xatzidakis
Πολιτική

Χατζηδάκης στα Παραπολιτκά 90,1: Τις επόμενες ημέρες η συζήτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού με τους κοινωνικούς εταίρους

«Η απόφαση αναμένεται πριν από την Πρωτομομαγιά και θα ισχύσει από την 1η Μάϊου», διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας

«Τις επόμενες ημέρες ξεκινάει με τους κοινωνικούς εταίρους η συζήτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι υπάρχει μια διαδικασία που έχει περιγράψει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια στιγμή ο υπουργός εκτίμησε ότι η απόφαση αναμένεται πριν από την Πρωτομομαγιά και θα ισχύσει από την 1η Μάϊου.
Παράλληλα υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές. Για τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως την προηγούμενη χρονιά είχαμε ρεκόρ στην απονομή των συντάξεων. Ακόμη εκτίμησε ότι τον Ιούνιο θα έχουν δοθεί όλες οι οι κύριες συντάξεις ενώ είπε πως στο τέλος Ιανουαρίου θα έχουν κλείσει οι εκκρεμείς συντάξεις μέχρι το 2018. Αναφορικά με τις άδειες ειδικού σκοπού, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι έγινε προσπάθεια να υπάρξει το ίδιο για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Τέλος, ανέφερε πως υπάλληλος 
στον ιδιωτικό τομέα χάνει μια ημέρα και στο δημόσιο δύο ημέρες.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στα Παραπολιτικά 90,1

Ερωτηθείς αν μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός από 1 Μαΐου, ο υπουργός Εργασίας απάντησε: «Από το θεσμικό μου ρόλο δεν μπορώ καν να επιβεβαιώσω αυτά τα οποία λέτε. Ξεκινάει αυτές τις μέρες μια διαδικασία, συμμετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι, εργοδότες, εργαζόμενοι, η τράπεζα της Ελλάδος, το ΚΕΠΕ εάν εγώ προδιαγράψω το ύψος της αυξήσεως ακυρώνω τον νόμο και δείχνω ότι αδιαφορώ πλήρως για τη θεσμική διαδικασία και για τον όρκο μου δηλαδή εδω στο υπουργειο».

Αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δοθεί τώρα η αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Υπάρχει μια διαδικασία συγκεκριμενη την οποία την έχει περιγράψει ο πρωθυπουργός, πέρασε νόμος στη Βουλή, σήμερα θα πάρει ΦΕΚ ο σχετικός νόμος και ο νόμος αυτός προβλεπει ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου του υπουργικού συμβούλιου, λίγο πριν την πρωτομαγιά δηλαδή θα ληφθεί η σχετική απόφαση και η απόφαση θα αρχίσει από 1ης Μάιου. Εκείνο το οποίο μπορώ να σας πω εγώ είναι οτι όπως σημείωσε κι ο πρωθυπουργός, ακριβώς επειδή η οικονομία έχει μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ιδιαιτέρα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μπορεί η χρονιά η προηγούμενη να κλείσει όταν βγουν τα στοιχεία και στο 8% από ρυθμούς ανάπτυξης εννοώ, η αύξηση θα είναι σημαντική».

«Θέλω να θυμίσω οτι πέρσι που δόθηκε μια μικρή συμβολική αύξηση της τάξεως του 2% δόθηκε ενώ είχε προηγηθεί ύφεση 9% και ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις, όλες, και οι μικρομεσαίοι αλλά και η τράπεζα της Ελλάδος και το ΚΕΠΕ μας είπαν να παγώσουμε τότε τον κατώτατο μισθό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να πανηγυρίσω για αυξήσεις που δόθηκαν ή θα δοθούν στους χαμηλόμισθους όσο μεγάλες και να είναι αυτές διότι γνωρίζω προφανώς τις ανάγκες τους και τις ανάγκες των οικογενειών τους. Εκείνο το οποίο θέλω να σας πω όμως είναι ότι πέρα απ’ αυτή την αύξηση η κυβέρνηση είχε μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές ήδη και επίσης είχε κάνει διάφορες άλλες φορολογικές παρεμβάσεις και έχουμε παρουσιάσει τους σχετικούς πίνακες οι πίνακες αυτοί αποδεικνύουν, και αυτό δεν το έχει αμφισβητήσει κανένας, ότι για τους χαμηλόμισθους αν λογαριάσουμε το 2% αύξηση μαζί με τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό έχουν ήδη δοθεί αυξήσεις, απ’ αυτήν εδώ την κυβέρνηση για τους χαμηλόμισθους, από 4% έως 5,5%. Όποια αύξηση λοιπόν θα δοθεί από 1ης Μάιου και μετά θα προστεθεί σε αυτήν την αύξηση την οποία σας περιγραφώ», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με το χρόνο απονομής συντάξεων, επισήμανε: «Μέχρι στιγμής έχουμε σε εφαρμογή εκ των πραγμάτων ένα υβριδικό σύστημα, δηλαδή προσπαθούμε να συνδυάσουμε ψηφιακά εργαλεία όπως είναι το σύστημα Άτλας ή ο ηλεκτρονικός πύργος ελεγχου που έχουμε θέσει σε εφαρμογή, με τις κλασικές προσεγγίσεις, τη δουλειά με το χέρι δηλαδή. Το σημαντικό είναι ότι ανεξάρτητα τα εργαλεία που εμείς χρησιμοποιούμε η προηγούμενη χρονιά ήταν μια χρονιά ρεκόρ για την έκδοση συντάξεων, αποφάσεις απονομών, είχαμε 225 χιλιάδες τέτοιες αποφάσεις απονομών ενώ το 2020 είχαμε 161 χιλιαδες αποφάσεις τέτοιες και το 2019 123 χιλιαδες. Η αύξηση είναι στα δυο χρόνια πάνω από 85%».

