«Με τα μαχητικά Rafale η χώρα ενισχύει το γεωστρατηγικό της αποτύπωμα σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Όπως είπε, «σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα, καθώς υλοποιείται μια στρατηγική που έγινε οργανωμένα».

Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι κάθε επιτυχία της χώρας την δυσαρεστεί. Τόνισε, δε, ότι «η τοξική αντιπολίτευση επενδύει στον διχασμό».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε παράταση των περιοριστικών μέτρων για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Όπως είπε, παρά την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, το σύστημα υγείας και οι ΜΕΘ συνεχίζουν να δέχονται πίεση.

Για τον αριθμό των νεκρών από την πανδημία είπε πως η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι. Σημείωσε μάλιστα ότι η Δέλτα δημιουργεί διασωληνώσεις και η Όμικρον, απέναντι στους ανεμβολίαστους, εγκυμονεί κινδύνους για πιθανή σοβαρή νόσηση.

Μέτρα στήριξης

Ο κ. Οικονόμου αναγνώρισε πως η ακρίβεια επηρεάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είπε πως η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα στήριξης και επανέλαβε πως κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος. Επιπλέον, σημείωσε ότι όσο δυναμικό είναι το φαινόμενο, τόσο δυναμική θα είναι και η στήριξη της κυβέρνησης.

Αναφορικά με τον βιασμό που κατήγγειλε 24χρονη στη Θεσσαλονίκη, ξεκαθάρισε ότι «η δικαιοσύνη και η ελληνική αστυνομία θα κάνουν τη δουλειά τους». Είπε, μάλιστα, πως η κυβέρνηση φρόντισε με την αλλαγή του ποινικού κώδικα να δώσει εργαλεία για αυστηροποίηση των ποινών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυβέρνηση πιστεύει απόλυτα στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την διάκριση των εξουσιών. «Απέναντι στο νόμο όλοι είναι ίσοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Βρίσκονται απέναντι»

Επίσης, ο κ. Οικονόμου είπε πως η αξιωματική αντιπολίτευση «βρίσκεται απέναντι στην αντίληψη αυτή». Σημείωσε, δε, πως «το θέμα δεν είναι ο Πολάκης αλλά ο πρόεδρος του κόμματός του, που δίνει κάλυψη για μικροπολιτικούς λόγους επενδύοντας σε μια κουλτούρα διχασμού».

Ερωτηθείς για πρόωρες εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απάντησε πως «δεν αλλάζει ο πολιτικός χρόνος για την κυβέρνηση, ο οποίος είναι δεδομένος». Για τον Estmed τόνισε ότι είναι ένας αγωγός, από τις λύσεις που εξέταζε η χώρα μας. Τόνισε μάλιστα πως «η κυβέρνηση έχει εξετάσει εναλλακτικές, ώστε η Ελλάδα να είναι ενεργειακός κόμβος».


Αναλυτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου,  είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για τα Rafale: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική μέρα, είναι η υλοποίηση μιας στρατηγικής, μιας δουλειάς που έχει γίνει πολύ οργανωμένα από τα στελέχη  των Ενόπλων Δυνάμεων, από αξιωματούχους της ελληνικής πολιτείας  και η σημασία της  τόσο στο ουσιαστικό όσο και στο συμβολικό κομμάτι είναι πάρα πολύ σημαντική. Από εκεί και πέρα η χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που κάνουμε και με τις συμφωνίες  οι οποίες  αναβαθμίζουν και  εξοπλιστικά τη χώρα μας ενισχύει το γεωστρατηγικό και το γεωπολιτικό της αποτύπωμα σε όλα τα επίπεδα.  Οι θέσεις της χώρας μας είναι γνωστές παντού, είναι θέσεις που κερδίζουν υποστήριξη ακριβώς γιατι εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ειρηνική που υπερασπίζεται τα σύνορα της με βάση αυτά που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο, αυτό το καταλαβαίνει όλη η υφήλιος, σημαντικοί παίκτες στην περιοχή μας, όλες οι μεγάλες δυνάμεις, τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ. Με βάση το διεθνές δίκαιο η χώρα μας διευρύνει τις συμμαχίες της,  υπέγραψε συμφωνίες για οριοθέτηση θαλασσιών ζωνών με την Ιταλία και με την Αίγυπτο , κερδίζει σε συμμαχίες . Η συμφωνία με τη Γαλλία, με τις ΗΠΑ και βεβαίως οι επενδύσεις που κάνει  η χώρα μας στα εξοπλιστικά, η αναβάθμιση των εξοπλιστικών συστημάτων ενισχύουν και τη δυνατότητά μας αποτροπής στο πεδίο. Αυτά είναι φυσιολογικό να προκαλούν νευρικότητα στην απέναντι πλευρά η οποία εντείνει την προκλητικότητά της, αυτό είναι κάτι που η χώρα μας το παρακολουθεί με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα, με όλα τα αντανακλαστικά μας σε εγρήγορση. Δεν αλλάζει κάτι ως προς τους δικούς μας προσανατολισμούς, η Ελλάδα είναι παράγων σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή  και  βεβαίως η κυβέρνηση κάνει ότι πρέπει για να ενισχύσει το αποτύπωμα μας σε όλα τα επίπεδα».

Για αν υπάρχει πολιτική σύμπνοια: «Το πρώτο και το βασικό είναι ότι είναι η ελληνική κοινωνία προς αυτή την κατεύθυνση. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η χώρα μας στην περιοχή που ζει με αυτό τον αναθεωρητικό και ανήσυχο γείτονα απέναντί μας οφείλει πάντα να κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να ενισχύει την ασφάλειά της και για να ενισχύει  την εμβέλεια των   απόψεών της σε ότι αφορά τη διπλωματία σε όλα τα επίπεδα. Η ελληνική κοινωνία το αποδέχεται και το επιδοκιμάζει σε πολύ μεγάλη πλειοψηφία από εκεί και πέρα η αξιωματική αντιπολίτευση σε όλα τα επίπεδα  όχι μόνο σε αυτό, δυστυχώς δεν εξαιρεί ούτε αυτό από την στρατηγική της, δείχνει ότι κάθε επιτυχία της χώρας  τη δυσαρεστεί. Από το μένος το αντιπολιτευτικό απέναντι  στην κυβέρνηση αρνείται να δει ότι πράγματα που συνιστούν επιτυχία της χώρας σε μια σειρά  από επίπεδα και τομείς αντί να τα αποδέχεται και να τα ενισχύει τοποθετείται απέναντι. Θυμίζω δεν ψήφισε τη συμφωνία με τη Γαλλία, δεν ψήφισε ούτε καν μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα στο παρελθόν, πάντοτε παραμένει από επιφυλακτική ως απολύτως αρνητική σε μια σειρά από ζητήματα που αντικειμενικά ενισχύουν το αποτύπωμα της χώρας . Όμως  αυτό δεν είναι το μοναδικό στοιχείο, είναι δομικό στοιχείο της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, αναδύονται οι πολύ  διαφορετικοί κόσμοι, από τη μια έχεις μια κυβέρνηση που μέσα σε ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον αλλαζει τη χώρα. Δείτε αυτό που γίνεται με τα Rafale,  σήμερα για παράδειγμα ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της TUI, σχεδιάζουν πολύ μεγάλες επενδύσεις στη Ρόδο για τον ελληνικό τουρισμό. Στη Βουλή συζητείται ο αναπτυξιακός νόμος με καινούργιες θεματικές, με καινούργιες δυνατότητες στήριξης επιχειρήσεων και επενδύσεων, όλο το προηγούμενο διάστημα η χώρα μας έχει γίνει ελκυστική σε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού που έρχονται και επενδύουν, νέα παιδιά γυρνούν πίσω, νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται. Ο ΟΑΕΔ θα δημιουργήσει  περίπου 85 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας το επόμενο διάστημα σε μια περίοδο δυσμενής οικονομικής κρίσης και από την άλλη έχεις μια αξιωματική αντιπολίτευση τοξική που επενδύει στο διχασμό, που επενδύει στη διακίνηση μύθων  είναι δύο  διαφορετικοί κόσμοι, είναι δύο διαφορετικές οπτικές που  δυστυχώς έχουν το αποτύπωμά τους και στα θέματα που αφορούν την εξωτερική μας πολιτική  και την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων».

