Mεγάλη µάχη µε τον κοροναϊό δίνει τις τελευταίες ηµέρες ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δηµοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωµας, ο οποίος ανοίγει την καρδιά του και παραχωρεί µια συγκλονιστική συνέντευξη στο «S» µέσα από το 251 Γενικό Νοσοκοµείο Αεροπορίας.

Ο κ. Φόρτωµας πέρασε δύσκολες ώρες. Χρειάστηκε µάλιστα να διασωληνωθεί, καθώς οι γιατροί έκριναν ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν σε οριακό σηµείο. Πάντως, λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου παρουσίασε αισθητή βελτίωση, το οξυγόνο επανήλθε σε κανονικά επίπεδα και αποσωληνώθηκε. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο «γαλάζιος» βουλευτής είχε κάνει δύο δόσεις του εµβολίου.

Η καταγωγή από την Τήνο

Ο Φίλιππος Φόρτωµας γεννήθηκε το 1981 και κατάγεται από την Τήνο. Είναι απόφοιτος του Τµήµατος Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων και κάτοχος µεταπτυχιακού διπλώµατος στη Νεότερη Ιστορία και Πολιτική Επιστήµη του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Κατά καιρούς έχει δηµοσιεύ- σει άρθρα σχετικά µε τη Σύγχρονη Πολιτική Ιστορία, καθώς και την πολιτική ιστορία των Κυκλάδων. Στα νεανικά του χρόνια υπήρξε µέλος της φοιτητικής παράταξης της Νέας ∆ηµοκρατίας (∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ) στο πανεπιστήµιο, πρόεδρος της ΟΝΝΕΚυκλάδων και µέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συµβουλίου της ΟΝΝΕ∆ για θέµατα ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής.

Παράλληλα, ανέπτυξε έντονη δράση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πρόεdρος του Οργανισµού Πολιτισµού και Αθλητισµού του ∆ήµου ∆άφνης -Υµηττού, στον οποίο και υπήρξε δηµοτικός σύµβουλος. Στο παρελθόν θήτευσε ως επιστηµονικός συνεργάτης σε θέµατα κοινοβουλευτικού ελέγχου στο γραφείο του προέδρου της Ν.∆., Κ. Μητσοτάκη, ενώ εργάστηκε επίσης στην ιδιωτική εκπαίδευση και ερευνητικά στο Αρχείο του Ιδρύµατος «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης». Από το 2016 έως το 2019 διετέλεσε αναπληρωτής γραµ- µατέας της Γραµµατείας Οικουµενικού Ελληνισµού της Νέας ∆ηµοκρατίας και στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής της Ν.∆. στις Κυκλάδες. Να σηµειωθεί ότι είναι µέλος της ∆ιαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εµπορίου, της Ειδικής Μόνιµης Επιτροπής Περι- φερειών και της Υποεπιτροπής Ορεινών και Νησιωτικών Περιοχών.

Aναλυτικά η συνέντευξή που παραχώρησε στη Σάσα Σταμάτη

Σε τι κατάσταση πλέον είναι η υγεία σου;

Είµαι καλύτερα. Αρχίζω και σηκώνοµαι λίγο, έχω µειώσει και το οξυγόνο. Τρώω σιγά-σιγά, ενώ δεν έτρωγα πριν, εδώ και µία εβδοµάδα δηλαδή.

Πού νοσηλεύεσαι;

Είµαι στο νοσοκοµείο ακόµα. Βγήκα από τη ΜΕΘ, κάθισα δύο ηµέρες - στην ουσία µία µέρα διασωλήνωση, τη δεύτερη ήµουν µέσα. Θα µείνω ακόµα στο νοσοκοµείο όπου νοσηλεύοµαι, το ΓΝΑ, το Γενικό Νοσοκοµείο Αεροπορίας. Μπήκα την περασµένη ∆ευτέρα, την Τετάρτη µπήκα στη ΜΕΘ και βγήκα Παρασκευή. Από τότε είµαι στο δωµάτιο. Κάνω εισπνεόµενα, είµαι καλύτερα, πάω καλύτερα.

Πώς έφτασες από τον κοροναϊό στη ΜΕΘ;

