«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ανοίξει το θέμα των πρόωρων εκλογών», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα Ντε Φερ» με τους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι το κόμμα της έχει ζητήσει εκλογές καθώς η πολιτική Μητσοτάκη- όπως είπε – δεν δίνει δυνατότητα ανάσας στους πολίτες.

Παράλληλα, η ίδια απέδωσε την καθυστέρηση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στην πανδημία του κοροναϊού ενώ είπε πως εσωτερικά έχουμε μια πλατφόρμα θέσεων που ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα.

Στη συνέχεια, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάντα τάσεις στο εσωτερικό του, είχε πολυφωνία και πλουραλισμό που τον δυναμώνει ενώ αναφορικά με τον Παύλο Πολάκη η είπε πως έχει τον δικό του τρόπο και ύφος που μιλάει.

Διερωτήθηκε ποια κανονικότητα θέλουμε, αυτήν της μείωσης των μισθών και της διεύρυνσης των ανισοτήτων, ενώ έκανε λόγο για συνθήκες «Μανωλάδας» στον τουρισμό, καθώς οι εργαζόμενοι εργάζονται χωρίς ρεπό και δεν υπάρχει μέριμνα για την διαμονή τους.

Ακόμη, σημείωσε ότι όλες οι χώρες πλην της Ελλάδας και της Λιθουανίας προχώρησαν στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αναφέροντας ότι ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του 2010.

Την ίδια στιγμή, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιμένει σε μια επιδοματική πολιτική, τονίζοντας πως προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να γίνει μόνο με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Τέλος, επισήμανε πως επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρωτιά στις εκλογές.

Αναλυτικά οι δηλώσεις 

Με αφορμή την παρουσία της στο Athens Pride: Ήταν μια γιορτή το pride, κάθε χρονιά είναι μια γιορτή, φέτος με τον κεντρικό στόχο του να είναι η αγάπη άνευ όρων κι άνευ ορίων κάθε άνθρωπος που θέλει και νοιώθει περήφανος και άνετος με την ταυτότητα του και με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό αλλά και με το σώμα του, με την επαφή του, με τη δικιά του ταυτότητα ήρθε σε αυτή τη μεγάλη γιορτή και σκέφτηκα ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία να πάρω και τον γιο μου πρώτη φόρα σε μια τέτοια γιορτή για να αρχίσει να νοιώθει ακριβώς αυτό, το τι σημαίνει αγάπη άνευ όρων.

Αναφορικά με το θέμα των πρόωρων εκλογών: Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ανοίξει το θέμα των εκλογών. Ο ίδιος μόνος του το άνοιξε πριν κάποιο χρονικό διάστημα που είπε «πάντα υπάρχουν λόγοι να γίνουν εκλογές έκτακτες και λόγοι για να μην γίνουν». Είναι ο ίδιος που το άνοιξε, τώρα να προσπαθεί να πει ότι αυτό το προκαλεί η αντιπολίτευση επειδή κάνει τοξική αντιπολίτευση δεν είναι σοβαρό επιχείρημα. Σε κάθε περίπτωση πολιτικά είναι κάτι που εμείς το ζητάμε ήδη από τον Δεκέμβρη δηλαδή από την συζήτηση του προϋπολογισμού.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός θα χρεώσει τις πρόωρες εκλογές στην αντιπολίτευση: Αν ο κ.Μητσοτάκης θέλει να δραπετεύσει από μια καθημερινότητα η οποία είναι πάρα πολύ σκληρή για την συντριπτική πλειονότητα του κόσμου, κι αναφέρομαι σε αυτό που βιώνει με το τεράστιο κύμα της ακρίβειας, να το κάνει προκηρύσσοντας εκλογές ας το κάνει. Από τη δική μας την πλευρά έχουμε πολιτικά ζητήσει τις εκλογές ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι με αυτή την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του δεν υπάρχει προοπτική, δεν υπάρχει δυνατότητα ανάσας για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Άρα ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Το πότε θα γίνουν εκλογές είναι απόφαση του πρωθυπουργού δηλαδή εμείς μπορούμε να συζητάμε, να κάνουμε τις προσεγγίσεις μας αλλά στο τέλος είναι δική του απόφαση. Ο ίδιος για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα επαναλάμβανε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας άρα είναι ο ίδιος ο οποίος κάνει μια αντιστροφή σε αυτή τη στάση του αυτή τη στιγμή, από τη δική μας πλευρά καλοδεχούμενη αυτή η αντιστροφή γιατί πολιτικά κατά τη γνώμη μας δεν υπάρχει δυνατότητα προοπτικής.

