Καυτό τριήμερο αναμένεται στη Βουλή, καθώς από το απόγευμα της Παρασκευής θα ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά από τα έντονα 24ωρα της επέλασης της κακοκαιρίας «Ελπίς» προέβη σε μια πολιτική επιλογή – αιφνιδιαστική για κάποιους- ανεβάζοντας στα ύψη τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκλήθηκε από την επέλαση του χιονιά, τη διαχείριση της πανδημίας και το ζήτημα της ακρίβειας.

Οι λόγοι που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα στην πρόταση δυσπιστίας

Στην αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί την κυβερνητική φθορά, αλλά και στις αντιδράσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή του αρχηγού από τη βάση εντοπίζονται οι λόγοι που οδήγησαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην πρόταση δυσπιστίας.

Ειδικότερα, τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα με αυτή την πολιτική του επιλογή βρίσκουν αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην κοινωνία με τον κ. Τσίπρα να να επιλέγει στον συγκεκριμένο χρόνο να καταδείξει την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης σε τρία καίρια μέτωπα, και ταυτόχρονα να αλλάζει την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, που τις τελευταίες ημέρες μονοπωλούσαν οι αλλαγές που προωθούνται στο κόμμα ενόψει του επικείμενου συνεδρίου.

Άλλωστε πριν έναν μήνα σχεδόν κατά τη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε αίτημα για πρόωρες εκλογές, συνεπώς η πρόταση δυσπιστίας, αποτελεί τη λογική συνέχεια του αιτήματος για προσφυγή στις κάλπες.

Την ίδια ώρα, μια ακόμη στόχευση του Αλέξη Τσίπρα είναι να ενισχυθεί το δίπολο κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας την «απειλητική» δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα


Λίγο πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην αίθουσα της Γερουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να συναντηθεί με το προεδρείο της ΚΟ.

Εεκί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους είπε ότι ηταν η ώρα για να προχωρήσουν στην πρόταση δυσπιστίας. Με την αποψη Τσίπρα συμφώνησαν ομόφωνα όλα τα μέλη του προεδρείου, δηλαδή η Όλγα Γεροβασίλη, ο Ευκελέιδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Αμέσως ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να παρέμβει στην ολομέλεια της Βουλής, οπου και κατέθεσε παρουσία των βουλευτών του την πρόταση. Η συζήτηση ξεκινάει το απόγευμα και θα τελειώσει την Κυριακή.


Προβλέψιμη κίνηση λέει η κυβέρνηση – Πού ποντάρει

Προβλέψιμη κίνηση χαρακτηρίζουν την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας πηγές της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι το Μαξίμου δεν αιφνιδιάστηκε από την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, με δήλωσή του, χαρακτηρίζει την πρόταση δυσπιστίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ως μία κίνηση εντυπωσιασμού, ενώ την ίδια ώρα σημειώνει πως η πολιτική απήχηση του Αλέξη Τσίπρα φθίνει.

Μιλώντας για την συζήτηση στη Βουλή που θα επακολουθήσει τονίζει πως αυτή «θα είναι μίας πρώτής τάξεως ευκαιρία για μία συζήτηση εφ΄ όλης τη ύλης, μια συζήτηση που οι πολίτες θα έχουν άλλη μία ευκαιρία, να ακούσουν για την οικονομία, για τη θωράκιση της χώρας, για την υγεία, για το Κράτος Δικαίου, για το ψηφιακό μετασχηματισμό, για την ασφάλεια, για τη διαχείριση κρίσεων και για πολλά ακόμα. Θα ακούσουν για τις αποδόσεις αυτής της Κυβέρνησης, που ο κ. Τσίπρας ζητά να φύγει».

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή η κυβέρνηση θα επιδιώξει να γυρίσει μπούμερανγκ στον Τσίπρα η πρότασή του, αφού ποντάρουν στον αποκαλυφθούν τα εσωκομματικά αδιέξοδα της Κουμουνδούρου, κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη προετοιμάζεται για μια σκληρή μάχη, στην οποία στοχεύει να φωτίσει με απαντήσεις όλες τις πλευρές της ιστορίας και παράλληλα να αποδομήσει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Τι θα κάνουν τα υπόλοιπα κόμματα

To ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση θα υπερψηφίσουν σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους, την πρόταση δυσπιστίας, όπως και το Κίνημα Αλλαγής, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε νωρίτερα ο Νίκος Ανδρουλάκης
«Δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά δεν πρόκειται να μπω στα μικροκομματικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα» υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης προσθέτοντας ότι προ καιρού ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι είναι αδιανόητο να ζητήσει εκλογές λόγω της πανδημίας και των θανάτων και τώρα ζητάει.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Το τριήμερο της μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης θα ξεκινήσει αύριο το απόγευμα και η συζήτηση – θα είναι όπως είπε ο υπουργός-  τριήμερη και θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας για να περάσει απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι, αντιθέτως απορρίπτεται.

Η οργάνωση της τριήμερης συζήτησης θα οριστεί σε λίγη ώρα από την Διάσκεψη των Προέδρων που θα συνεδριάσει για τον λόγοι αυτό στη μία το μεσημέρι.

Στην τριήμερη συζήτηση θα πάρουν μέρος οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί της Κυβέρνησης καθώς και η πλειοψηφία των βουλευτών από τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Την Κυριακή, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης θα θα υπάρξουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με την ανάστροφη κοινοβουλευτική δύναμη που διαθέτουν στην Βουλή και κλείνει με την ομιλία του Πρωθυπουργού.