Τομές ανανέωσης αλλά και η τακτική «καρότου και µαστίγιου» προς τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ περιλαµβάνονται στο νοµοσχέδιο για τον εκσυγχρονισµό του φορέα, που βρίσκεται σε διαβούλευση και εντάσσεται στη συνολική στρατηγική του Κωστή Χατζηδάκη για την οριστική επίλυση των παθογενειών, που κληρονόµησε ο οργανισµός ήδη από τον καιρό της σύστασής του.

Η φιλοσοφία του νοµοσχεδίου συνοψίζεται, από τη µια, στην εµπλοκή στελεχών από τον ιδιωτικό αλλά και τον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα σε θέσεις διευθυντών και, από την άλλη, στην παροχή κινήτρων στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ για να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, καθώς και σε κυρώσεις σε όσους συστηµατικά αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εξυπηρετήσουν σωστά τους πολίτες. Περιλαµβάνει, επίσης, ένα νέο, ευέλικτο σύστηµα προµηθειών, που θα καταργήσει τις πολύµηνες καθυστερήσεις ακόµα και για την προµήθεια… χλωρίνης και χαρτιού υγείας, καθώς και τη δηµιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, που σήµερα ρηµάζει.

Ειδικά για την ανάληψη διευθυντικών θέσεων από στελέχη του ιδιωτικού τοµέα, η φιλοσοφία δεν διαφέρει από εκείνη που υιοθετήθηκε από τον Κ. Χατζηδάκη για τη σωτηρία της ΔΕΗ πριν από περίπου δυόµισι χρόνια. Τότε, έµπειρα στελέχη από την αγορά µπήκαν στον οργανισµό, φέροντας νέες πρακτικές διοίκησης και τεχνογνωσία που ήταν αδύνατον η ΔΕΗ να αποκτήσει µε το στελεχικό δυναµικό που διέθετε.

Ειδικά στην περίπτωση του ΕΦΚΑ, στο νοµοσχέδιο προβλέπεται 3ετής θητεία, µε δυνατότητα µόνο µίας ανανέωσης. Προβλέπονται, επίσης, αυστηρά κριτήρια επιλογής, µε αυξηµένα ακαδηµαϊκά και επαγγελµατικά προσόντα, λογοδοσία και καθηµερινό έλεγχο της απόδοσής τους, ενώ η αµοιβή τους θα καθοριστεί σε δεύτερο χρόνο και θα ανταποκρίνεται στα δεδοµένα της αγοράς. Κύκλοι του ΕΦΚΑ αναφέρουν πως «είναι αδύνατον να προσελκύσει ο οργανισµός τους καλύτερους από τον ιδιωτικό αλλά και τον δηµόσιο τοµέα, αν δεν προβλέπονται και αµοιβές που να ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς, αλλά και στις αυξηµένες δυσκολίες που θα αντιµετωπίσουν». Το νοµοσχέδιο περιγράφει, εξάλλου, ένα νέο σύστηµα πειθαρχικής διερεύνησης των χιλιάδων καταγγελιών από πολίτες που δεν µπορούν να εξυπηρετηθούν σωστά από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ. Προβλέπεται η σύσταση αυτοτελούς Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών µε επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό (αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου).

Η µονάδα θα είναι επιφορτισµένη µε την άµεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτηµάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων, όπως αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στην απονοµή συντάξεων, και θα έχει εξουσίες αντίστοιχες µε αυτές της Εθνικής Αρχής ∆ιαφάνειας. Υπολογίζεται πως πάνω από 1.400 σοβαρές καταγγελίες πολιτών παραµένουν στα συρτάρια των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για πειθαρχική διερεύνηση, ενώ ο µέσος χρόνος αναµονής για την ολοκλήρωση ενός ελέγχου ξεπερνά τα δύο χρόνια!

Μεγάλες αντιδράσεις, ωστόσο, αναµένεται να προκληθούν από την πρόβλεψη του νοµοσχεδίου για έξοδο των συνδικαλιστών από τα Πειθαρχικά Συµβούλια. Το νέο Πειθαρχικό Συµβούλιο θα συγκροτείται από τρία µέλη (πρόεδρος δικαστικός, πάρεδρος Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους και µόνιµος υπάλληλος εκτός υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), χωρίς συµµετοχή των αιρετών εκπροσώπων εργαζοµένων του ΕΦΚΑ.

 Έμφαση στην κινητροδότηση των υπαλλήλων

Το νοµοσχέδιο δίνει έµφαση και στην κινητροδότηση των υπαλλήλων, προκειµένου να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, αλλά και στην επιβράβευση µε µπόνους, που µπορεί να ξεπερνά τα 7.800 ευρώ τον χρόνο, σε όσους πιάνουν συγκεκριµένους στόχους στις απονοµές συντάξεων, στην εξυπηρέτηση των πολιτών κ.λπ. Είναι ενδεικτικό πως η απόδοση των υπαλλήλων που εκδίδουν συντάξεις έχει αυξηθεί τους τελευταίους µήνες και αυτό οφείλεται και στην πρόβλεψη για αυξηµένα µπόνους, αλλά και στην αποπληρωµή από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ των µπόνους που δικαιούνταν για το 2020. Το σύστηµα των µπόνους αναµένεται να επεκταθεί και σε άλλες κρίσιµες υπηρεσίες του οργανισµού, όπως η Διεύθυνση Εισφορών, η Διεύθυνση Πληροφορικής και η Διεύθυνση Παροχών.

Τέλος, οι υποτονικές κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών φορέων µε αφορµή την ανάκληση των αδειών των υπαλλήλων την περίοδο των εορτών (κινητοποιήσεις στις οποίες δεν συµµετείχε ούτε το 35% του συνόλου των εργαζοµένων) δείχνουν πως µεγάλη µερίδα υπαλλήλων εντός του ΕΦΚΑ είτε αποδέχεται τις µεταρρυθµίσεις που υλοποιούνται το τελευταίο διάστηµα, είτε κρατάει στάση αναµονής για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 15/1