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις: Σε ότι αφορά τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, τις ακούμε τις δημοσκοπήσεις, τις βλέπουμε, είναι εργαλεία, κρατάει κανείς τα στοιχεία τους και τα ποιοτικά τους όμως τα οποία δείχνουν μια πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου με την οικονομική πίεση, την ασφυξία που ζει. Από τη δική μας πλευρά έχουμε μια αδιαμεσολάβητη επαφή με την κοινωνία, κάνουμε περιοδείες, συζητάμε, βγαίνουμε στο δρόμο, έχουμε επαφή η εικόνα που έχουμε είναι ότι αυτή η κοινωνική δυσαρέσκεια βαδίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα και με μια θετική πίστη σε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα που μπορεί να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείσα αν η καθυστέρηση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνέπειες στα ποσοστά του: Το τι συμβαίνει με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα μόνο οι εκλογές και η λαϊκή ετυμηγορία θα το αποδείξουν οτιδήποτε άλλο είναι εκτιμήσεις οι οποίες πολλές φορές έχουν πέσει και αρκετά έξω. Συνήθως από την πλευρά της υποτίμησης της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι δημοσκοπήσεις. Η καθυστέρηση του συνεδρίου μας οφειλόταν αποκλειστικά στο ζήτημα της πανδημίας, ήταν πάρα πολύ δύσκολο στο να οργανωθεί ένα τέτοιο μαζικό συνέδριο κάναμε όμως υβριδικά, κάναμε ένα προγραμματικό συνέδριο που ήταν πολύ μεγάλο άνοιγμα για το ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να έχει μια τέτοια ψηφιακή μετάβαση και καταφέραμε να έχουμε έναν πολλαπλασιασμό μελών πολύ σημαντικό σχεδόν τριπλασιασμό σε μια περίοδο που η συμμετοχή σε κόμμα δεν είναι πολύ δελεαστική.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι «έδωσαν πόντους» στο ΣΥΡΙΖΑ τα αποτελέσματα του συνεδρίου: Εσωτερικά έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη ενοποιημένη εκφορά δηλαδή έχουμε μια πλατφόρμα θέσεων η οποία ψηφίστηκε με ένα συντριπτικό ποσοστό, σχεδόν ομόφωνα άρα αυτό από μόνο του δείχνει ότι έχουμε μια αρκετά συμπαγή προγραμματική πλατφόρμα και ενιαία. Έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση στον αριθμό των μελών, τριπλασιασμό των μελών. Άρα σίγουρα έχουμε ένα μεγαλύτερο προχώρημα σε ότι αφορά το «ρίζωμα» του ΣΥΡΙΖΑ στις κοινωνικές αναφορές.

Αναφορικά με τις τάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα είχε τάσεις στο εσωτερικό του και αυτό είναι πλεονέκτημα υπό την έννοια ότι είχε πολυφωνία και έναν πλουραλισμό που τον εμπλουτίζει, τον δυναμώνει στο περιεχόμενο και αυτά δεν ήταν κρυφά. Αυτή η πολυφωνία και αυτός ο διάλογος νομίζω πως λειτουργεί προς το θετικό, αυτό που είπε ο πρόεδρος ότι θα πρέπει να προσέχουμε και να είμαστε συνεχώς ενεργοποιημένοι είναι να μην μετατρέπονται οι τάσεις σε μηχανισμούς και αυτό είναι σημαντικό για το μέλλον για την πορεία του κόμματος και άρα και για την αναφορά μας την κοινωνική.

Η αυτοκατάργηση θα είναι κάτι θετικό ή κάτι αρνητικό;

Αυτή η πρόταση του προέδρου είναι μια προτροπή προστασίας δηλαδή να προστατεύσουμε το κόμμα και οι τάσεις μας να παραμείνουν αλλά να είναι ιδεολογικά ρεύματα, να μην μετατραπούν σε μηχανισμούς. Αυτό προφανώς θα λειτουργήσει θετικά.

