Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντείνει την προεκλογική του στρατηγική και η διαδικασία συγκρότησης των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων, ενόψει των εθνικών εκλογών, εισέρχεται στην τελική της ευθεία, το ενδιαφέρον τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και της Πειραιώς στρέφεται σε ακόμα ένα κομβικό μέτωπο. Ο λόγος για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. για την επόμενη τετραετία, ένα εγχείρημα το οποίο ξεκινά από τελείως διαφορετική βάση σε σχέση με το 2019.

Τότε το σημερινό κυβερνών κόμμα εισερχόταν στην εκστρατεία για τις κάλπες από το μετερίζι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οπότε τα περιθώρια διαφοροποίησης από την κυβερνητική πολιτική και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είχαν τη δυνατότητα να καταστούν ιδιαιτέρως εμφανή.

Πλέον, το μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του είναι, αφενός, η ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και, αφετέρου, η αποτελεσματική ανάδειξη του σχεδίου της Ν.Δ. για το χρονικό διάστημα μέχρι το 2027, εν είδει συνέχειας των πεπραγμένων των προηγούμενων τεσσάρων ετών και με έμφαση στις νέες πολιτικές που θα εφαρμοστούν. Στο επίκεντρο της σχετικής ρητορικής που θα αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες θα βρεθεί το επιχείρημα της μεγαλύτερης άνεσης όσον αφορά το ξεδίπλωμα των βασικών αρχών του «γαλάζιου» σχεδίου για τη χώρα τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, με εγγύηση για την προοπτική αυτή τα επιτεύγματα της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου, με φόντο μάλιστα τους ανασταλτικούς παράγοντες της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και της διεθνούς επέλασης της ακρίβειας. Αυτή ακριβώς η παράμετρος θα είναι και ο συγκριτικός παράγων με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς υλοποιήσαμε περισσότερα από αυτά που υποσχεθήκαμε εν μέσω αντίξοων συνθηκών, ενώ, αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε πίσω του μια καθημαγμένη οικονομικά κοινωνία», είναι το μότο που επικαλούνται σε κάθε ευκαιρία κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Επικεφαλής των διεργασιών για το μετεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, συνεπικουρούμενος, όπως πάντα, από τον γενικό γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάση Κοντογεώργη.

skertsos
Πρόσωπα-κλειδιά στον όλο συντονισμό είναι, βεβαίως, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλος Μαρινάκης, και ο υπεύθυνος του αντίστοιχου τομέα της Πειραιώς, Χάρης Θεοχάρης. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται συνεχώς συσκέψεις με τα στελέχη των θεματικών τομέων του κόμματος, προκειμένου να συγκροτηθούν οι υπό συζήτηση προτάσεις, οι οποίες, αφού υποστούν την κατάλληλη επεξεργασία, θα αποσταλούν στο γραφείο του πρωθυπουργού για την τελική έγκριση (στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό μέρος μέχρι τα τέλη του μήνα). Κομβικό ρόλο στη διαδικασία αυτή έχει και η παρουσίαση των στοιχείων που συγκεντρώνει ο «γαλάζιος» γραμματέας στο πλαίσιο των περιοδειών του ανά την ελληνική περιφέρεια και των επαφών του με τους κατά τόπους παραγωγικούς φορείς.

Οι τομείς - κλειδιά

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», σε αυτήν τη φάση το ενδιαφέρον της ομάδας κατάρτισης του Προγράμματος εστιάζεται στους τομείς της βελτίωσης της Πρωτοβάθμιας Υγείας (με κάλυψη των κενών και ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων της επαρχίας), των κινήτρων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των νέων (στο σκέλος τόσο της εργασίας όσο και των περαιτέρω διευκολύνσεων στο πεδίο της στέγασης) και, φυσικά, της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές εξαγγελίες στις οποίες θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός, θα «αγγίζουν» μεταξύ άλλων το κομμάτι της αύξησης των αμοιβών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, στην κατεύθυνση των ήδη δρομολογημένων παρεμβάσεων του προηγούμενου διαστήματος, τη μείωση της ανεργίας στα επίπεδα του 9%, τη αύξηση του κατώτατου μισθού (πιθανόν) στα 800 ευρώ ή και περισσότερο, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την προσέλκυση νέων μεγάλων επενδύσεων, καθώς και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Με αυτά τα δεδομένα, το τρίπτυχο γύρω από το οποίο θα κινηθούν συνολικά οι πρωτοβουλίες του οικονομικού επιτελείου και το οποίο θα βλέπουν και θα ακούν τακτικά οι πολίτες στις δημόσιες εμφανίσεις του πρωθυπουργού προεκλογικά θα είναι «Επενδύσεις, ανάπτυξη, μεγάλοι μισθοί».

Στο μεταξύ, μετά τις ήδη προγραμματισμένες περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία, ο αρχικός σχεδιασμός των «γαλάζιων» επιτελών για τη συνέχεια αφορά την Ηπειρο, τη Στερεά Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο. Ωστόσο, σε περίπτωση υλοποίησης του σεναρίου για διάλυση του Κοινοβουλίου και επίσημη προκήρυξη των εθνικών εκλογών μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, οι εξορμήσεις αυτές θα έχουν τον χαρακτήρα των πρώτων προεκλογικών ταξιδιών του πρωθυπουργού, στον δρόμο προς τις δύο διαδοχικές κάλπες που έχουν προαναγγελθεί.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά το Σάββατο 4/2