Για την παράταση των περιοριστικών μέτρων: «Έχουμε μια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, αυτό είναι γεγονός από την άλλη εξακολουθούμε να έχουμε πίεση στο ΕΣΥ, πίεση και στις ΜΕΘ  χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμα να σταθμίσουμε τα δεδομένα , να έχουμε και μια ακόμη εβδομάδα από τη λειτουργία των σχολείων  για να δούμε πως δούλεψε όλο αυτό και τι αντανάκλαση έχει σε ότι αφορά την κοινότητα. Δείχνουν τα πράγματα να εξελίσσονται με έναν τρόπο  που περίπου είχε προβλεφθεί και από τους ειδικούς και από την επιτροπή και από εμάς. Από ότι φαίνεται  θα πάμε σε μια συνέχιση των μέτρων για μια εβδομάδα ακόμα και από εκεί και πέρα σταθμίζοντας τα δεδομένα ανά βδομάδα θα δούμε  πως θα προχωρήσουμε σε σχέση με τα μέτρα που έχουν μπει από το τέλος του χρόνου».

Για  τους νεκρούς από την πανδημία: «Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων, πρώτα από όλα η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους δυστυχώς είναι συμπολίτες μας οι οποίοι ήταν και  παρέμειναν ανεμβολίαστοι. Τόσο η Δελτα δημιουργεί διασωληνώσεις και δυστυχώς χάνουν  ανθρωποι τη ζωή τους επειδή ήταν ανεμβολίαστοι, και η Όμικρον απέναντι στους ανεμβολίαστους και κυρίως σε αυτούς που είναι από μια ηλικία και πάνω εγκυμονεί κινδύνους για μια νόσηση βαριά.  Αυτή είναι η βασική αιτία των θανάτων το γεγονός δηλαδή ότι είχαμε πάρα πολλούς  ανεμβολίαστους την περίοδο της έξαρσης της Δέλτα, το γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας έμειναν ευάλωτοι απέναντι στη βαριά νόσηση και στη διασωλήνωση, ο χρόνος με τον οποίο επισκέπτονταν το νοσοκομείο και μια σειρά από  αλλά χαρακτηριστικά,  όλα αυτά οδηγούν δυστυχώς στο να έχουμε ανθρώπινες απώλειες  παρά το γεγονός ότι στο ΕΣΥ  έγινε και εξακολουθεί να γίνεται καθημερινά τεράστια προσπάθεια  για να σωθούν όσες περισσότερες ζωές μπορούν». 

Ερωτηθείς για ποιο λόγο προέβησαν  στη δημοσιοποίηση των επιχειρήσεων που επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας, τόνισε: «Η σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης για το ποιος σέβεται τους νόμους και ποιος σέβεται και την ανάγκη σε αυτή τη συγκυρία όπου όλοι μας  οφείλουμε να συμβάλλουμε για την προστασία της δημόσιας υγείας έτσι ώστε ο πολίτης να έχει πλήρη εικόνα ποιοι εφαρμόζουνε το νόμο, ποιοι  λειτουργούν σωστά, ποιοι παίρνουν όλα τα μέτρα προστασίας απέναντι στον κορονοϊό και ποιοι όχι. Γιατί αυτό στην μνήμη, στη συνείδηση και στην κρίση του κόσμου δεν θα έχει μόνο σημασία τώρα που επιβάλλονται οι αντίστοιχες  κυρώσεις, ο καθένας οφείλει να γνωρίζει στο διηνεκές πόσο συνεπής είναι κάθε επιχειρηματίας και κάθε επιχείρηση στο σωστό τρόπο λειτουργίας έτσι όπως αυτός προσδιορίζεται από τις ευρύτερες ανάγκες κάθε φορά».  

