Την άποψη ότι οι συνεχιζόμενες παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας ακυρώνουν το σκοπό των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ότι εντός του πρώτου τετραμήνου θα ληφθεί η απόφαση για τις κορβέτες και ότι υπάρχει η αμοιβαία βούληση Ελλάδος-Ισραήλ για συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτίοπουλος, στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ενώ για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ ο ΥΕΘΑ σχολίασε ότι «οι κινήσεις αποσκοπούν σε εντυπωσιασμούς και όχι στην ουσία. Πάντως όσο η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο κ. Τσίπρας επενδύουν πολιτικά σε ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα και καταστροφές, τόσο θα αποτυγχάνουν να πείσουν ότι αποτελούν αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Βλέπετε, υπάρχει και το παρελθόν», τόνισε χαρακτηριστικώς.

Αναφορικώς με τα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός κάλεσε την Τουρκία ν’ αλλάξει συμπεριφορά για να μην καθίσταται ατελέσφορη η πρωτοβουλία για συνέχιση του διαλόγου για τα ΜΟΕ, απέδωσε την έξαρση των προκλητικών, επιθετικών και ευθέως προσβλητικών για την Ελλάδα δηλώσεων διάφορων Τούρκων αξιωματούχων τόσο στα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Ερντογάν, όσο και στον εκνευρισμό τους λόγω των επιτυχημένων διπλωματικών και στρατιωτικών κινήσεων της Ελλάδος.

«Οι συναντήσεις θα γίνουν, το κανάλι επικοινωνίας θα παραμείνει -πρέπει να παραμείνει- ανοικτό. Επιμένω όμως ότι όλη αυτή η πρωτοβουλία καθίσταται ατελέσφορη όταν συνοδεύεται από συνεχιζόμενες παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας (όπως λ.χ. οι υπερπτήσεις) που ακυρώνουν το σκοπό της και το πνεύμα της, ήτοι την προσέγγιση των δύο πλευρών. Αν η Τουρκία έχει ειλικρινείς και καλές προθέσεις, θα πρέπει να αλλάξει αυτή της τη συμπεριφορά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε άλλος σημείο, επί του ιδίου θέματος, ο υπουργός εκτίμησε ότι η έξαρση προκλητικών, επιθετικών και ευθέως προσβλητικών για τη χώρα μας δηλώσεων, ιδίως διά στόματος του Τούρκου ομολόγου του «απευθύνονται κατά βάση στο εσωτερικό ακροατήριο, δεδομένων των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων της διακυβέρνησης Ερντογάν και υποκρύπτουν και κάποιον εκνευρισμό λόγω των επιτυχημένων κινήσεων της χώρας μας στο πεδίο οικοδόμησης και ενίσχυσης των συμμαχιών στην περιοχή, αλλά και λόγω της εντατικής από μέρους μας προσπάθειας αναβάθμισης των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων στο πεδίο των Εξοπλισμών. Εμείς επιλέγουμε να απαντήσουμε όχι με ατάκες, αλλά με ακόμα περισσότερο έργο».

Για τις κορβέτες, ο Ν.Παναγιωτόπουλος έκανε γνωστό ότι η απόφαση για τις κορβέτες θα προκύψει εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους. «Σκοπός και στόχος μας είναι να έχουμε οπωσδήποτε ναυπήγηση πλοίων σε ελληνικό ναυπηγείο, με τήρηση όμως των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης που θα συμφωνηθούν» σημείωσε και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε (Σημ.Συντ.: Με τον Ισραηλινό ομόλογό του) τις δυνατότητες συνεργειών ανάμεσα σε ισραηλινές εταιρείες και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με όρους μεταφοράς τεχνογνωσίας για την αναβάθμιση οπλικών συστημάτων μας κι όχι μόνο. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες και οι προοπτικές ιδιαίτερα επωφελείς, καθώς υπάρχει η αμοιβαία βούληση για συνεργασία».

Για τα επιδόματα επικινδυνότητος των στρατιωτικών σημείωσε «…εντός δε των επομένων μηνών σκοπεύουμε να φέρουμε στη Βουλή νομοσχέδιο με αποκλειστικό αντικείμενο διατάξεις που απλοποιούν, διευθετούν και επιλύουν ζητήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα είναι η δεύτερη κύρια παρέμβασή μας για το προσωπικό, μετά την αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές και στις σχολές υπαξιωματικών και στους τρεις Κλάδους, αλλά και τις 15.000 προσλήψεις ΕΠΟΠ σε βάθος πενταετίας που έχει συντελεστεί εδώ και δυόμισι χρόνια, κάτω από μάλλον δύσκολες συνθήκες. Ένα έργο που συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς».

Για την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αφού διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές επεξεργάζονται πιθανές ημερομηνίες, εκτίμησε ότι οι συζητήσεις αναμένεται να να επικεντρωθούν τόσο στη σταθερά βελτιούμενη διμερή σχέση αμυντικής συνεργασίας, όσο και στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον με τις σύνθετες και επικίνδυνες προκλήσεις ασφαλείας που έχουν ανακύψει. «Οι Αμερικανοί εκτιμούν τη χώρα μας ως αξιόπιστο σύμμαχο και εταίρο, και υπολογίζουν σοβαρά την άποψή μας αλλά και το σταθεροποιητικό ρόλο μας ως προς το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον» τόνισε χαρακτηριστικώς.

Τέλος, αναφορικώς με την υπόθεση των F-35, ο ΥΕΘΑ επανέλαβε ότι «η προμήθεια νέων αεροσκαφών πέμπτης γενιάς δεν έχει να κάνει τόσο με τη διάθεσή των Αμερικανών, όσο με τη δική μας δυνατότητα να εντάξουμε στον οικονομικό προγραμματισμό μας αυτήν την προμήθεια».