Η «Ομπρέλα» λειτουργούσε και στην κατεύθυνση της δημιουργίας μηχανισμών;

Όχι, η «Ομπρέλα» είναι ένα καθαρό ιδεολογικό ρεύμα, κατά την γνώμη μου είναι πλούτος που εμπεριέχεται μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πασοκογενείς;

Δεν υπάρχει πασοκογενή τάση, υπάρχει το άνοιγμα σε πολλούς συντρόφους οι οποίοι ήταν στο ΠΑΣΟΚ και ήρθαν και συντάχθηκαν με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και με την προσπάθεια που κάνουμε. Άρα οτιδήποτε στο να μην υπάρχουν μηχανισμοί αφορά από τώρα και στο μέλλον και ορθώς το υπογράμμισε και ο πρόεδρος για να είμαστε πιο προσεκτικοί όλοι μας και για την πορεία μας. Η κοινωνία μας παρακολουθεί και εμείς αναφερόμαστε στην κοινωνία, πρέπει να έχουμε το άγχος ότι μας παρακολουθεί.

Ερωτηθείσα για τον κ. Πολάκη: Ο κ. Πολάκης έχει το δικό του τρόπο που μιλάει, το δικό του ύφος.

Αναφορικά με τη δήλωσή της ότι η κανονικότητα δεν είναι ευκαιρία για την Αριστερά: Αυτό που είχα πει τότε ήταν στο πλαίσιο μιας ομιλίας που έκανα σε κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ήταν ότι με αφορμή την πανδημία η ΕΕ άλλαξε πολλές από τις νόρμες που θεωρούσαμε ότι δεν αλλάζουν. Δηλαδή είδαμε την Λα Γκαρντ να βγαίνει και να λεει «δαπανήστε για να προστατεύσετε τους πολίτες», είδαμε να βγαίνει το Ταμείο Ανάκαμψης, να σχηματίζονται δηλαδή πόροι για να δοθούν τους πολίτες, μια ΕΕ που μέχρι τότε την ξέραμε να συστήνει μόνο αυστηρές πολιτικές λιτότητας και είπα ότι αυτό δημιουργεί «ρωγμές». Πράγματα τα οποία εμείς μέχρι χθες θα τα ζητούσαμε όπως όταν λέγαμε για το ευρωομόλογο και εδώ υπήρχε μια ειρωνεία ότι αυτά που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονται άρχισαν να γίνονται πραγματικότητα και είπα ότι η Αριστερά πρέπει να διεκδικήσει αυτές τις «ρωγμές» να τις καταστήσει μια νέα κανονικότητα. Δηλαδή να διεκδικήσει η Ευρώπη να κάνει τέτοια βήματα σε μόνιμη βάση όχι ως εξαίρεση.

Ποια κανονικότητα τελικά θέλουμε; Θέλουμε μια κανονικότητα στην οποία θα έχουμε μα μόνιμη συμπίεση των μισθών, μας κάνει αυτή η κανονικότητα; Θέλουμε μια κανονικότητα που θα έχουμε διαρκή διεύρυνση των ανισοτήτων; Γιατί και πριν την πανδημία, στην κανονικότητα, είχαμε διαρκή διεύρυνση των ανισοτήτων. Θέλουμε μια κανονικότητα που θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην οικονομία αλλά θα βλέπουμε το 80% των πολιτών να συμπιέζετε; Αυτή είναι μια συζήτηση ουσίας πολιτικής που κατά τη γνώμη μου αυτή η κανονικότητα δεν είναι μια κανονικότητα με την οποία η Αριστερά μπορεί να είναι συμβιβασμένη.