Ερωτηθεις πότε θα δοθούν όλες οι κύριες εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός απάντησε: «Τον Ιούνιο. Οι κύριες ναι, δεν θα υπάρχουν υπερημερίες για να είμαι σαφής διότι σε όλη την Ευρώπη υπερημερία θεωρείται όταν είναι πάνω από 3 μήνες. Όπου και να πας δηλαδή, και στην Φιλανδία να πας, και στη Σουηδία και στην Αυστρία κτλ αυτό είναι το όριο. Στο τέλος Ιανουαρίου κλείνει το ’18 εκτός ακραίων περιπτώσεων, εξαιρετικά περίπλοκων κτλ. Είδα και κάποια δημοσιεύματα τα οποία μιλάνε για το ότι βρεθήκαν 30 χιλιάδες συντάξεις σε σακούλια, ακριβή είναι τα δημοσιεύματα μόνο που εγώ το έχω πει εδω και δυο μήνες γιατί διάφοροι εκπλήσσονται και βλέπω άρθρα κτλ. Το έχω πει παρά το οτι βρεθήκαν τα σακούλια αυτά, και παρά το ότι αυξήθηκαν επομένως οι εκκρεμείς συντάξεις έγινε αυτή η αποκλιμάκωση που σας λεω. Έχουμε φτάσει στο σημείο να πέσουν μέσα στη χρονιά αυτή κατά 50 χιλιαδες οι εκκρεμείς συντάξεις. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει και οι εκκρεμείς συντάξεις του ’19, και μέχρι τέλος Ιούνιου δεν θα έχουμε υπερημερίες θα έχουνε κλείσει».

ΔΗΜ.: Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν και άλλα σακούλια;

«Βρίσκονται και τώρα που μιλάμε και αυτή τη χρονιά βρισκονται ιδίως από τον ΟΑΕΕ. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο χάος από τον ΕΦΚΑ. Έχει μόνος του το 48% των παραπόνων όλου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, από όπου και αν το πιάσεις το πράγμα είναι προβληματικό. Υπάρχουν πολλοί φιλότιμοι υπάλληλοι οι οποίοι δουλεύουν αλλά μέσα σε αυτό το εργασιακό περιβάλλον χωρίς κανόνες, αρχές, με τη φύρδην μίγδην συγχώνευση που έγινε είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδώσουν και για αυτό το λόγο φέρνουμε το νομοσχέδιο που θα φέρουμε σε λίγες μέρες ακριβώς γιατί δεν θέλουμε μόνο να έχουμε το bypass που κάναμε για να βγαίνουν γρηγορότερα οι συντάξεις, ούτε το 1555 που είναι ο ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης ο οποίος έχει αλλάξει ουσιωδώς το τοπίο σε σχέση με πριν, θέλουμε να βάλουμε γερά θεμέλια προκειμένου ο ΕΦΚΑ να σταθεί στα πόδια του για τα καλά», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τις προσλήψεις δικηγόρων στον ΕΦΚΑ, δήλωσε: «Έχουν ξεκινήσει και ανατίθενται υποθέσεις σε δικηγόρους, έχουν ανατεθεί ήδη 400 υποθέσεις και θα ανατίθενται περισσότερες καθώς περνάει ο καιρός. Τώρα μας κατηγορούν οι ίδιοι που μας κατηγορούσαν γιατί το κάνουμε και προσέφυγαν και στο ΣτΕ ότι είναι λίγοι. Στα καλάθια περισσεύουν στα κοφίνια δεν χωράνε».

