Ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου ξεκαθάρισε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Παναγιώτη Τζένο ότι «κανένας συνταξιούχος χηρείας δεν θα δει μείωση στη σύνταξή του», αναφορικά με την εγκύκλιο για τους συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις.

Επιπλέον, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι οι πολίτες λαμβάνουν την εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη, ενώ είπε πως «η εθνική σύνταξη είναι μια για κάθε συνταξιούχο».

«Δεν θα γίνουν περικοπές»

Παράλληλα, ο υφυπουργός σημείωσε ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις και θα αφορά μόνον όσους ασφαλισμένους βγουν στη σύνταξη «από τώρα και μετά».

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, τόνισε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Όπως είπε, το 2019 η μέση έκδοση των συντάξεων ήταν 10.000, την προηγούμενη χρονιά 25.000 ενώ εκτίμησε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και την φετινή χρονιά.

Αναδρομικά

Για τα αναδρομικά, ο κ. Τσακλόγλου ξεκαθάρισε ότι έχουν δοθεί ενώ εκκρεμούν κάποιες κατηγορίες. Σε ότι αφορά την επικουρική ασφάλιση για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, είπε πως ήδη έχουν μπει στο σύστημα οι πρώτοι εργαζόμενοι.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Αναφορικά με την εγκύκλιο που αφορούσε τους συνταξιούχους που λαμβάνουν περισσότερες της μιας συντάξεις είπε: «Με το νόμο Κατρούγκαλου οι συντάξεις τις οποίες λαμβάνει είναι δυο, η πρώτη είναι η εθνική  σύνταξη η οποία πληρώνεται από τον προϋπολογισμό και η δεύτερη είναι η ανταποδοτική σύνταξη η οποία πληρώνεται από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Η εθνική σύνταξη  όπως γράφει και ο ίδιος ο νόμος, είναι μια μόνο για κάθε συνταξιούχο και σκοπός της είναι να αποτρέψει την εμφάνιση φαινομένων ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού σε ένα σώμα όπως είναι οι ηλικιωμένοι. Αυτό είναι σαφέστατο και από όλες τις αντιδράσεις που έχω δει κανένας δεν μου είπε ότι «κάνεις κάτι παράνομο» και δεν νοείται υπουργός να κάνει κάτι το οποίο δεν είναι σύννομο. Όμως μερικά χρόνια αργότερα ο προκάτοχός μου στο υπουργείο Εργασίας έβγαλε μια εγκύκλιο η οποία έλεγε  ναι μεν έτσι τα λέει ο νόμος αλλά αυτό θα ισχύει μόνο για τις συντάξεις εξ ιδίου δικαιώματος. Ο νόμος είναι σαφέστατος, λέει συνταξιούχοι και δικαιοδόχοι όπου δικαιοδόχοι είναι οι χήρες και τα ορφανά κοκ.  Σαν αποτέλεσμα  έχουμε φτάσει σε συνταξιούχους δύο ταχυτήτων δηλαδή για τη μείωση της ακραίας φτώχειας για ένα συνταξιούχο το κράτος πρέπει να δίνει 384 € το μήνα, για κάποιον άλλο πρέπει να δίνει 650€ το μήνα και είναι κάτι το οποίο είναι τελείως παράνομο».

Ερωτηθείς αν η εγκύκλιος μειώνει τις συντάξεις χηρείας, τόνισε: «Δεν μειώνει καμία σύνταξη χηρείας, παρερμηνεύτηκε η τελευταία παράγραφος στην οποία λέει ότι δεν έχει αναδρομικότητα αυτός ο νόμος και αυτό το οποίο λέμε είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία περικοπή σύνταξης αλλά από αυτές οι οποίες είναι από εδώ και πέρα θα εφαρμόσουμε το νόμο κανονικά ότι λέει και στην οικονομική του λογική και κυρίως στην νομική του λογική».

