«Η ακρίβεια είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα σταματήσει», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Παναγιώτη Τζένο ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, σημειώνοντας ότι η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά μικρή.

Ειδικότερα, ο ίδιος τόνισε πως μπορεί να ληφθούν μόνο κατασταλτικά μέτρα για να μειώσουμε τις συνέπειες της ακρίβειας στον γενικό πληθυσμό.

Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ, είπε ότι είναι ένα καθαρά επενδυτικό εργαλείο που πρέπει να προάγει την ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων.

Ακόμη, σε σχέση με τις νεοφυείς επιχειρήσεις τόνισε πως έχουν αναπτυχθεί πολύ το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με την ακρίβεια: «Είναι ένα παγκόσμιο θέμα και εγώ θα το παραλλήλιζα σε ότι αφορά τις παραμέτρους με την πανδημία που ήταν επίσης ένα παγκόσμιο θέμα. Είναι ένα φαινόμενο στο οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα να το ανατρέψουμε, αφορά όλους όπως και η πανδημία όπως και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πότε αυτό θα σταματήσει. Η οικονομική θεωρία λεει ότι η ακρίβεια που προέρχεται από τον πληθωρισμό αφορά την προσφορά και τη ζήτηση. Αυτή τη στιγμή η ζήτηση είναι μεγάλη, η προσφορά είναι μικρή, η ικανότητα των επιχειρήσεων να παράγουν είναι μειωμένη λόγω της πανδημίας άρα αυτό δημιουργεί αυτό το φαινόμενο. Προφανώς υπάρχουν και άλλα γεωπολιτικά θέματα άρα προκαλείται αυτό το φαινόμενο και πρέπει σιγά –σιγά γιατί η οικονομία κάνει κύκλους, όταν ο κύκλος θα αρχίσει να ξανακατεβαίνει άρα θα φτάσουμε πάλι σε μείωση πληθωρισμού το οποίο θα είναι αποτέλεσμα της αυξημένης προσφοράς πλέον και σιγά –σιγά της μειωμένης ζήτησης. Δυστυχώς κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πότε αυτό θα σταματήσει γιατί ο πληθωρισμός αποτελείται από πολλές παραμέτρους με μεγαλύτερη την ενέργεια άρα η ακρίβεια ξεκινάε καταρχήν από την αύξηση της ενέργειας. Μέτρα μόνο κατασταλτικά μπορούμε να πάρουμε σε επίπεδο χώρας, ακόμα και σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να μειώσουμε τις συνέπειες της ακρίβειας στο γενικότερο πληθυσμό. Προφανώς αυτό δεν έχει να κάνει με την ανάπτυξη, η ανάπτυξη είναι δεδομένη σε κάθε χώρα, ελάχιστα την επηρεάζει, αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί παγκόσμια αυτό το φαινόμενο παίρνοντας μέτρα στοχευμένα προς ανακούφιση πληθυσμιακών ομάδων και κλάδων».

Αναφορικά με το νέο ΕΣΠΑ

«Αυτό που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα αφορά τον τελευταίο κύκλο ανακούφισης των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας μέσα από το ΕΣΠΑ. Το υπάρχον ΕΣΠΑ βρίσκεται στο τέλος του, έχει ήδη ξεκινήσει θεωρητικά το επόμενο και είναι ο τελευταίος κύκλος, τα κεφάλαια που μας έχουν μείνει και τα οποία στοχευμένα κλάδους τους οποίους δεν ενισχύσαμε προηγουμένως προσπαθούμε να τους ενισχύσουμε. Είναι η οργάνωση συνεδρίων, η οργάνωση εκδηλώσεων, οι υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων κλπ Άρα είναι μικροί κλάδοι, είναι ένα κόστος περίπου λίγο πάνω από 40 εκ. οι οποίοι θα επιδοτηθούν με τον ίδιο τρόπο που επιδοτήθηκε η εστίαση και ο τουρισμός, δηλαδή με ένα 8% του τζίρου που είχαν το 2019 εάν και εφόσον έχουν πτώση τζίρου σε σχέση με το ’19 πάνω από 50%. Είναι ο τελευταίος κύκλος και αυτό δεν προέρχεται μόνο από εμάς είναι οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς το προσωρινό πλαίσιο που μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε ΕΣΠΑ για κεφάλαιο κίνησης, γιατί περί αυτού πρόκειται, τελειώνει σε λίγους μήνες».

