«Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει και πάλι τα ρέστα του στο παιχνίδι της αποσταθεροποίησης της χώρας», διαμηνύουν στα «Π» κορυφαία στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, αξιολογώντας το «πυροτέχνημα» του Αλέξη Τσίπρα περί πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, καθώς και την προσπάθειά του να εκθέσει τον πρωθυπουργό για το θέμα της μελέτης Τσιόδρα - Λύτρα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η κίνηση αυτή από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η όξυνση της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία συνιστούν μια επανάληψη της στρατηγικής τους πέρυσι τέτοιον καιρό, όταν, αδιαφορώντας για τις υγειονομικές συνέπειες, καλούσαν σε διαδηλώσεις επί παντός επιστητού, με αποκορύφωμα τα βίαια γεγονότα της Νέας Σμύρνης.

Ηταν εκείνη η περίοδος κατά την οποία «ο Τσίπρας έπαιρνε το ρίσκο της ανεξέλεγκτης διασποράς του κοροναϊού χάριν της προώθησης των αντιπολιτευτικών του επιδιώξεων στην Παιδεία, στις εργασιακές σχέσεις, ακόμα και στην υπόθεση Κουφοντίνα.

Το ίδιο κάνει και τώρα, ζητώντας εκλογές την ώρα που σε όλη την Ευρώπη θερίζει η Ομικρον, επιχειρώντας στη χώρα μας να δημιουργήσει εστίες πολιτικής και κοινωνικής έντασης», τονίζουν συνομιλητές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, δίνοντας και το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, και συγκεκριμένα σε έναν χρονικό ορίζοντα μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πίεση


Κοινή πεποίθηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε αυτήν την κίνηση εμφανώς πιεζόμενος από το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματός του και από τη συνεχή άνοδο που καταγράφει το ΚΙΝ.ΑΛ. στις δημοσκοπήσεις μετά την επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στις πρόσφατες εσωκομματικές κάλπες.

Στο πλαίσιο αυτό, και εγκλωβισμένος στην αδυναμία του να συγκροτήσει σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, απευθυνόμενος αποκλειστικά στο θυμικό του στενού κομματικού του ακροατηρίου και των ακραιφνών στελεχών της Κουμουνδούρου.

Η εκτίμηση αυτή, που διατυπώθηκε και επισήμως από τον πρωθυπουργό στη Βουλή, θα είναι και η «πυξίδα» της αντίδρασης του Μαξίμου στην προσπάθεια εκμετάλλευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ της δύσκολης συγκυρίας που διανύει η χώρα στο μέτωπο της πανδημίας και, σε ένα δεύτερο επίπεδο, σε αυτό της ακρίβειας.

Ο πρωθυπουργός θα εξακολουθήσει να «παίζει θεσμικά», όπως λένε οι συνεργάτες του, με τον αέρα όχι μόνο της δημοσκοπικής του υπεροχής έναντι του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και της επικρατούσας άποψης της κοινωνίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στις μετρήσεις, ότι δηλαδή, παρά την κόπωση της τελευταίας διετίας και την πλήρως αναμενόμενη κυβερνητική φθορά, η Ν.Δ. παραμένει η πλέον αξιόπιστη δύναμη διακυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, θα επιχειρήσει να καταδείξει ότι αγνοεί τη νέα εκδοχή του «κοινοβουλευτικού εξτρεμισμού» τον οποίο προβάλλει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, εμμένοντας κατά βάση, στις δημόσιες εμφανίσεις του, στα μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Ωστόσο, όποτε κρίνεται απαραίτητο θα επαναλαμβάνει ακόμα πιο συχνά την επωδό ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», ενώ θα αναδεικνύει το καιροσκοπικό «πόκερ» του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο των θεσμών, με στόχο το πρόσκαιρο μικροπολιτικό όφελος από αυτές τις δύο διεθνείς κρίσεις.

Ενίοτε, δε, όπως συνέβη και το περασμένο Σάββατο στη Βουλή, δεν θα παραλείπει να απαντά με το ίδιο νόμισμα στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με ενδεικτικό παράδειγμα την «ατάκα» για τον πανικό που θα καταλάμβανε τον Αλέξη Τσίπρα σε περίπτωση υλοποίησης του αιτήματός του για πρόωρες εκλογές.

Εξάλλου, ουδείς στον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα αμφιβάλλει ότι άπαντες στην κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν το πλέγμα των αποσταθεροποιητικών δράσεων που θα δρομολογήσει «δεδομένα» ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το σύνθημα που έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σήμα

Επειδή, όπως προαναφέρθηκε, στο Μαξίμου οριοθετούν ως ιδιαίτερα σημαντικό τόσο υγειονομικά και κοινωνικά όσο και, κατ’ επέκταση, πολιτικά το χρονικό ορόσημο του πρώτου μήνα της νέας χρονιάς, με φόντο τα μέτρα προετοιμασίας της χώρας έναντι της μετάλλαξης Ομικρον, καθώς και τη θωράκιση έναντι των ανατιμήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ξεκάθαρο σήμα στα κυβερνητικά στελέχη για αποφυγή ατυχών δηλώσεων, οι οποίες θα θολώσουν το κεντρικό μήνυμα και θα προκαλέσουν σύγχυση.

Βλέπετε, ο συγκεκριμένος ιός χτύπησε και πάλι ακόμα και με τους πρώτους τη τάξει υπουργούς, στον απόηχο της δημοσιοποίησης της περιβόητης μελέτης, γεγονός που προκάλεσε ζημιά όσον αφορά την εικόνα της κυβέρνησης, σε μια περίοδο που βασικός στόχος ήταν η επένδυση στην επιτυχία των μέτρων για την αύξηση των εμβολιασμών, όσο και αν επιχειρήθηκε αυτά να αμφισβητηθούν, κυρίως από την Κουμουνδούρου...