Για το αν  πρέπει να εφαρμοστεί και αν έχει παγώσει  η εγκύκλιος, σημείωσε: «Ότι θα εφαρμοστεί, θα εφαρμοστεί πάντως. Αυτή τη στιγμή δεν εφαρμόζεται αλλά μιλάμε για τις συντάξεις των 10 ημερών αλλά επαναλαμβάνω είναι αυτό που λέμε «δώσε κι άλλα, γιατί να μην δώσομε περισσότερα» έτσι φτάσαμε και στα προηγούμενα των μνημονίων της προηγούμενης δεκαετίας. Είναι κάτι το οποίο δίνεται από τον προϋπολογισμό, από τον φορολογούμενο για να αποτρέψει την ακραία φτώχεια του πλήθους των συνταξιούχων. Αυτό δεν αφορά τις ανταποδοτικές συντάξεις, ανταποδοτικές συντάξεις μπορείς να πάρεις  όσες συντάξεις ανάλογα με τις εισφορές σου. Θα δούμε πως ακριβώς θα διευκρινιστεί αλλά πάντως δεν θα γίνει καμία περικοπή σύνταξης σε αυτούς τους οποίους ήδη το ελάμβαναν μέχρι τις αρχές της τωρινής χρονιάς, θα ισχύσει  από εδώ και πέρα και τις λεπτομέρειες θα τις δούμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Ερωτηθείς αν σκέφτονται να αποσύρουν τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, σημείωσε: «Ακόμα και να φύγει η εγκύκλιος αυτό με το οποίο θα αντικατασταθεί θα είναι κάτι το οποίο θα λεει  ότι από εδώ και πέρα εφαρμόζεται ο νόμος κανονικότατα. Και δεν καταλαβαίνω για τι ακριβώς με εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ που εφαρμόζω το νόμο Κατρούγκαλου;».

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, είπε:  «Φαίνεται ότι τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Η μέση  έκδοση συντάξεων στην τελευταία κανονική χρονιά το 2019 ήταν λίγο παραπάνω από 10 χιλιάδες, στην προηγούμενη χρονιά το Νοέμβριο για παράδειγμα είχαμε υπερβεί τις 25 χιλιάδες συνταξιοδοτικές αποφάσεις. Εκείνο το οποίο ελπίζουμε είναι ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και μέσα στην επόμενη χρονιά και όπου θα αρχίσουν να αποδίδουν διάφορα από τα μέτρα,  κάποια έχουν αρχίσει να αποδίδουν για παράδειγμα  αυτό με τον project manager, όλη η ιστορία με τον πύργο ελεγχου. Αυτά τα μέτρα  έχουν αρχίσει να αποδίδουν και νομίζω ότι θα αποδώσουν ακόμα περισσότερο στο αμέσως  επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι άλλα μέτρα όπως αυτό που  είναι με τις υπηρεσίες των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών οι οποίοι μόλις μπήκανε  σε αυτή τη διαδικασία και θα μπούνε και άλλοι».

Για τους δικηγόρους και λογιστές που έχουν υποβάλλει αίτηση για να μπουν στον ΕΦΚΑ: «Είναι  αρκετές εκατοντάδες  που έχουν υποβάλλει αίτηση όμως δεν έχουν εξεταστεί όλοι αυτοί και κάποιοι έχουν  ζητήσει και αναβολή . Αυτοί που έχουν ήδη μπει στην παραγωγική  λειτουργία πρέπει να είναι γύρω στα 600 με 700 άτομα αλλά και αυτοί τώρα έχουν αρχίσει να μπαίνουν».

Σε ερώτηση αν ήταν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ αυτοί οι οποίοι επιτάχυναν τη διαδικασία και έφεραν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, τόνισε: «Ναι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ’ αυτού. Αν δείτε τις κατανομές των απονομών συντάξεων που κάνουν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ οι οποίοι  είναι επιφορτισμένοι με τη συγκεκριμένη υπηρεσία δηλαδή της απονομής, υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι βγάζουν εκπληκτικά ψηλούς αριθμούς συνταξιοδοτικών αποφάσεων το μήνα.  Η αλήθεια είναι  ότι αυτό συμβαίνει σε οποιαδήποτε δουλειά, θα δείτε ανθρώπους που έχουν πολύ καλύτερη απόδοση και ανθρώπους που έχουν χαμηλότερη απόδοση αλλά εκείνο το οποίο μας έκανε μεγάλη εντύπωση είναι η διαφορά του πάνω μέρους της κατανομής της αποδόσεως των υπαλλήλων και του κάτω μέρους της κατανομής είναι κυριολεκτικά κραυγαλέα». 

