Ενα φάντασμα πλανάται πάνω από τη Χαριλάου Τρικούπη, αυτό του κοροναϊού. Παραφράζοντας την ιστορική ρήση του Καρλ Μαρξ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο κοροναϊός αποτελεί αυτήν τη στιγμή το Νο 1 πρόβλημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Με την έννοια ότι, σε μια φάση που φυσάει ούριος άνεμος στα πανιά του νέου αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής, η πανδημία δεν του επιτρέπει να υλοποιήσει όπως θα επιθυμούσε τον σχεδιασμό του και να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα.

Πριν ακόμα αναλάβει την ηγεσία του κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης είχε σχεδιάσει μαζί με τους δύο στενότερους συνεργάτες του, τον Στέφανο Ξεκαλάκη και τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, τις πρώτες κινήσεις που θα έκανε μόλις εκλεγόταν. Κινήσεις που αποτελούν ουσιαστικά και το πρώτο μεγάλο «στοίχημα» για τον κ. Ανδρουλάκη, το οποίο δεν είναι άλλο από την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Ενός κόμματος που, παρότι είναι εδώ και περίπου δέκα χρόνια καθηλωμένο σε μονοψήφια ποσοστά, έχει καταφέρει να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τα επιμελητήρια και τους επιστημονικούς συλλόγους. Απόδειξη το γεγονός ότι περίπου 270.000 άνθρωποι προσήλθαν στις κάλπες του ΚΙΝ.ΑΛ. και συμμετείχαν στις διαδικασίες για την εκλογή προέδρου. Ακριβώς αυτές τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που πήραν μέρος στην εσωκομματική διαδικασία θέλει να εντάξει στον σχεδιασμό του ο κ. Ανδρουλάκης.

Η σκιά της πανδημίας και οι κινήσεις που έχουν σχεδιαστεί με τον Στέφανο Ξεκαλάκη και τον Ανδρέα Σπυρόπουλο


Σε πρώτη φάση, και αφού οι συνεργάτες του εγκατασταθούν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και αναλάβουν τις θέσεις ευθύνης, θα υπάρξει επικοινωνία με το σύνολο των ανθρώπων που ψήφισαν. «Θα μιλήσουμε και με τους 270 χιλιάδες», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι αυτό θα γίνει όχι μόνο από τα κεντρικά γραφεία, αλλά και από τις Τοπικές και Περιφερειακές Οργανώσεις. Και αυτό είναι το δεύτερο «στοίχημα» του νέου προέδρου, δεδομένου ότι ο φιλόδοξος στόχος του είναι να (επανα)λειτουργήσουν τα γραφεία του κόμματος σε κάθε νομό.

Όλα από την αρχή

Ο κατάλογος των μελών και φίλων που ψήφισαν αποτελεί, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, την καλύτερη μαγιά προκειμένου να υπάρξει οργανωτική ανασύνταξη του κόμματος. Εκτιμούν ότι αυτή η διαδικασία θα ενισχυθεί από το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για το κόμμα και θα συμβάλει στην ακόμα μεγαλύτερη διάθεση των απλών ανθρώπων να συμμετέχουν στη νέα προσπάθεια.

Τα προαναφερθέντα, όπως είπαμε, σχετίζονται βεβαίως με την έξαρση της πανδημίας, ιδίως για τους (τουλάχιστον) επόμενους δύο μήνες. Οι μήνες αυτοί έχουν τεράστια σημασία για τον κ. Ανδρουλάκη, διότι στον σχεδιασμό του περιλαμβάνεται ένα πρόγραμμα περιοδειών σε όλη τη χώρα. «Θα ξαναπάμε όπου πήγαμε για τις εσωκομματικές εκλογές και όχι μόνο», τονίζει στα «Π» ένα από τα επιτελικά στελέχη του κόμματος, που συνόδευσε τον κ. Ανδρουλάκη σε αρκετές περιοδείες τις προηγούμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, ο στόχος είναι να οργανωθούν μια σειρά από περιφερειακά συνέδρια, τα οποία θα έχουν θεματικό χαρακτήρα, ανάλογα και με την περιοχή όπου θα πραγματοποιούνται. Θα σχετίζονται, δηλαδή, με ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της ανεργίας, του τουρισμού, της πράσινης ανάπτυξης κ.ά.

Δεδομένου ότι όλα αυτά απαιτούν ένα ικανό χρονικό διάστημα, όχι μόνο για να υλοποιηθούν, αλλά και για να έχουν απτά αποτελέσματα, το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής είναι ο χρόνος που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός για τις εκλογές. Αν, δηλαδή, έχουν μπροστά τους περίπου ενάμιση χρόνο προετοιμασίας ή ο κ. Μητσοτάκης θα τραβήξει το «χαρτί» του αιφνιδιασμού, δυσκολεύοντας, έτσι, την ανάπτυξη του σχεδίου του κ. Ανδρουλάκη.

Τα πρόσωπα και η δομή

Η προετοιμασία για τις εκλογές είναι, φυσικά, και το μεγαλύτερο από όλα τα «στοιχήματα» για τον κ. Ανδρουλάκη. Ο πήχης σε πρώτη φάση βρίσκεται σε ένα ποσοστό πάνω από το 10%, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες φιλοδοξίες για ουσιαστικό κλείσιμο της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχουν δείξει οι δημοσκοπήσεις μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Προκειμένου να συμβεί αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης παραδέχεται ότι χρειάζεται αφενός η οργανωτική ανασυγκρότηση, αφετέρου η παρουσίαση στην κοινωνία μιας ευρείας γκάμας προσώπων με θετικό αποτύπωμα, που θα πλαισιώνουν τη νέα ηγετική ομάδα.

Ο κ. Ανδρουλάκης όλες τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησε σειρά συσκέψεων και συναντήσεων με τους στενούς συνεργάτες του, προκειμένου να καταλήξει στο «σχήμα» που θα τρέχει το κόμμα. Δεν φαίνεται ιδιαίτερα ζεστός στην ιδέα της καθημερινής πραγματοποίησης ενός «πρωινού καφέ».

Περισσότερο από όλα τον ενδιαφέρει να εντάξει στον μηχανισμό του κόμματος -μέσα από όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικές διαδικασίες- μια σειρά από νέους επιστήμονες. Επιστήμονες που θα στελεχώσουν τα τμήματα του κόμματος, θα βοηθούν ουσιαστικά την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής και θα «μπολιάσουν» τον προγραμματικό λόγο του κόμματος με «φρέσκιες ιδέες». Πέραν αυτών, σε εκκρεμότητα, που θα επιλυθεί τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, είναι οι κομβικές θέσεις του εκπροσώπου Τύπου, του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του διευθυντή του γραφείου του κ. Ανδρουλάκη. Ακόμα και οι πιο στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόμματος αποφεύγουν τις διαρροές ονομάτων, προκειμένου να μη γίνονται παρεξηγήσεις. Γι’ αυτό και συμπληρώνουν ότι πολλά από τα ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μπορεί να μην έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα.