν. Γεγονός που επιτείνει την ανησυχία µας για συντονισµένες προσπάθειες υπονόµευσης της δράσης των ελληνικών Σωµάτων Ασφαλείας και της Frontex.

mitarakis_1
Οι νεκροί από τον κοροναϊό στη χώρα µας ξεπέρασαν τους 20.000. Το ποσοστό των πλήρως εµβολιασµένων έχει φτάσει στο 66% του γενικού πληθυσµού. Είστε ικανοποιηµένος από την αντιµετώπιση της πανδηµίας από την κυβέρνηση; Η αξιωµατική αντιπολίτευση σας επιρρίπτει εγκληµατικές ευθύνες και ζητά πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για να αποφασίσει ο λαός για την τύχη του.

Από την πρώτη στιγµή, δίνουµε µάχη µε την πανδηµία, που οι µεταλλάξεις, αλλά και ο σηµαντικός αριθµός ανεµβολίαστων συνανθρώπων µας την καθιστούν πολύ δύσκολη. Υπάρχει παγκοσµίως αβεβαιότητα, η οποία έχει ενταθεί µε τη µετάλλαξη «Ο». Ενισχύουµε το Εθνικό Σύστηµα Υγείας και προσπαθούµε να πείσουµε τους πολίτες να εµβολιαστούν και να τηρούν τα µέτρα προστασίας, όπως προσπαθούν να κάνουν και όλες οι χώρες της Ευρώπης. Η κυβέρνηση θέσπισε ένα πρόγραµµα ύψους 43 δισεκατοµµυρίων για τη στήριξη της Υγείας και της κοινωνίας, αύξησε τις δαπάνες Υγείας στον κρατικό Προϋπολογισµό και κατά συνέπεια τις κλίνες ΜΕΘ από περίπου 500 σε περισσότερες από 1.300, προχώρησε σε προσλήψεις υγειονοµικών, εισήγαγε ένα πλήρως αποτελεσµατικό σχέδιο εµβολιασµού, αλλά και µια δέσµη µέτρων µε την εισαγωγή πιστοποιητικού εµβολιασµού και τη δωρεάν παροχή διαγνωστικών τεστ για τη οµαλή λειτουργία της κοινωνικής ζωής. Το µήνυµα, ωστόσο, αυτής της περιόδου παραµένει αναλλοίωτο. Το εµβόλιο αποτελεί τη µόνη λύση απέναντι στον κοροναϊό και µε προσωπική συµβολή όλων µας πρέπει αυτό να γίνει αντιληπτό σε συµπολίτες µας που φοβούνται ή είναι θύµατα των ψεµάτων της συστηµατικής αντιεµβολιαστικής προπαγάνδας. Σε αυτήν την πολυµέτωπη µάχη, δυστυχώς, έχουµε να αντιµετωπίσουµε τον καιροσκοπισµό και την αµφιθυµία του ΣΥΡΙΖΑ. Το αίτηµα για πρόωρες εκλογές προσθέτει άλλη µια κυβίστηση στο µακρύ ιστορικό του κ. Τσίπρα, που προσφάτως χαρακτήριζε «ανευθυνότητα» το να ζητήσει εκλογές όσο διαρκεί η πανδηµία. Η πίεση που δέχεται τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνεται και στις δηµοσκοπήσεις, είναι µεγάλη και τον οδηγεί σε σπασµωδικές κινήσεις.