Σάλο προκάλεσαν οι αποκαλύψεις των Παραπολιτικών 90,1 για τις προτάσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει για δεύτερη φορά την εξουσία, με την πρώην υπουργό της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, να προτρέπει την ηγεσία του κόμματος να τοποθετήσει δικά του στελέχη στη Δικαιοσύνη και τη Δημόσια Διοίκηση. 

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου ακολουθώντας πιστά την «γραμμή» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι τη δεύτερη φορά Αριστερά θα πρέπει «να ελέγξουν όλους τους αρμούς της εξουσίας», προτείνει «δικούς τους ανθρώπους» στους θεσμούς παίρνοντας παράδειγμα από τους «πρασινοφρουρούς» του 1981. Ανάλογες δηλώσεις άλλωστε έχει κάνει κατά καιρούς και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έχει μιλήσει σε δημόσιες τοποθετήσεις του, για την ανάγκη ελέγχου της Δικαιοσύνης.

Η γενικότερη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους θεσμούς επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου, που είχαν αποκαλύψει τα Παραπολιτικά, σχετικά με τις «εκκαθαρίσεις» στον χώρο της δημόσιας διοίκησης, για όσους υπονόμευσαν τις πολιτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Οικονόμου: Στον ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί η λογική άλωσης της Δικαιοσύνης και του κράτους

Όπως ήταν αναμενόμενο οι παρεμβάσεις που φαίνεται να προωθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εάν επιστρέψουν στην εξουσία, προκειμένου «να μην έχουν εχθρικό περιβάλλον στη Δικαιοσύνη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Χριστοδουλοπούλου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να κάνει την εξής δήλωση:

«Η δημόσια τοποθέτηση της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου σε κομματική εκδήλωση, μετά τις ανάλογες θέσεις του κ. Πολάκη αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί η λογική άλωσης της Δικαιοσύνης και του κράτους. Δεν πρόκειται μόνο για τον κ. Πολάκη αλλά για μία συνολική αντίληψη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ανέφερε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Η σιωπή του κ. Τσίπρα συνιστά ολοφάνερη αποδοχή και συναίνεση προς την στάση αυτή. Εμείς είμαστε ανυποχώρητα απέναντι σε αυτές τις τακτικές και σε αυτή την λογική. Ο πολιτικός αγώνας που δίνουμε είναι αυτός της θεσμικότητας, της αξιοπρέπειας, του ήθους και της πολιτικότητας και γι’ αυτό και δεν θα τους παρακολουθήσουμε. Μας χωρίζει άβυσσος και δεν θα παίξουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ στο ταμπλό της πόλωσης, της ευτέλειας, και του διχασμού».

Το ηχητικό ντοκουμέντο των Παραπολιτικών 90,1

Στο ηχητκό ντοκουμέντο που έφερεαν στο φως τα Παραπολιτικά  90,1 και η εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο, η Τασία Χριστοδουλοπούλου μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματος μαζί με το διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, κατέστησε σαφές «πως πρέπει να προετοιμαστούμε για να μην έχουμε εχθρικό περιβάλλον στη Δικαιοσύνη». Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πως «αυτοί», δηλαδη οι δικαστές, μας έκαναν επιθέσεις γιατί εμείς δεν είχαμε «ιστορία» στο χώρο της δικαιοσύνης και ηταν όλοι τους ή δεξιοί ή ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια η κ. Χριστοδουλοπουλου άφησε να εννοηθει πως «ήταν λάθος που μπήκαμε στη λογική να κάνουμε γενικούς γραμματείς και διευθυντές με κριτήρια τα προσόντα τους», υποστηρίζοντας τη θέση πως οι θεσμοί του κράτους έπρεπε να στελεχωθούν μόνο με πρόσωπα που είναι πιστά στο κόμμα.

«Εμείς κάναμε διάφορες τομές που δεν ξέρω αν άξιζαν τον κόπο, κάναμε να γινονται οι γραμματείς και οι διευθυντές αυτοί που θα χαν τα προσόντα, ενώ είναι γνωστό πως οταν θες να κανεις την πολιτική σου, πρέπει να έχουμε ανθρώπους δικούς μας, να μπορούμε επί τόπου να τους επηρεάζουμε. Δηλαδή έγω έχω κάτσει και έχω σκεφτεί ότι τι έκανε το ΠΑΣΟΚ για να κυριαρχήσει το 1981 και γιατί τότε η Ν.Δ μιλούσε για πρασινοφρουρούς. Είχανε ρίξει όλο το κόμμα μέσα σε όλους τους θεσμους και προσπαθούσαν πραγματικά να τους ανατρέψουνε μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Αυτό ειναι νομίζω το μάθημα».

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις και αναπαρήχθησε από τα ΜΜΕ