Για με το κύμα ακρίβειας και πόσο θα επηρεάσει την πολιτική της  κυβέρνησης: «Επηρεάζει καταρχήν τη ζωή των ανθρώπων, επηρεάζει τη ζωή των νοικοκυριών, επηρεάζει τη ζωή των επιχειρήσεων. Όταν κανείς βλέπει να διπλασιάζονται ή να τριπλασιάζονται  οι λογαριασμοί  από την ανατίμηση του ρεύματος αυτό είναι μια πάρα πολύ σοβαρή δυσκολία που συναντά μπροστά του, δυσκολία που δεν μας επιτρέπει να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρι, και δεν κάτσαμε με σταυρωμένα τα χέρια για αυτό και πήραμε αυτές τις πρωτοβουλίες και αυτά τα μέτρα στήριξης. Η πραγματικότητα είναι και δεν είχαμε  τη δυνατότητα και δεν το είπαμε ποτέ ότι θα μηδενίσουμε τις επιπτώσεις των αυξήσεων. Είπαμε όμως ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο και μόνο σε αυτή την ιστορία και με τα μέτρα  που έχουμε κάνει μέχρι τώρα σε ότι αφορά τα νοικοκυριά για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες,  που  η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών είναι σε αυτές τις καταναλώσεις, ένα ποσοστό 70 με 90% της αύξησης καλύπτεται από την κρατική ενίσχυση. Δεν καλύπτεται το σύνολο της αύξησης όμως αν δεν υπήρχε αυτή η κρατική ενίσχυση θα ήταν περίπου διπλάσιοι οι λογαριασμοί που θα πλήρωνε σε σχέση με αυτό που πληρώνει τώρα. Αντίστοιχη υποστήριξη ξεκίνησε από τον Ιανουάριο για όλες τις επιχειρήσεις σε ότι αφορά το ηλεκτρικό  ρεύμα. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές, με ένα φαινόμενο που είναι εξαιρετικά έντονο και όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο δυναμική θα είναι και η στήριξη της κυβέρνησης εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που έχουμε στα χέρια μας  λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη ότι είμαστε σε μια φάση που η προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας συνεχίζεται, που δεν θα πρέπει να τεθεί  σε κίνδυνο η προσπάθεια αυτή ή η αναπτυξιακή της τροχιά και η αναπτυξιακή της διάσταση  γιατί αυτή είναι που δίνει τη  δυνατότητα και για να υπάρχουν χρήματα και να δίνεται η στήριξη και για να δημιουργούνται θέσεις εργασίας  και για να μπορούν να υλοποιούνται όλα τα υπόλοιπα που το κράτος παρέχει στους πολίτες του. Οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, οι μειωμένες φορολογικές εισφορές, η δυνατότητα να δώσουν οι επιχειρήσεις αυξημένο κατώτατο μισθό από τον Μάιο  και μετά όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός. Όλα αυτά είναι ένας συνδυασμός πολιτικής που πρέπει ταυτόχρονα σε ένα περιβάλλον δυσμενές να κάνει και τα δύο, να στηρίξει τον κόσμο αναχαιτίζοντας όσο μπορεί κανείς το αποτύπωμα των αυξήσεων και ταυτόχρονα μη διαταράσσοντας τη διάσταση της οικονομικής πολιτικής που θα επιτρέπει να γίνουν και όλα τα υπόλοιπα.  Δεν είναι εύκολο, δυσκολεύει η κατάσταση εξαιτίας του δυσμενούς περιβάλλοντος εδώ είμαστε όμως με αποφασιστικότητα, εφαρμόζοντας την πολιτική μας να σταθούμε δίπλα στην κοινωνία και ότι καλύτερο μπορεί να γίνει για να στηριχτούν τα εισοδήματα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να είστε σίγουρος ότι θα γίνει».   

