Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται η αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Secret», με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος.

«Η κλιματική κρίση έχει αυξήσει τις πιθανότητες να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα πιο συχνά από το παρελθόν και φαινόμενα πιο έντονα από το παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε πως στο Πήλιο υπήρχε έντονη χιονόπτωση και κατεβαίνει προς την Βόρεια Εύβοια, την Αττική, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

«Αυτήν τη στιγμή στην Βόρεια Εύβοια και στην Εύβοια γενικότερα παρόλο που εχουμε μεγάλης έντασης χιονόπτωση η εικόνα που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα καθώς ο μηχανισμός της Περιφέρειας, των δήμων και της πολιτικής προστασίας όπου χρειάζεται είναι σε ετοιμότητα. Το ίδιο γίνεται και στο ανατολικό Πήλιο, η εικόνα που έχουμε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας είναι ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλίας, έντονη είναι η χιονόπτωση εκεί και εκεί υπάρχουν επίσης καθαρισμοί, όπως και στις Σποράδες. Δεν υπάρχουν προβλήματα μέχρι τώρα», δήλωσε.

Ανέφερε πως σε εγρήγορση στο πεδίο βρίσκεται και ο ΔΕΔΔΗΕ ώστε να αποφευχθούν διακοπές ρεύματος.

Σημείωσε πως τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει εξελιχθεί η φιλοσοφία με την οποία προσεγγίζουμε τα φαινόμενα αυτά ενώ είπε πως λαμβάνεται πάντα
υπόψιν το ακραίο σενάριο.

«Πηγαίνουμε με το χειρότερο σενάριο στο μυαλό μας οπότε να ειμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο και μακάρι να μην χρειαστεί να το εφαρμόσουμε. Υπό αυτή τη λογική και έχοντας και την εμπειρία όλων των προηγούμενων διαχειρίσεων τέτοιων καταστάσεων είμαστε προετοιμασμένοι κάθε φορά όλο και καλύτερα όλο και περισσότερο», εξήγησε.

Ακόμα, υπογράμμισε πως θα διατεθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για μέτρα πρόληψης ενώ είπε πως υπάρχουν προγράμματα που είναι σε εξέλιξη.

«Υπάρχουν αρκετοί πόροι οι οποίοι διαχειρίζονται και προβλέπονται να αξιοποιηθούν την επόμενη περίοδο και στο πλαίσιο του προγράμματος που εχει το υπουργείο πολιτικής προστασίας που έχει σχεδιάσει τα τελευταία χρόνια και αρχίζει να υλοποιεί όπου εκεί μέσα υπάρχουν πόροι κοινοτικοί, υπάρχουν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και φυσικά υπάρχει και έκτακτη χρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων», είπε.

Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των αρχών.