Εκανα ένα rapid test, αλλά, παρότι είχα συµπτώµατα κόπωσης, δεν έδειξε κάτι. Την επόµενη ηµέρα έκανα self test, που έδειξε ότι ήταν θετικό. Στη συνέχεια έκανα και rapid αµέσως και PCR, που έδειξαν ότι είχα κορονοϊό. Κάθισα σπίτι, πήρα οξύµετρο, µίλησα µε τον γιατρό και έµεινα µέσα. Μέτρη- σα το οξυγόνο και ήταν λίγο χαµηλό, 90 µε 92. ∆εν έδωσα πολλή σηµασία. Κάθισα µια-δυο µέρες και συνήλθα λίγο. Την Κυριακή όµως το βράδυ είχα βήχα και δύσπνοια. Είχα και λίγο πυρετό, αλλά σιγά-σιγά άρχιζε να πέφτει. Τη ∆ευτέρα το πρωί έκανα ακτινογραφία και µια εξέταση, που αµέσως έδειξε ότι πρέπει να νοσηλευτώ, γιατί είχα κάποια δείγµατα πνευµονίας και στους δύο πνεύµονες. Οπότε µε πήρε το ΕΚΑΒ και πήγα στο ΓΝΑ. Μου έκαναν εξετάσεις και εισαγωγή, αφού τα αποτελέσµατα έδειξαν ότι έχω πνευµονία, ιδίως στον έναν πνεύµονα. Κάθισα δύο ηµέρες µε οξυγόνο και την Τετάρτη το πρωί διασωληνώθηκα.

Οταν σου είπαν ότι θα σε διασωληνώσουν, πώς αισθάνθηκες;

Εκανα τον σταυρό µου. Κοίτα, δεν το λένε τόσο καθαρά. Σου λένε: «Θα σε πάµε και θα δούµε προληπτικά» κ.τ.λ.

Φοβήθηκες για τη ζωή σου;

∆εν µπορείς να κάνεις κάτι εκείνη την ώρα. Λες «ό,τι γίνει». Η αλήθεια είναι ότι δεν φοβήθηκα. Είχα πίστη ότι όλα θα είναι εντάξει.

Θέλεις να πεις σε κάποιον ένα δηµόσιο «ευχαριστώ»;

Στους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκοµείου. Και σε όσους φίλους και φίλες ενδιαφέρθηκαν.

Με τον πρωθυπουργό µιλήσατε;

Ναι, µε πήρε τηλέφωνο. Με είχε πάρει από την Πέµπτη, αλλά ήµουν στη ΜΕΘ. Με πήρε και µιλήσαµε όταν βγήκα. Με ρώτησε πώς το έπαθα. ∆εν το περίµενε και αυτός, γιατί όταν είσαι 40 ετών και έχεις κάνει και τις δύο δόσεις -εγώ είµαι και χειµερινός κολυµβητής, γενικά κινούµαι, αθλούµαι, δεν είµαι στατικός-, αυτό είναι λίγο υπερβολικό. Νοµίζω όµως ότι η ασθένεια επήλθε και λόγω της κόπωσης. Στα τέλη του χρόνου ήταν λίγο κουραστικά τα πράγµατα.

Τι θέλεις να σου φέρει το 2022;

Υγεία σε όλο τον κόσµο.

Εχεις χόµπι;

Αγαπώ τη θάλασσα πολύ. Χειµώνα και καλοκαίρι κάνω µπάνιο. Γενικά µου αρέσουν τα αθλήµατα. Η θάλασ- σα όµως είναι η µεγάλη µου αγάπη. Σε ηρεµεί, ξεφεύγεις και εκτονώνεσαι.

Εκτός του κοροναϊού, έχεις περάσει κάποιο άλλο δύσκολο θέµα υγείας;

Ναι, έχω περάσει. Εχω νοσηλευτεί επειδή είχα χτυπήσει το χέρι µου. Εχω βάλει λάµα στην κλείδα. Βρέθηκα στο νοσοκοµείο για επέµβαση, βέβαια. Εκεί ήταν πιο ήπια τα πράγµατα. Ηταν µια φάση υγείας όπου αναθεωρείς πράγµατα και από τότε έχω κι αυτό το µότο: «Στα λίγα είναι τα πολλά». Τα πιο απλά πράγµατα είναι και τα πιο σηµαντικά.

Εχεις σπουδάσει στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό και πολιτικές επιστήµες. Πώς έγινες τελικά βουλευτής Κυκλάδων;

Ηµουν συνεργάτης δέκα χρόνια στον σηµερινό πρωθυπουργό, οπότε είχα µια προσωπική σχέση και εκτίµηση, και αποφάσισα το 2019 να πολιτευτώ. Ετσι, εκλέχτηκα πρώτη φορά.

Εχεις κάνει κάποιες δουλειές πιο µικρός για το χαρτζιλίκι;

Πολλές δουλειές. Σερβιτόρος, barman, delivery, υπάλληλος στη λαχαναγορά.

Οικογένεια θέλεις να κάνεις;

Προφανώς θέλω να κάνω οικογένεια, αλλά το θέµα είναι να βρεις τον κατάλληλο άνθρωπο και µε τις κατάλληλες συνθήκες για να µπορείς να κάνεις µια οικογένεια ευτυχισµένη όσον αφορά τους δύο αρχικά.

Η ιδανική γυναίκα για σένα ποια είναι;

Αυτή που µε ανέχεται (γέλια).

Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 8/1