Ερωτηθείς γιατί δεν λένε και αυτοί να πάει ο κατώτατος μισθός στα 800 ή 850€ όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Δεν είναι θέμα κολοκυθιάς ο κατώτατος μισθός, 800 ο ένας, 820 ο άλλος, 750 ο τρίτος να το κλείσω στα 790 να τελειώνει. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και δεν ταιριάζουν σε μια σοβαρότητα την οποία απαιτεί ο κόσμος για να αντιμετωπίσουμε μια συγκυρία που είναι δύσκολη και που πρώτα και πάνω από όλα ταλαιπωρεί τα  εισοδήματα, τα νοικοκυριά και τους πολίτες. Το πρώτο που χρειάζεται είναι σοβαρότητα και ειλικρίνεια. Δεν θέλω να πω περισσότερα σε ότι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ διότι η σχέση του κ. Τσίπρα σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό είναι γνωστή. Η συνέπεια του, αυτών που έλεγε, αυτών που έταζε, το τι έκανε, το ξέρει ο κόσμος για αυτό και άλλωστε όπως δεν τον πίστευε έτσι και τώρα δεν τον πιστεύει κανείς αλλά το πρόβλημα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, εμείς είμαστε πέρα και πάνω από αυτό. Εμάς αντίπαλός μας είναι τα  προβλήματα και έχουμε απέναντί μας την απαίτηση της κοινωνίας  να σταθούμε στο πλευρό της . Με ειλικρίνεια θα σταθούμε στο πλευρό της δεν είναι θέμα πλειστηριασμού και πλειοδοσίας τα μέτρα στήριξης για την κοινωνία, είναι θέμα ουσίας και κυρίως εφικτότητας, να ειναι κάτι που μπορείς να κάνεις και να έχει νόημα , να το καταλάβει ο άλλος και να τον βοηθήσει και να τον ενισχύει ουσιαστικά. Για αυτό  άλλωστε μέσα από τη πολιτική που έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα έχουμε καταφέρει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών να έχει ενισχυθεί, άλλο που οι αυξήσεις  έρχονται τώρα και ένα μεγάλο κομμάτι το απορροφούν ή το υπερκαλύπτουν. Αυτή είναι μια πραγματικότητα , είναι μια πραγματικότητα της περιόδου των τελευταίων 2 -3 μηνών μη ξεχνάμε όμως ότι όλο το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόσαμε μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης, μειώσαμε σειρά από φόρους, όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση  του εισοδήματος των νοικοκυριών. Είμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία που όντως οι αυξήσεις μηδενίζουν αυτή την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος που έχει ο καθένας για αυτό και ερχόμαστε σε στοχευμένες παρεμβάσεις με στοχευμένες ενισχύσεις όσο μπορούμε να αναχαιτίσουμε αυτή την κατάσταση.  Δεν έχει καμία σχέση αυτή η πολιτική , αυτή η ειλικρίνεια, αυτή η συνέπεια με τα όσα κατά καιρούς, λόγια του αέρα ακούγονται από διάφορες πλευρές κυρίως από εκείνους που και στο παρελθόν δεν χαρακτηρίζονται από  πολύ μεγάλη αξιοπιστία οι εξαγγελίες τους στα κομμάτια αυτά».