Αναφορικά με τους εργαζόμενους στον τουρισμό: Σκεφτόμαστε γιατί δεν δέχονται οι άνθρωποι να εργαστούν σε αυτές τις θέσεις; Αυτό που συμβαίνει είναι ότι υπάρχουν συνθήκες «Μανωλάδας» στον τουρισμό. Ζητούν από τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ καθημερινά χωρίς ρεπό, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για το που θα μείνουν και το πρόβλημα είναι γιατί δεν δέχονται οι άνθρωποι να εργαστούν σε αυτές τις θέσεις ή το πρόβλημα είναι γιατί να υπάρχουν αυτές οι συνθήκες εργασίας;

Ερωτηθείσα αν είναι στη θετική κατεύθυνση η απόφαση του κ. Χατζηδάκη να γενικευτεί η κλαδική σύμβαση: Ενάμιση χρόνο μετά; Να θυμίσω ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μια κυβέρνηση η οποία με το που γίνεται κυβέρνηση καταργεί εν ριπή οφθαλμού διατάξεις προστασίας των εργαζομένων που είχαμε περάσει για το αιτιολογημένο των απολύσεων, για την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες. Χτυπάει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στοχευμένα λεει ότι δεν πρέπει να επεκτείνονται εύκολα, να μην καλύπτουν ολόκληρους κλάδους αν δεν συντρέχουν μια σειρά από προϋποθέσεις. Χτυπάει ουσιαστικά τη συλλογική ρύθμιση των ωρών εργασίας και κρατάει παγωμένο τον κατώτατο μισθό για σχεδόν 2,5 χρόνια και τώρα έρχεται ο κ. Χατζηδάκης να πει είμαι φιλεργατικός...

Τα δύο χρόνια ήταν η πανδημία θα μπορούσε να τον αυξήσει;

Όλες οι χώρες προχώρησαν σε αύξηση του κατώτατου μισθού πλην δύο, της Ελλάδας και της Λιθουανίας. Η Ελλάδα δεν το έκανε και εδώ έχουμε τα εξής προβλήματα, πρώτον ότι δεν έβλεπε η κυβέρνηση ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε τόνωση του εισοδήματος των πολιτών για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η κρίση, και η πανδημική αλλά και η κρίση της ακρίβειας που ήρθε κολλητά. Εντελώς διαφορετική κατάσταση θα είχαμε αν είχαμε ένα περισσότερο τονωμένο εισόδημα. Η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι στη χειρότερη θέση στη σχέση κόστους καυσίμων με μέσο μισθό.

Γιατί έχουμε και πολύ μεγάλο ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και ΦΠΑ

Και πάρα πολύ υψηλή χονδρική τιμή στην ενέργεια έχουμε και εκεί υπάρχει πρόβλημα με τον τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση και έχουμε και πολύ χαμηλό μισθό. Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του 2010.

Ερωτηθείσα αν τα 800€ κατώτατο μισθό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ρεαλιστική πρόταση: Οπωσδήποτε. Το ερώτημα αν η αγορά αντέχει την αύξηση του μισθού είναι κάτι που μου το ρωτούσαν πάρα πολύ όταν ήμουν στο υπουργείο Εργασίας το ερώτημα όμως ποτέ δεν τίθεται από την πλευρά των εργαζομένων. Αντέχει ο εργαζόμενός να ζει με έναν μισθό των 600 € αυτή τη στιγμή που για να πληρώσει το νοίκι του δεν φτάνει ούτε ολόκληρος ο μισθός του; Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι όταν αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό επί ΣΥΡΙΖΑ, και τότε υπήρχε όλη αυτή η φιλολογία «θα το αντέξει η αγορά;», από ότι φάνηκε όχι απλώς το άντεξε η αγορά αλλά βοηθήθηκε η οικονομία, και ήταν κάτι που το στήριξαν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ερωτηθείσα αν η ψηφιακή κάρτα θα βάλει όρια στην εργοδοτική αυθαιρεσία: Γιατί κατήργησαν τις προβλέψεις που είχαμε για τη δήλωση των υπερωριών και της υπερεργασίας; Γιατί καταργήθηκαν αυτά τα οποία και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ιδίως στις τράπεζες που είναι ένα μεγάλο πεδίο ασυδοσίας, γιατί καταργήθηκε αυτό και έμειναν οι άνθρωποι και πάλι να μην μπορούν να τηρηθούν τα ωράριά τους;

Θα βοηθήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτα;


Αν δεν συνοδευτεί από ένα σοβαρό σύστημα ελέγχου δεν ξέρω τι αποτελεσματικότητα θα έχει, επί της αρχής είναι θετικό αλλά ενέχει και αυτού του είδους την υποκρισία που σας είπα από την πλευρά της κυβέρνησης.