Ερωτηθείς σε ποιους τομείς θα απευθύνεται το νέο ΕΣΠΑ

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι το ΕΣΠΑ δεν είναι μόνο επιχειρήσεις, είναι και υποδομές , είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι που αφορά και την κοινωνία δηλαδή το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο αλλά αν εστιαστούμε στις επιχειρήσεις ξεκινάω λέγοντας ότι το ΕΣΠΑ είναι ένα καθαρά επενδυτικό εργαλείο το οποίο πρέπει να προάγει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και το οποίο πρέπει να ακολουθεί κατευθυντήριες τη στρατηγική της ΕΕ. Άρα κλείνει το παράθυρο των επιδοτήσεων κεφαλαίου κινήσεως που αφορούσε την πανδημία και μπαίνουμε καθαρά στο επενδυτικό κομμάτι βάσει δύο βασικών πυλώνων της ΕΕ που ο ψηφιακός και ο πράσινος μετασχηματισμός των επιχειρήσεων».

Αυτό σημαίνει και αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου

«Η αλλαγή που παραγωγικού μοντέλο είναι ο υπέρτατος στόχος αλλά πριν φτάσουμε εκεί υπάρχουν πάρα πολλές επενδύσεις μέσα σε μια επιχείρηση οι οποίες κάνοντας τες και με γνώμονα την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση τελικά η επιχείρηση αυξάνει την ανταγωνιστικότητά της».

Για το ποιες διαφορές υπάρχουν στην υφιστάμενη προγραμματική περίοδο

«Στη νέα προγραμματική περίοδο αυτό που προσπαθούμε και το έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό και με το υπάρχον ΕΣΠΑ είναι η απλοποίηση. Για παράδειγμα όλες οι τελευταίες δράσεις της ενίσχυσης των επιχειρήσεων έγιναν όλες ηλεκτρονικά, δεν υπήρχε φυσικός φάκελος ο οποίος παίρνει μήνες να αξιολογηθεί και να γίνει ένταξη και μετά η πληρωμή. Όπως επίσης έχουμε καταργήσει αρκετά δικαιολογητικά τα οποία ήταν εκ του περισσού άρα στόχος είναι η γρήγορη πληρωμή των επενδυτικών δαπανών που κάνει μια επιχείρηση προκειμένου να μην έχει η ίδια χρηματοδοτικό κενό. Ελπίζω και είναι στόχος μας στο νέο ΕΣΠΑ να δούμε πραγματικά χρόνους που αρκετές δεκαετίες δεν τους είχαμε ξαναδεί. Ο μέσος όρος μιας επενδυτικής επιδότησης από το ΕΣΠΑ ήταν πάνω από 12 μήνες, είχαμε ενστάσεις, πίνακες ενώ τώρα προσπαθούμε να πάμε από την άλλη μεριά».

Θα υπάρχουν αλλαγές ως προς το χρόνο που η κάθε πρόσκληση θα παραμένει ανοιχτή;

«Ειδικά για τις επιχειρήσεις έτσι όπως το σχεδιάζουμε είναι να μην υπάρχουν κατακερματισμένες προσκλήσεις αλλά να υπάρχουν μεγάλες προσκλήσεις που να αφορούν όλους τους κλάδους. Άρα να μην εστιάζουμε σε κλάδο να εστιάζουμε σε επιλέξιμες δαπάνες. Έτσι όπως το σχεδιάζουμε είναι ότι οι προσκλήσεις θα παραμένουν συνέχεια ανοιχτές με συνεχή αύξηση του προϋπολογισμού ώστε να υπάρχει μια συνεχής ροη αποτελεσμάτων, εντάξεων και πληρωμών. Εμείς θα δίνουμε αναλόγως την επένδυση ένα εύλογο χρονικό διάστημα στην επιχείρηση να κάνει την επένδυσή της, στην περίπτωση που δεν την κάνει θα απεντάσσεται αυτόματα έτσι ώστε ο επόμενος που θέλει να κάνει την επένδυση να την κάνει».