Για την υπόθεση ομαδικού βιασμού στη Θεσσαλονίκη: «Η άποψη μας είναι πάρα πολύ καθαρή, η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της και η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της και έχει κάνει τη δουλειά της. Και όλα όσα πρέπει να έρθουν στο φως και να αποδοθεί δίκαιο   πρέπει να γίνουν χωρίς αστερίσκους, υποσημειώσεις και δεύτερες κουβέντες.  Είμαστε πάρα πολύ καθαροί και πάρα πολύ σαφείς το μόνο που αξίζει τον κόπο να θυμίσει κανείς πολιτικά είναι ότι αυτή η κυβέρνηση στην τελευταία αλλαγή του ποινικού κώδικα εκείνο που έκανε ήταν να αυστηροποιήσει ακόμα περισσότερο  τις ποινές για τέτοιου είδους αδικήματα. Είμαστε κράτος δικαίου, έχουμε θεσμούς, έχουμε αρχές, η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της, η κυβέρνηση φρόντισε με την αλλαγή του ποινικού κώδικα να δώσει εργαλεία για όσο το δυνατόν πιο παραδειγματική τιμωρία όσων αποδειχθούν μέσα από την Δικαιοσύνη ότι είναι ένοχοι διάπραξης τέτοιων εγκληματικών συμπεριφορών και αυτό πρέπει να γίνει. Κράτος δικαίου, Δικαιοσύνη, Αστυνομία να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έχουνε κάνει μέχρι τώρα και να αποδοθεί η δικαιοσύνη  με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται στα κράτη δικαίου και στη συντεταγμένη πολιτεία.  Και αυτό είναι ανεξάρτητο της ιδιότητας που εχει οποιοσδήποτε κατά καιρούς εμπλέκεται σε τέτοιου είδους υποθέσεις.  Αυτό θα πει κράτος δικαίου, απέναντι στο νόμο είμαστε όλοι ίσοι είτε είναι πλούσιου, είτε είναι φτωχοί , είτε είναι άνεργοι, είτε  γιατροί, είτε είναι δικηγόροι, είτε είναι πολιτικοί».

Για το θέμα των δηλώσεων Πολάκη για τη Δικαιοσύνη: «Η κυβέρνησή μας πιστεύει απόλυτα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και στη διάκριση των εξουσιών, αυτό είναι θεμελιώδες στοιχείο λειτουργίας μια φιλελεύθερης ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Το πρόβλημα που αναδείχθηκε όλο το τελευταίο διάστημα με αφορμή τα περιστατικά που αναφέρεστε είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση  βρίσκεται απέναντι στην αντίληψη αυτή, βρίσκεται απέναντι στα αυτονόητα. Και στο παρελθόν με καθεστωτικό τρόπο προσπαθούμε να εργαλειοποιήσει τους θεσμούς και να πετύχει πράγματα και η επίθεσή της τώρα είναι μια επίθεση που δεν αφορά την κυβέρνηση, είναι επίθεση που αφορά τη ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Εμείς δεν θα παρασυρθούμε σε μια τέτοιου είδους  συζήτηση και αντιπαράθεση γιατί αυτά είναι το αλφαβητάρι λειτουργίας μιας δημοκρατίας. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, ο Άρειος Πάγος είναι κορυφαία δικαστική αρχή τελεία και παύλα, δεν έχουμε να πούμε τίποτα παραπάνω. Αν τώρα κάποιος πιστεύει ότι ο Άρειος Πάγος δεν είναι ανεξάρτητος και κατευθύνεται, αν πιστεύει ότι ανώτατοι δικαστές λειτουργούν βάσει πολιτικών εντολών, αν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει έλληνας που να είναι υπεράνω του νόμου και δεν είμαστε ίσοι απέναντι του νόμου, αν πιστεύει κάποιος απέναντι σε αυτά τα θέματα  ότι έχει διαφορετική αντίληψη να βγει επώνυμα με την υπογραφή του και να το πει.    Το πρόβλημα δεν είναι ο κ.Πολάκης ή δεν ειναι μόνο ο κ. Πολάκης. Το πρόβλημα είναι ότι ένας θεσμικός παράγοντας της χώρας, ο πρόεδρος και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δίνει πλήρη κάλυψη, ταυτίζεται και στηρίζει στην ουσία  αυτή την αντίληψη που είναι μια αντίληψη απέναντι στην δημοκρατία, για μικροπολιτικούς λόγους επενδύοντας σε μια κουλτούρα διχασμού επειδή αυτό ακριβώς  είναι το δομικό στοιχείο της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.  Τι κάνει τους τελευταίους μήνες επειδή είναι εγκλωβισμένος σε μια λογική του παρελθόντος, με ερμηνευτικά εργαλεία που ανήκουν στο χθες  κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να βγουν από την πολιτική τους αφάνεια; Καταστροφολογεί ασύστολα, διακινεί μια σειρά από μύθους για μια σειρά από ζητήματα και τρίτον υπονομεύει και βάλλει κατά των θεσμών. Είναι χαοτική η διαφορά μας, δεν είναι μόνο πολιτική, είναι αξιακή, είναι πολιτισμική απέναντι σε αυτό. Από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτά, από την άλλη ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση  με ότι κάνει για τη χώρα, με τα Rafale που προσγειώνονται σήμερα, με τον αναπτυξιακό που συζητιέται στη Βουλή, με το ψηφιακό κράτος που κάνει τη ζωή μας ευκολότερη, με την πολιτική στήριξης για τη νέα γενιά, με τις θέσεις εργασίας, με τα 43 δις που δώσαμε τις επιχειρήσεις μέσα στην πανδημίας, αλλάζοντας τη χώρα με βήματα που θα προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και που θα δημιουργούν συνθήκες ευημερίας για όλους».