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού: Επιμένει η κυβέρνηση σε μια εντελώς αλυσιτελή πολιτική για την αντιμετώπιση της ακρίβειας η οποία δεν μπορεί να βγάλει τους πολίτες αυτή τη στιγμή από την ασφυξία που έχουνε. Επιμένει σε μια λογική επιδοτήσεων οι οποίες ταΐζουν αυτό το μηχανισμό της αισχροκέρδειας που λειτουργεί στην αγορά ενέργειας εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Δεν χτυπούν το πρόβλημα στη ρίζα του, δεν έρχονται δηλαδή να βάλουν πλαφόν στην τιμή της χονδρικής και της λιανικής για να μπορέσουμε να έχουμε σοβαρή μείωση των λογαριασμών. Η παρέμβαση αυτή που περιγράφει ο κ. Μητσοτάκης προς το παρόν είναι μια εξαιρετικά θολή παρέμβαση δηλαδή δεν ξέρουμε ακριβώς αυτό τι θα σημαίνει, δεν έχουμε δει αυτό τον μηχανισμό, δεν ξέρουμε τι αποτύπωση θα έχει στους λογαριασμούς και το κυριότερο έχει αφήσει ένα χρόνο να περάσει λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει τέτοια παρέμβαση, ότι δεν το επιτρέπει η Ευρώπη. ...Εδώ χρειάζεται μια σοβαρή παρέμβαση στη ρίζα του προβλήματος και οπωσδήποτε μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα για να υπάρχει μια σοβαρή προστασία ακόμη δεν απαντάει η κυβέρνηση αυτά γιατί δεν τα κάνει.

Ερωτηθείσα αν ενώνει κάτι το ΣΥΡΙΖΑ με τον ΠΑΣΟΚ: Εμείς κάναμε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση σε όλες τις δυνάμεις οι οποίες αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές ότι θα πρέπει να υπάρχει μια συμπόρευση όχι στον αέρα, μια συμπόρευση σε συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών και προγραμματικών θέσεων που αφορούν τα εργασιακά, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τα κοινωνικά δικαιώματα... Εμείς κάναμε αυτή την πρόταση η οποία παραμένει ενεργή, ο κ.Ανδρουλάκης δεν έχει πάρει μια σαφή θέση, έχει μια επαμφοτερίζουσα θέση. Άλλες φορές φαίνεται ότι τραβάει μια απόσταση τον κ. Μητσοτάκη, άλλες φορές λεει ότι δεν είναι ώρα για εκλογές, άλλες φορές λεει ότι ίσως και να είναι ώρα τώρα για εκλογές ... νομίζω δηλαδή ότι το πρόβλημα το έχει κυρίως εκείνη η πλευρά η οποία δεν ξεκαθαρίζει πολύ καλά τη θέση της ως προς το αν θεωρεί ότι μπορεί ο τόπος να συνεχίσει να πορεύεται με μια κυβέρνηση Μητσοτάκη ή ότι αυτό είναι αδύνατον. Στο τι θα γίνει μετά τις εκλογές είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Εκτός χρονικής συγκυρίας γίνονται διαφορετικές τοποθετήσεις από ότι την ώρα που τίθεται ασφυκτικά το δίλημμα.

Αυτή τη στιγμή το μόνο βέβαιο είναι ότι αν δεν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος στις εκλογές δεν μπορεί να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση. Άρα η μεταβλητή η οποία θα είναι καθοριστική για την προοδευτική διακυβέρνηση είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Αν δεν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ δικαιούται να κάνει συμμαχία με το πρώτο κόμμα δηλαδή τη ΝΔ;

Το ΠΑΣΟΚ δικαιούται να κάνει ότι νομίζει το ίδιο αλλά θα πρέπει να απολογηθεί μετά στον κόσμο στον οποίο αναφέρεται αν αυτή η επιλογή του είναι μια επιλογή η οποία ορίζεται ως προοδευτική επιλογή. Δεν νομίζω ότι θα το δικαιολογήσει ποτέ αυτό.

Ερωτηθείσα αν βλέπει τρίτες εκλογές: Αυτό που βλέπουμε προς το παρόν είναι τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει την πρωτιά στις εκλογές, για αυτό δουλεύουμε.

Ακούστε τη συνέντευξή της