Την οικονομία θέλει να φέρει στο επίκεντρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα - κι ενώ συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τον νέο αναπτυξιακό νόμο - θα έχει μια διαδικτυακή συνάντηση για τη νεανική επιχειρηματικότητα και αύριο προγραμματίζεται να συναντηθεί με την ηγεσία της ΕΣΕΕ.

Η προσέλκυση επενδύσεων, όπως η εμβληματική της JP Morgan στη Viva Wallet, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η τόνωση της ανάπτυξης είναι ο «καμβάς» πάνω στον οποίο κινείται σταθερά το τελευταίο διάστημα η ρητορική του πρωθυπουργού και παράλληλα βέβαια ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου.

«Εν μέσω πανδημίας»

Όπως εξάλλου σημείωσε με ανάρτησή του στο Facebook ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, «200.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας χάρη στις στοχευμένες πολιτικές στήριξης των επιχειρήσεων και της μισθωτής εργασίας, τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, τα κίνητρα για την επιστροφή των νέων Ελλήνων από το εξωτερικό, την ψηφιοποίηση κράτους και οικονομίας, το πιο φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον που δημιουργήθηκε μετά το 2019», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 αποδεικνύει ότι η δυναμική οικονομική ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους πολίτες».



«Να έχουν όλα τα εργαλεία»

 «Δεν υπάρχουν επιτυχημένες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους», τόνισε χθες ο κ. Μητσοτάκης στη διάρκεια της επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΔΙΟΠΑΣ Α.Ε. στη Νέα Μηχανιώνα. «Ένα μεγάλο κομμάτι της δικής μας μεταρρύθμισης της εργατικής αφορά ακριβώς στο να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε όχι απλά καλές συνθήκες εργασίας άλλα για εκείνους τους εργοδότες -εσείς δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία- οι οποίοι μπορεί να έχουν μία προδιάθεση να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους να έχουν οι εργαζόμενοι όλα τα εργαλεία στη διάθεσή τους ώστε να μπορούν να αμύνονται και κυρίως να καταγραφούν τον πραγματικό χρόνο εργασίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.


Επιτάχυνση

Στη συνέχεια, κατά την τοποθέτησή του στην τελετή ορκωμοσίας αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε σε παρεμβάσεις που έχουν γίνει την τελευταία διετία για τη βελτίωση και την επιτάχυνση της απόδοσης της δικαιοσύνης, προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας.

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο νέο πλαίσιο για τη διαμεσολάβηση στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις, στη θέσπιση της πιλοτικής δίκης και στην πολιτική δικαιοσύνη, στις ρυθμίσεις για ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στην ίδρυση ειδικών τμημάτων για υποθέσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος στα μεγάλα Πρωτοδικεία αλλά και στον σχεδιασμό για την αξιοποίηση 250 εκατομμυρίων ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τις ανάγκες της Δικαιοσύνης, στις οποίες περιλαμβάνεται η κατασκευή και η αναβάθμιση δικαστικών μεγάρων.

Το ελληνικό ταλέντο

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σε δική του ανάρτηση σημειώνει πως «η προσέλκυση επενδύσεων από παγκόσμιους κολοσσούς απαιτεί μεθοδικότητα και υπομονή. Η συστηματική παρουσίαση των πλεονεκτημάτων της Ελλάδας —το ελληνικό ταλέντο, εντός και εκτός χώρας, η πολιτική σταθερότητα και γεωπολιτική ισχύ, και η προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις— σε διάστημα χρόνου λιώνουν οποίες αρχικές προκαταλήψεις».