Kορυφώνεται η καχυποψία ανάµεσα στα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι κάποιοι από το προεδρικό στρατόπεδο έφτασαν στο σηµείο να ερµηνεύουν την πρόταση που κατέθεσαν στελέχη της «Οµπρέλας» για σύγκληση του Συµβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ως «κλείσιµο του µατιού» προς την πλευρά της κυβέρνησης, προκειµένου να προχωρήσουν τα σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού µε κορµό τη Ν.∆.

Και µόνο στο άκουσµα αυτής της ερµηνείας, κάποιοι µπορεί να υποµειδιούν, τα στελέχη της «Οµπρέλας» ωστόσο δεν κρύβουν τον εκνευρισµό τους γι’ αυτή την εξέλιξη, καθώς, όπως λένε κάποιοι µέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορούν ιστορικά στελέχη του κόµµατος και τους δίνουν τον ρόλο του «δούρειου ίππου», προκειµένου τη συγκεκριµένη στιγµή να αποδυναµωθεί το κόµµα τους.

Φυσικά, όλα αυτά τα σενάρια και οι προεκτάσεις τους προέκυψαν χωρίς επισήµως να υπάρχει καµία συζήτηση από την πλευρά της κυβέρνησης για τέτοιου είδους εξελίξεις. Το θέµα αυτό προέκυψε στον ΣΥΡΙΖΑ όταν, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ο Νίκος Βούτσης επανέφερε στο Πολιτικό Συµβούλιο εκ µέρους όλων των στελεχών της «Οµπρέλας» -πρόκειται για την αριστερή και κοµµατική πτέρυγα του κόµµατος- την πρόταση ο Αλέξης Τσίπρας να επισκεφθεί την Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, προκειµένου να ζητήσει τη σύγκληση του Συµβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Η πρόταση αυτή είχε κατατεθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πριν από έναν χρόνο και γι’ αυτό, όπως λέγεται, υπήρξε η σκέψη τα στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης να την επαναφέρουν στο τραπέζι. Η πρόταση απορρίφθηκε ως ανεπίκαιρη, καθώς τα πράγµατα έχουν αλλάξει και οι συνθήκες πλέον δεν είναι ίδιες.

Η ερμηνεία από τους προεδρικούς

Από εκείνη τη στιγµή, ωστόσο, ξεκίνησε µια διαδικασία ερµηνείας της κίνησης αυτής από κάποια στελέχη του προεδρικού στρατοπέδου, τα οποία κατά καιρούς βρίσκονται στην πρώτη γραµµή της αντιπαράθεσης ανάµεσα στις δύο κυρίαρχες απόψεις που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιοι κατηγόρησαν ποιους ότι ανοίγουν τον δρόμο για κυβέρνηση ειδικού σκοπού
Οπως λένε στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης, οι συνεργάτες αυτοί του Αλέξη Τσίπρα έφτασαν στο σηµείο να ερµηνεύουν την κίνηση της «Οµπρέλας» ως νεύµα προς το κυβερνών κόµµα, προκειµένου να δείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοικτός στα σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Όπως υποστηρίζουν στελέχη της «Οµπρέλας», κάποιοι από το αντίπαλο στρατόπεδο συνέδεσαν την πρόταση Βούτση µε τα όσα είχε πει από το βήµα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, όταν, ερµηνεύοντας το αίτηµα του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές, είχε υποστηρίξει ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού δεν σηµαίνει και εκλογές.

Σε άρθρο του, µάλιστα, στην εφηµερίδα «Καθηµερινή», ο υπουργός είχε αναφέρει ότι «υπό τις παρούσες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, παραίτηση του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης δεν σηµαίνει εκλογές. Εκλογές, άλλωστε, δεν είχαµε ούτε το 2011, όταν η παραίτηση του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, οδήγησε στον σχηµατισµό της (πολιτικής) κυβέρνησης Παπαδήµου».

Οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης επιµένουν ότι το κλίµα συναίνεσης µε την κυβέρνηση, µε δεδοµένη την πανδηµία, το οποίο υπήρχε όλο το προηγούµενο διάστηµα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε αµετάκλητα κυρίως για δύο λόγους. Αφενός, για να µην ακυρωθεί το αίτηµα του Αλέξη Τσίπρα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες -αφού, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της Κουµουνδούρου, η κυβέρνηση δεν µπορεί- και, αφετέρου, γιατί το Μέγαρο Μαξίµου δεν έκανε αποδεκτή καµία από τις προτάσεις που κατέθεσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το θέµα της πανδηµίας, δείχνοντας µε αυτόν τον τρόπο ότι δεν υπάρχει κανένα σηµείο συνεννόησης.

Στον αντίλογο, πάντως, στελέχη του κόµµατος υποστηρίζουν ότι η άρνηση του πρωθυπουργού σε τυχόν πρόταση για Συµβούλιο Πολιτικών Αρχηγών θα αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καµία διάθεση συναίνεσης ούτε στα ζητήµατα που αφορούν την ανάσχεση της πανδηµίας. Οποιοι και να είναι, πάντως, οι λόγοι της απόρριψης της σχετικής πρότασης, τα σενάρια που ακολούθησαν δείχνουν ότι η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει σε ακραία σηµεία, καθώς ο ένας υποψιάζεται τον άλλον.