Για το αν οι συνθήκες που έρχονται σε σχέση την ακρίβεια αλλάζουν τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών: «Ο πολιτικός χρόνος για την κυβέρνηση δεν είναι θέμα τυχοδιωκτικής ή ευκαιριακής αξιολόγησης, αν ήταν έτσι υπήρχαν παράθυρα ευκαιρίας στο παρελθόν που θα μπορουσε κανείς να πάει σε εκλογές. Ο πολιτικός χρόνος για την κυβέρνηση είναι δεδομένος, ξεκινάει από το ’19 και τελειώνει το ΄23 και κάθε μέρα που περνά αξιοποιείται και για να αντιμετωπίζουμε παγκόσμιες κρίσεις, με τα μεγάλα εμπόδια που μας βάζουν μπροστά μας και τις μεγάλες δυσκολίες που φέρνουν στη ζωή των ανθρώπων, οφείλουμε να ανταποκριθούμε τις προκλήσεις  και να σταθούμε στο πλευρό και στις ανησυχίες της κοινωνίας χωρίς να πούμε ψέματα  , χωρίς να τάξουμε πράγματα που δεν γίνονται αλλά και χωρίς να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια όταν η κοινωνία δοκιμάζεται πρέπει να είμαστε δίπλα της και ταυτόχρονα υλοποιώντας το σχέδιό μας,  τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις για να αλλάξουμε τη χώρα. Αυτό κάνουμε».

Για τον  East Med: «Ο East Med  ήταν ένας αγωγός από τις λύσεις που η χώρα μας εξέταζε, στήριξε δούλεψε άνω σε αυτά προκειμένου  να γίνει ενεργειακός κόμβος. Η χώρα θα είναι ενεργειακός κόμβος υπάρχουν διάφορες παράμετροι για την υλοποίηση, τη βιωσιμότητα τέτοιου είδους project  τα οποία είναι και τεχνικά και οικονομικά. Σε κάθε περίπτωση αυτή που έχει κάνει η χώρα είναι να προχωρήσει, να έχει ωριμάσει μια σειρά από εναλλακτικές, η ηλεκτρική διασύνδεση  με την Αίγυπτο μέσα από την οποία στην ουσία διασυνδέεται η Αφρική με την Ευρώπη με την Ελλάδα  να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, άλλου είδους δραστηριότητες και συμφωνίες διεθνώς είναι προς αυτή την κατεύθυνση έτσι ώστε η βασική μας προτεραιότητα  που είναι να είμαστε ενεργειακός κόμβος με ότι αξία έχει αυτό και για τη χώρα μας αλλά και για τον ευρύτερο ρόλο μας σε ότι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης να είναι κάτι το οποίο δεν θα τεθεί σε κίνδυνο και θα πραγματοποιηθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε, εξετάζοντας, ωριμάζοντας και προωθώντας μιας σειρά από εναλλακτικές».