Αναφορικά με τις άδειες ειδικού σκοπού, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Και στο δημόσιο τομέα έγινε μια προσπάθεια να υπάρχει μια παρόμοια ρύθμιση με τον ιδιωτικό τομέα και για αυτό το λόγο προβλέφθηκε στις άδειες που παίρνει κανείς λόγω του ότι αρρωσταίνει το παιδί του αν είναι δημόσιος υπάλληλος να του αφαιρούνται δύο μέρες από την κανονική του άδεια. Εμείς αφαιρούμε μια μέρα ως αντιστάθμισμα δηλαδή ενώ οι αποζημιώσεις είναι πράγματι διαφορετικές στις άδειες ο δημόσιος υπάλληλος χάνει 2 μέρες ενώ ο ιδιωτικός υπάλληλος χάνει 1 μέρα. Δεν είναι πράγματι ίδια η ρύθμιση, είναι ανοιχτό το θέμα των ενιαίων παροχών το οποίο είναι εξαιρετικά περίπλοκο και το οποίο χρήζει περαιτέρω μελέτης».

«Εκείνο το οποίο συνέβη είναι το εξής, εμείς πήραμε τις γενικές διατάξεις που ισχύουν για όλους που αρρωσταίνουν στον ιδιωτικό τομέα και τις εφαρμόσαμε και εδώ, τις ίδιες που ίσχυαν και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΠΑΣΟΚ κλπ με δύο διαφορές πρώτον ότι εδώ δίνουμε πρόσθετη αναρρωτική άδεια επιπλέον όσον δικαιούνται να πάρουν κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι και δεύτερον ότι δίνουμε πολύ πιο εύκολα διότι φτάνει το διαγνωστικό τεστ και δεν χρειάζεται να πηγαίνει στον ΕΦΚΑ. Εκείνο το οποίο κάναμε είναι ότι εκτός από αυτό προβλέψαμε και για τα παιδιά όταν αρρωσταίνουν να παίρνουν άδεια επιπλέον, με παρόμοιες κατ’ αναλογίαν στην εφαρμογή διαδικασίες, και εκείνο που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και είπε ''δώστε μεγάλες αποζημιώσεις στον εργαζόμενο όταν αρρωσταίνει το παιδί του'' και ξέχασαν να φέρουν τροπολογία όταν αρρωσταίνει ο ίδιος. Πόσο σοβαροί είναι αυτοί που κάνουν κριτική είτε από την αντιπολίτευση ή από τα ΜΜΕ όταν κουνάνε το δάχτυλο και παριστάνουν τους εισαγγελείς σε μια κυβέρνηση η οποία δίνει νέες πρόσθετες άδειες, με πιο γρήγορες διαδικασίες και όταν αρρωσταίνει ο ίδιος ο εργαζόμενος και όταν αρρωσταίνει το παιδί του...

ΔΗΜ: Ήταν τόσο δύσκολο ειδικά και μόνο για την πανδημία να μην παρακρατείται το 50% και μόνο για αυτό το διάστημα

«Αυτό που λέτε εσείς δεν μου το έθεσε κανένας, στη Βουλή που κάναμε συζήτηση μου το θέσανε αλλά μου το θέσανε μόνο όταν αρρωσταίνει το παιδί, δεν μου το θέσανε όταν αρρωσταίνει ο ίδιος ο εργαζόμενος. Με συγχωρείτε πόσο λογικό βρίσκετε όταν αρρωσταίνει κάποιος από πνευμονία ή παθαίνει η καρδιά του και είναι στο νοσοκομείο πολλές μέρες να παίρνει επί δεκαετίες μια συγκεκριμένη αποζημίωση και κανείς να μη διαμαρτύρεται αλλά ειδικά όταν έχει covid ο ίδιος ή το παιδί του να του δίνουμε παραπάνω αποζημίωση. Πόσο λογικό το βρίσκεται αυτό;», δήλωσε επιπρόσθετα.

ΔΗΜ: Θα μας δώσετε κάποια καλή είδηση;

«Έχουμε χρονιά ρεκόρ στην έκδοση των συντάξεων, θα κλείσουν οι εκκρεμότητες από πλευράς κυρίων συντάξεων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Σας είπα ότι θα δοθεί σημαντική αύξηση στον κατώτερο μισθό πέραν των αυξήσεων που είναι μέχρι και 5,5% για αυτούς που μειώνονται με τον κατώτατο μισθό μέχρι τώρα, και μπορώ να σας πω επίσης ότι μέσα στο 2022 θα βγουν μόνο από τον ΟΑΕΔΕ 86 χιλιάδες θέσεις εργασίας επιδοτούμενες από προγράμματα τα οποία θα πληρωθούν είτε από το ΕΣΠΑ είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και επίσης θα υπάρχει παράταση του προγράμματος για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, το πρώτο ένσημο καλύπτει 35 χιλιάδες νέους για να προσληφθούν. Το πρώτο ένσημο θα είναι για όλη τη χρονιά φέτος και αν χρειαστεί υπάρχει πρόβλεψη να υπάρχει και για το 2022», διαμήνυσε κλείνοντας.