Στις πληγείσες περιοχές από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου στη Βόρεια Εύβοια βρέθηκε κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής αποτελούμενο από την Βουλευτή Νότιου Τομέα Αθηνών και υπεύθυνη Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Τόνια Αντωνίου, τον Βουλευτή Άρτας και υπεύθυνο Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Γκόκα, τον Γιώργο Αποστολόπουλο, Γραμματέα του Τομέα Περιβάλλοντος και τον Γρηγόρη Σκιαδόπουλο, Γραμματέα του Τομέα Πολιτικής Προστασίας.



Το Κίνημα Αλλαγής είχε δεσμευτεί από την πρώτη επίσκεψη κλιμακίου του στη Βόρεια Εύβοια, με επικεφαλής την αείμνηστη Πρόεδρο Φώφη Γεννηματά, όταν ακόμα μαινόταν η πυρκαγιά, να ελέγχει συστηματικά την Κυβέρνηση, τόσο για τις αναγκαίες ενέργειες άμεσης ανακούφισης των πληγέντων πολιτών, όσο και για τις δράσεις ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής.

Οι συναντήσεις και η ενημέρωση για τα προβλήματα

Το κλιμάκιο συναντήθηκε με τους Δημάρχους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γ. Κοντζιά και Γ. Τσαπουρνιώτη αντίστοιχα, Δημοτικούς Συμβούλους, το Λιμενάρχη Αιδηψού Σ. Δανίκα, το νέο Συντονιστή Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, Δ. Καρασαβίδη, το νέο Διοικητή ΔΙΠΥΝ Εύβοιας Π. Κουλκουβίνη, το Διοικητή ΠΥ Ιστιαίας, Κ. Μαραγιάννη, καθώς και με πολίτες από την ευρύτερη περιοχή, με σκοπό να ενημερωθεί τόσο για τη στήριξη των ανθρώπων που δοκιμάζονται, όσο και για τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών.

Από τις συναντήσεις διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, καθυστερήσεις και σοβαροί αποκλεισμοί, σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις και τα ζητήματα άμεσης ανακούφισης των πληγέντων.



Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ:

- Το ύψος των αποζημιώσεων για τα χαρακτηρισθέντα ως επισκευάσιμα («κίτρινα») σπίτια είναι μόλις 180 ευρώ ανά τ.μ. και όχι 500 ευρώ, όπως στο Μάτι και την Κινέττα.

- Για τους πλημμυροπαθείς του Οκτωβρίου 2021 δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση στην περίπτωση των σπιτιών που αποτελούν δεύτερη κατοικία. Δεν προβλέπεται, επίσης, καμία αποζημίωση για τα καμένα ελαιόδεντρα που ανήκουν σε μη κατ’ επάγγελμα αγρότες, ενώ υπάρχουν αποκλεισμοί και για τους περισσότερους συκοπαραγωγούς, καθώς εντάχθηκαν στις αποζημιώσεις ατομικών επιχειρήσεων με βάση την πτώση τζίρου το τρίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος – Σεπτέμβριος.

- Μεγάλα εμπόδια αντιμετωπίζουν ιδιοκτήτες στην Αγία Άννα για την αποκατάσταση των κατοικιών τους που είχαν νομιμοποιηθεί με προγενέστερη νομοθεσία.

- Οι μετεγγραφές των πυρόπληκτων φοιτητών παρουσιάζουν αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

- Καίριο ζήτημα που χρειάζεται αλλαγή θεσμικού πλαισίου αποτελεί ο αποκλεισμός των ιδιωτών των Αναγκαστικών Δασικών Συνεταιρισμών της βόρειας Εύβοιας από τις δασικές εργασίες αποκατάστασης.

- Αποτελεί άμεση ανάγκη η δημιουργία τμήματος του ΕΚΑΒ στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης - Αγ. Άννας, για το οποίο έχει εξασφαλιστεί και διαμορφωθεί χώρος και υπάρχει σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού.

- Είναι αναγκαία η επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής των αντιπλημμυρικών έργων, γιατί το πρόβλημα πλημμυρών μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή.

- Η κατασκευή νέας Οδικής Σύνδεσης της Βόρειας Εύβοιας - από την Ιστιαία - με την Χαλκίδα, πρέπει να προχωρήσει άμεσα.

Παράλληλα, στις συναντήσεις εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για το μοντέλο αποκατάστασης και ανάπτυξης που έχει επιλεγεί, στο οποίο δεν έχουν συμμετοχή η αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί επαγγελματικοί και παραγωγικοί φορείς, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα ότι απαιτούνται ουσιαστικά κίνητρα για τις απαραίτητες επενδύσεις.

Δεν θα επιτρέψει να επικρατήσει η παραδοσιακή ραθυμία της Πολιτείας

Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου του Κινήματος Αλλαγής «Το ΚΙΝΑΛ δεν θα επιτρέψει να επικρατήσει η παραδοσιακή ραθυμία της Πολιτείας, όταν φεύγουν τα φώτα της δημοσιότητας από το σημείο της κρίσης.

Για αυτό, τα ζητήματα που αναπτύχθηκαν από τους πολίτες και τους φορείς θα τα αναδείξουμε, τόσο μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όσο και μέσα από τις απ’ ευθείας επαφές μας με τα αρμόδια όργανα τις επόμενες μέρες.

Τέλος, θα επιδιώξουμε η διαβούλευση των αρμόδιων Κυβερνητικών οργάνων με τους Δήμους και τους τοπικούς φορείς να μην είναι προσχηματική, αλλά τακτική και συνεχής. Απαιτείται να θεσμοθετηθεί ένα σύστημα διαφάνειας-διαρκούς λογοδοσίας για τις δράσεις της Ειδικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και όλων των εμπλεκομένων αρχών».