Απάντηση στο ερώτημα για τον χρόνο έναρξης της εφαρμογής των νέων, επιπρόσθετων μέτρων προστασίας, έναντι της εξάπλωσης της διασποράς του στελέχους Ο του νέου κοροναϊού στη χώρα μας θα δώσει στις 5:30 μ.μ. της Δευτέρας 27 Δεκεμβρίου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος θα ανακοινώσει από το υπουργείο Υγείας και τη δέσμη των εν λόγω μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, σε μία προσπάθεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και της ιδίας της κυβέρνησης να καθυστερήσουν κατά το δυνατόν την επικράτηση του στελέχους Ο στη χώρα μας, ορισμένα από τα νέα, επιπρόσθετα μέτρα προστασίας αναμένεται να εφαρμοσθούν άμεσα, δηλαδή από τα ξημερώματα της Τρίτης 28 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί προτείνουν να κλείνουν τα καταστήματα διασκέδασης στις 12 τα μεσάνυχτα, αλλά με διακοπή της μουσικής από τις 11 μ.μ. Όσον αφορά στην εστίαση, η εισήγηση προβλέπει είτε τη μείωση της χωρητικότητας στο 70% είτε τη λειτουργία των καταστημάτων με πληρότητα 100% αλλά μόνο σε τραπέζια χωρητικότητας έξι ατόμων και τις ανάλογες αποστάσεις βέβαια μεταξύ των τραπεζιών.

Για τα καταστήματα του λιανεμπορίου, τα μέτρα που εφαρμόζονται κρίνονται ως επαρκή και ως εκ τούτου, δεν αναμένονται αλλαγές.

Αναλυτικά τα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί

·Επέκταση του μέτρου της τηλεργασίας σε ποσοστό 50% (από το 20% μεσοσταθμικά σήμερα).

· Για τους χώρους διασκέδασης να λειτουργούν εως τις 12 τα μεσάνυχτα μόνο για εμβολιασμένους πελάτες και χωρίς όρθιους. Παράλληλα επιβάλλεται όριο 6 ατόμων ανά τραπέζι. Ότι ισχύει για την διασκέδαση θα ισχύσει και για την εστίαση.

· Αλλαγή στο ποσοστό πληρότητας στους αθλητικούς χώρους και κυρίως στα γήπεδα (έως και καθολική απαγόρευση φιλάθλων). Συγκεκριμένα, για τα γήπεδα αποφασίστηκε να λειτουργούν με πληρότητα στο 10% και με πλαφόν 1.000-2.000 θεατές.

· Για τους εργαζόμενους εστίασης και νοσοκομείων αποφασίστηκε η χρήση διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας ΚΝ95.

· Αναβολή σχολικών εκδρομών.


·Εκτεταμένη ιχνηλάτηση στην κοινότητα μέσω testing.