Για την προσπάθεια στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

«Οι νεοφυείς επιχειρήσεις ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ στην Ελλάδα, προφανώς με τη βοήθεια της κυβέρνησης και ειδικά μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε δημιουργήσει και τα οποία επενδύουν σε αυτές τις εταιρείας και βοηθάνε στην μεγέθυνσή τους. Είναι σημαντικό για παράδειγμα τα τελευταία δύο χρόνια οι εξαγορές που έχουν γίνει τέτοιων επιχειρήσεων από παγκόσμιους παίκτες εδώ στην Ελλάδα που όταν γίνεται μια εξαγορά επενδύονται ακόμα περισσότερα χρήματα, δημιουργούνται παραπάνω θέσεις εργασίας και αυτό έχει πάρα πολλά θετικά. Είναι επίσης και ένας μοχλός προσέλκυσης των μυαλών που φύγανε κατά την κρίση, και προφανώς έχει μεγάλη πολλαπλασιαστική αξία για την οικονομία. Έχουμε διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία επενδύουν σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις για παράδειγμα σε λίγο καιρό θα προκηρύξουμε μέσα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ένα πρόγραμμα 100 εκατομμυρίων το οποίο θα αφορά εταιρείες επενδύσεων που επενδύουν σε νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις. Άρα μεγαλώνει γεωμετρικά αυτό το οικοσύστημα στην Ελλάδα και αν συνεχίσουμε έτσι πραγματικά η εικόνα σε 3 με 4 χρόνια σε αυτή την επιχειρηματικότητα θα είναι εντελώς διαφορετική στην Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει έναν προορισμό και ειδικά για αυτό που λέμε ψηφιακούς νομάδες που είναι ένα κομμάτι αυτης της αγοράς, προορισμό τέτοιων επιχειρήσεων αλλά και υψηλού επιπέδου εργαζομένων».

Για το ποιες πρωτοβουλίες μπορεί να αναλάβει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα 

«Τα δυο βασικά της εργαλεία είναι οι εγγυήσεις έτσι ώστε να αυξάνεται η περίμετρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μπορούν να λαμβάνουν τραπεζική χρηματοδότηση, και το άλλο εργαλείο είναι η συν –δανειοδότηση, πάλι με τον ιδιωτικό τομέα, επιχειρήσεων. Θεωρώ ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις να μεγαλώσουν, να γίνουν των 5-10 ατόμων και σε αυτό το κομμάτι βοηθούν τα προϊόντα της Αναπτυξιακής Τράπεζας που επιτρέπουν σε αυτές τις επιχειρήσεις να παίρνουν πιο εύκολα δάνεια. Η μεγέθυνση των επιχειρήσεων βοηθάει στην ανθεκτικότητα της οικονομίας γιατί πανδημίες και κρίσεις τέτοιου είδους μικρής διάρκειας αλλά μεγάλης έντασης θα έχουμε πάρα πολλές και μια επιχείρηση των 8 ή 10 ατόμων μπορεί λίγο να συρρικνωθεί και μετά να μεγαλώσει αλλά μια επιχείρηση των 2-3 ατόμων υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κλείσει Και το 2022 θα είναι ένα έτος ορόσημο για την ελληνική οικονομία ειδικά σε ότι αφορά την ανάπτυξη και προσωπικά έχω κρυφές ελπίδες ότι στο τέλος του ’22 οι προβλέψεις που κάνουμε για την ανάπτυξη θα ανατραπούν προς το καλύτερο, ότι ακριβώς συνέβη και το 2021».

Ακούστε τη συνέντευξή του