«Εμφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από πολιτική απόγνωση, καθώς η κοινωνία δεν ανταποκρίνεται στην προσπάθεια όξυνσης του πολιτικού κλίματος» τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο Νότης Μηταράκης είναι υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατά την δεύτερη ημέρα συζήτησης επί της προτάσεως δυσπιστίας.

«Η πρόταση δυσπιστίας που συζητάμε σήμερα, δίνει στην Κυβέρνηση την δυνατότητα να παρουσιάσει την συνολική της δράση, να επικεντρωθεί στις μεγάλες προκλήσεις τις περιόδου, τις προσπάθειας αντιμετώπισης που καταβάλαμε, και φυσικά στα απτά αποτελέσματα».

Όπως επεσήμανε ο κ. Μηταράκης, «Αυτονόητα η συζήτηση θα υπενθυμίσει στον ελληνικό λαό τις ολέθριες ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ. Θα καταδείξει τα αδιέξοδα της στρατηγικής του ΚΙΝΑΛ. Ενώ, η Κυβέρνηση θα παρουσιάζει τα πεπραγμένα μας και το σχέδιο μας για την Ελλάδα του μέλλοντος».
'

Tι είπε για το μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό, είπε πως η κρίση παραμένει έντονη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της FRONTEX, η Ευρώπη βίωσε πέρυσι τη χειρότερη χρονιά της από το 2017, με 200.000 παράνομες αφίξεις. Ενώ η Ευρώπη βιώνει αύξηση ροών κατά 57%, η Ελλάδα έχει ανακτήσει τον έλεγχο και δεν αποτελεί κύρια πύλη εισόδου. Καταφέραμε να μειώσουμε τις συνολικές ροές από 72.422 το 2019 σε 8.745 το 2021, δηλαδή μείωση-88%. Οι χαμηλότερες ροές της δεκαετίας! Η μείωση των ροών, η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και η ανάληψη του ελέγχου των δομών από την Κυβέρνηση έφερε αποτελέσματα στις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε τα τρία σημαντικά αποτελέσματα που έφερε η κυβέρνηση στην διαχείριση του προσφυγικού: «Πρώτο αποτέλεσμα, η αποσυμφόρηση των νησιών. Από 17 χιλιάδες την ημέρα των εκλογών του 2019 σε 3 χιλιάδες σήμερα.

Δεύτερο αποτέλεσμα, η αποσυμφόρηση της ενδοχώρας, καθώς σε σχέση με το 1ο δωδεκάμηνο του 2020, οι διαμένοντες έχουν μειωθεί κατά 49%. Την τελευταία διετία έκλεισαν συνολικά 88 δομές φιλοξενίας από τις 121 που παραλάβαμε. Αποσυνδέσουμε αρκετές περιοχές της χώρας από το Μεταναστευτικό. Σήμερα φιλοξενούμε συνολικά 28 χιλιάδες μετανάστες σε δομές και διαμερίσματα της ενδοχώρας. Από 48 χιλιάδες την ημέρα των εκλογών.

Τρίτον, προχωρήσαμε και συνεχίζουμε στην μείωση των θέσεων φιλοξενίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έμφαση δίνουμε, πλέον, στην απορρόφηση των κραδασμών που προκαλεί το Μεταναστευτικό, εδώ και δεκαετίες, στις μεγάλες πόλεις. Με ολοκληρωμένο σχέδιο, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς.

Επιπρόσθετα, υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας προς τις τοπικές κοινωνίες, με τη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ανταποδοτικά τέλη και χρηματοδότηση έργων, την δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αποζημιώσεων για τους κατοίκους.

Πλέον η χώρα μας έχει θετικό ισοζύγιο στο μεταναστευτικό. Από την στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας η ΝΔ, έχουν έρθει στην Ελλάδα παράνομα 78 χιλιάδες μετανάστες, ενώ έχουν φύγει συνολικά 120-130 χιλιάδες.

Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με προσπάθειες εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Και η Ευρώπη αντέδρασε ακαριαία, στηρίζοντας την Ελλάδα. Με στρατηγική 7 σημείων καταφέραμε να προστατεύσουμε με αποφασιστικότητα τα εθνικά και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκά σύνορα,

τόσο στη θάλασσα, όσο και στη στεριά. Η Κυβέρνηση λειτουργεί ως ασπίδα της Ελλάδος».