Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την συνάντησή του με τον Σαουδάραβα Ομόλογό του την Τρίτη, έδωσε ηχηρή απάντηση, στις τελευταίες εμπρηστικές δηλώσεις και κινήσεις της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τα περί αποστρατικοποίησης των νησιών επιτομή παραλογισμού, θέτοντας για μία ακόμη φορά το θέμα του απαράδεκτου Casus Belli, στην περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων.

Σε κάθε περίπτωση η Άγκυρα δεν δέχτηκε με ενθουσιασμό την εν λόγω συνάντηση, των δύο υπουργών.

Αναμφισβήτητα, η συνεργασία Ελλάδος και Σαουηδικής Αραβίας ενοχλεί την Τουρκία, γεγονός που αποτυπώνεται από τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η Άγκυρα ανησυχεί ιδιαιτέρως για το ενδεχόμενο συνεργασίας στην Αλεξανδρούπολη.

Σημειώνεται πως η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της γείτονος αφενός εξαιτίας της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και της μεταφοράς- παρουσίας των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων εκεί, κι αφετέρου εξαιτίας της πιθανότητας επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας σε αυτήν.

Παράλληλα, αντιδράσεις αναμένονται να υπάρξουν στην Τουρκία και για τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ τουλάχιστον στα ΜΜΕ, χωρίς να αποκλείονται ακόμη και επίσημες ανακοινώσεις από την Άγκυρα.

5475126
5475113
5475125
5475139

 Κατά τη συνάντηση με τον Σαουδάραβα ομολογό του ο κ. Δένδιας ανέδειξε την έξαρση της επιθετικής ρητορικής της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία «έχει πάρει διαστάσεις που δεν είχαμε δει για χρόνια».

«Η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια διαρκή διαστρέβλωση της αλήθειας και κάθε έννοιας του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα εάν εφαρμόσει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της, όπως ρητά προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας»,
επισήμανε και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία έχει αντιπαρατάξει έναντι των νησιών μας τη μεγαλύτερη αποβατική δύναμη και το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο και συγχρόνως απαιτεί από εμάς να αποστρατιωτικοποίησουμε τα νησιά μας. Δηλαδή να παραιτηθούμε από το αναγνωρισμένο δικαίωμα της αυτοάμυνας, όπως αυτό προβλέπεται στον Χάρτη του ΟΗΕ».

Όπως ανέφερε μάλιστα, «η τουρκική κυβέρνηση τα κάνει όλα αυτά κοπτόμενη λεκτικά υπέρ του Διεθνούς Δικαίου».

«
Έχω να διατυπώσω μια πολύ απλή πρόταση προς την τουρκική κυβέρνηση: να αποδείξει την πίστη της στο Διεθνές Δίκαιο στην πράξη, δηλαδή να αρχίσει να το εφαρμόζει. Και μια απλή και γρήγορα εφαρμογή του θα ήταν η άμεση ανάκληση του casus belli και η άμεση αναγνώριση της ανυπαρξίας του τουρκολυβικού "μνημονίου"», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.