Για τα αναδρομικά, είπε: «Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει αποφασίσει, στο ΣτΕ περιμένουμε την απόφαση. Για τα εκκρεμή αναδρομικά τα περισσότερα τα έχουμε δώσει είναι κάποιες μικρές κατηγορίες που μένουν ακόμα για τις οποίες δεν είχαμε στοιχεία, δεν είχαν  γίνει επανυπολογισμοί αλλά και σε αυτά δουλεύουμε και νομίζω στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και αυτά θα έχουν καταβληθεί».   

Αναφορικά με  τις επικουρικές συντάξεις στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, σημείωσε: «Ήδη μετά τη ψήφιση του νόμου συγκροτήθηκε η προσωρινή διοικούσα επιτροπή, άρχισε να εργάζεται πυρετωδώς και ήδη βλέπουμε και τα πρώτα αποτελέσματα. Οι πρώτοι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο ταμείο-δεν φαίνεται ακόμα γιατί δεν έχουν βγει οι αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις αυτές θα βγουν στο τέλος του επόμενου μήνα- είναι ήδη οι μισθωτοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι δικηγόροι και μηχανικοί οι οποίοι ξεκίνησαν την ασφάλισή τους από 01/01/22  οπότε ήδη αρχίζουν να μπαίνουν λίγο-λίγο κάποια άτομα στο ΤΕΚΑ». 

Ερωτηθείς αν στο νέο αυτό ασφαλιστικό σύστημα για τις επικουρικές θα ενσωματωθεί και η κύρια σύνταξη, τόνισε: «Η βασική αρχή στις ασφαλίσεις είναι αυτό που λέμε η διαφοροποίηση του κινδύνου, να μην βάζω όλα τα αυγά μου σε ένα καλάθι και με το καινούργιο σύστημα το οποίο έχουμε εισάγει για τους νέους συνταξιούχους αυτοί ουσιαστικά θα έχουν τρεις συντάξεις.  Θα είναι η εθνική σύνταξη την οποία πληρώνει ο προϋπολογισμός, θα είναι η ανταποδοτική σύνταξη η οποία καλύπτεται από τις εισφορές των τότε εργαζομένων και θα είναι και η επικουρική σύνταξη κεφαλαιοποιητική την οποία θα έχουνε η οποία θα είναι από τις εισφορές τις δικές τους και τις αποδόσεις των επενδύσεων τους.  Αυτές οι τρεις συντάξεις υπόκεινται η κάθε μια τους σε ένα διαφορετικό κίνδυνο, η πρώτη είναι στο λεγόμενο δημοσιονομικό κίνδυνο είδαμε για παράδειγμα τι έγινε την προηγούμενη δεκαετία στην Ελλάδα . Το δεύτερο είναι στο δημογραφικό κίνδυνο, είναι αυτό που βλέπουμε ότι διαρκώς έχουμε λιγότερους εργαζόμενους και όλο περισσότερους συνταξιούχους. Και το τελευταίο είναι ο κίνδυνος των αγορών αλλά αν λάβετε υπόψη ότι αυτοί οι τρεις κίνδυνοι  δεν εμφανίζουν πολύ υψηλή θετική συσχέτιση  μεταξύ τους ο συνολικός κίνδυνος για όλο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι χαμηλότερος. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε κάτι παραπέρα από αυτό που ήδη έχουμε κάνει».

Ερωτηθείς αν εξετάζεται να θεωρείται εργατικό ατύχημα ο θάνατος από κοροναϊό, απάντησε: «Αυτό το αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες στον κόσμο απλά είναι το ζήτημα ότι πρέπει να αποδείξεις την αιτιώδη σχέση ανάμεσα στον κορονοϊό  οποίος επέφερε το θάνατο και ότι αυτός προκλήθηκε στο εργασιακό του περιβάλλον κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο. Πάντως για αυτό βρισκόμαστε σε επαφή και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες να δούμε τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε. Η εργατική νομοθεσία  σοφά επιμένει στο ζήτημα της αιτιώδους σχέσης».